ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011





SOLID GROUND
MADE IN ROCK
1976
(Scam Record)


SIDE I: "Saturday Rae (Hardrock)", "Just Tell Me", "This Bloody Town", "Mata Hari", "Oh Lord".
SIDE II: "Tombstone Kiss", "Rock ‘N Roller", "16 Track", "Solid Ground".

SOLID GROUND: Gösta Hjelmquist – Vocals/ Guitar, Björn Uhr – Guitar/ Vocals, Peter Eklund – Bass and Andreas Berge – Drums/ Vocals.
Produced by Solid Ground.


Με μεγάλη μου χαρά σας παρουσιάζω το σπανιότερο album που βγήκε ποτέ στη Σουηδία, που είναι και παράλληλα ένα από τα κορυφαία Hard Rock LP που βγήκαν ποτέ.
Οι Solid Ground ιδρύθηκαν το 1974 στη Stockholm, τα μέλη προερχόταν από άλλες μπάντες, ο Anders Berge (drums) και ο Gösta Hjelmquist (τραγούδι, κιθάρα) ήταν νωρίτερα στο σχήμα των 4-Ever ο οποίοι έπαιζαν πιο Progressive Rock και με στίχους στα Σουηδικά. Ωστόσο ήθελαν να ξεκινήσουν κάτι νέο και βαρύτερο, έτσι άρχισαν να ψάχνουν για έναν μπασσίστα και έναν solo κιθαρίστα, αφού είχαν δοκιμάσει κάποιους bass-guitarists, ήρθαν σε επαφή με τον Peter Eklund που είχε φύγει από άλλο συγκρότημα, και συνειδητοποίησαν αμέσως ότι αυτός ήταν ο μπασσίστας που ήθελαν. Δύο μήνες αργότερα ήρθαν σε επαφή με τον Björn Uhr (κιθάρα), τον οποίον γνώριζαν από παλιά, τον ρώτησαν αν ήθελε να μπει στο σχήμα, και έτσι γεννήθηκαν οι Solid Ground. Η μπάντα γίνεται το βαρύτερο συγκρότημα της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, υπέγραψαν με μια εντελώς άγνωστη ετικέτα (Scam Records), το 1975 η μπάντα έκανε πολλές εμφανίσεις γύρω από την περιοχή της Stockholm. Θα κυκλοφορήσουν το πρώτο single τους το 1975 με δύο τραγουδια τα "My Song και “Tell Me”, τα δυο αυτά τραγούδια δεν μπήκαν στον δίσκο, παρά μόνο σε μετέπειτα επανεκδόσεις του album σε CD.
Τον Ιανουάριο του 1976 στα HZ studios ηχογράφησαν το πρώτο και μοναδικό album τους "Made In Rock", τα κομμάτια του δίσκου καταγράφηκαν μέσα σε μία μόνο ημέρα, δύο ημέρες αργότερα επέστρεψαν στο studio για την τελική μίξη. Για πολλούς και άγνωστους λόγους ο δίσκος δεν πούλησε καθόλου, και τελικά όταν τα παιδιά πήγαν στο στρατό αποφάσισαν να εγκαταλείψουν και να διαλύσουν το συγκρότημα των Solid Ground.
Αυτό το αριστούργημα που λέγετε “Made In Rock” κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 200 μόνο αντιτύπων βινυλίου, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολύ γρήγορα έγινε συλλεκτικό απόκτημα και το αρχικό κόστος του αυθεντικού βινυλίου είναι περίπου στα 800 με 1500 ευρώ, αλλά αυτό είναι που αξίζει και το κάνει υπέρ-σπάνιο σε όλους τους συλλέκτες βινυλίου ανά τον κόσμο.
Το album ξεκινά με το "Saturday Rae (Handrock)" ένα αρκετά βαρύ τραγούδι που οδηγεί σχεδόν το κάθε τραγούδι του “Made In Rock", δύο άλλα τραγούδια που μου αρέσουν από αυτό τον δίσκο είναι το “Kiss Tombstone" και το "Rock ‘N Roller", όχι ότι τα’ άλλα υστερούν καθόλου μάλιστα. Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι τόσο βαριά, που θα μπορούσαν να έχουν παιχτεί στην δεκαετία του ’80 και του ’90 από οποιοδήποτε Doom Metal συγκρότημα.
Αυτό το album είναι ένα πραγματικά βαρύ χαμένο μαργαριτάρι (lost gem) οπότε προσέξτε το για τα καλά, αυτοί οι τύποι εδώ, παίζουν ένα δυναμικό βαρύ kick ass 70’s Proto Metal.
Η Σουηδική μπάντα κατάφερε μόνο με ένα LP που κυκλοφόρησε πίσω στα 1976, που σε συνδυασμό με το Hard Rock και την ωμότητα του, να είναι ένα ισχυρό μίγμα όλων των ήχων τις δεκαετίας του '70, από την ταλάντευση του Doom Metal Stoner Boogie των Black Sabbath των Budgie και των UFO, το Ηeavy Glam Rock των KISS και τις μελωδικές κιθάρες των Thin Lizzy.
Η μουσική τους είναι γεμάτη δισολίες στις κιθάρες (που φυσικά σου φέρνουν στο μυαλό πολλά μεταγενέστερα groups), εκπληκτικά drums, βαριά και ασήκωτα riffs και συνθέσεις που σου κόβουν την ανάσα. Είμαι σίγουρος πως οι Heavy Load επηρεάστηκαν πολύ από το δίσκο αυτόν, πριν κυκλοφορήσουν και αυτοί με την σειρά τους το πρώτο πολύ σπάνιο επίσης album τους.
Τέλος, ψάξτε να ακούσετε την μουσική των θρύλων αυτών του πρωίμου Σουηδικού Metal ήχου, που ακούει στο όνομα Solid Ground Made In Rock”, κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ SOLID GROUND
Made In Rock [1976]


Δεν υπάρχουν σχόλια: