ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011




CHEESE
CHEESE
1977
(Good Sound Records)

SIDE I: "Dallas", "So Long", "I Got Love", "Hard Times", "Sweet Harmony", "Man In Love".
SIDE II: "City Life", "Lonely Man", "Lady Love", "Time Is An Arrow", "Lady Of The Night".

CHEESE: Mark Gingras – Vocals, Mike Redman – Vocals/ Guitar, Jimmy List – Bass, Ronnie Cangro – Drums and Lloyd Landesman – Keys.
Produced by Stephen J. Nicholas and John Blanche.


Εδώ έχουμε ένα υπό-Hard Rock/ lite AOR εμπορικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1970 που σε μεγάλο βαθμό έχει ξεχαστεί ή αγνοηθεί.
Με έδρα το Miami, της Florida, οι Cheese χαρακτηρίστηκαν από το ταλέντο του Ronnie Cangro (drums), του Mike Gingras (τραγούδι), το Lloyd Landesman (keys), του Jim List (bass) και του Mike Redman (κιθαρίστα). Ο Cangro πριν τους Cheese είχε κάποια αναγνώριση ως session μουσικός των Ben E. King & The Vibrations, ενώ ο Landesman είχε αρχίσει την καριέρα του στη ΝΥ, με τους Haystacks Balboa.
Το 1977 ξεκίνησε το συγκρότημα την καριέρα του και υπογράφει αμέσως με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Good Sound Records. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εταιρία ήταν γνωστή για Soul και Disco ηχογραφήσεις, φάνηκε σίγουρα κάπως περίεργο που υπέγραψαν με τους Rockers Cheese, αν και σε κάποια σημεία του δίσκου φλερτάρουν κάπως ύποπτα με την lite Disco, δυστυχώς.
Η παραγωγή ανήκει στους John Blanche και Stephen Nicholas. Με έξυπνο τίτλο και ωραίο εξώφυλλο τα έντεκα κομμάτια του δίσκου έχουν πολλά θετικά από την άποψη της πρωτοτυπίας, τα περισσότερα από τα τραγούδια είναι ενεργητικά και ενθουσιώδη, δίνοντας τους μια φρεσκάδα, που μπορούν να συγκριθούν με ορισμένα από τα περισσότερο γνωστά τραγούδια της AOR σκηνής. Ο ήχος είναι άμεσα αναγνωρίσιμος στο ύφους του AOR της δεκαετίας του 1970, ακούστε το “I Got Love’' και θα καταλάβετε.
Το “Cheese” ήταν σίγουρα ένας ποιοτικός lite Hard Rock/ AOR εμπορικός δίσκος που φλερτάρει με το Country Rock, αλλά και την easy Pop/ Disco. O τραγουδιστής Mark Gingras αν και όχι τόσο γνωστός στο χώρο, είχε μια φωνή που είναι αρκετά ευέλικτη και όμορφη, ικανοί σαν μουσικοί και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, ήταν ταλαντούχοι αλλά δυστυχώς κανένας δεν έκανε πραγματικά κάποια καριέρα μετά την διάλυση των Cheese.
Ο κιθαρίστας Mike Redman είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων του δίσκου, ενώ ο Lloyd Landesman έχει γράψει τρία κομμάτια. Οι κορυφαίες στιγμές αυτού του δίσκου είναι το “Dallas” ένα μεγάλο Hard/ Country Rock τραγούδι, που θα μπορούσε να έχει γίνει hit με κάποια καλύτερη προώθηση από το ραδιόφωνο, ενώ το "Man In Love" θυμίζει αρκετά τους Kansas.
Ας δούμε όμως τα τραγούδια του δίσκου ένα-ένα…
Το πρώτο τραγούδι του δίσκου των Cheese είναι το “Dallas”, ένα κλασικό AOR κομμάτι της δεκαετίας του ‘70, που θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία, με μία μελωδία από Country Rock που ήταν ευτυχώς πιο Rock από ότι Country.
Στη συνέχεια έρχεται το “So Long”, που μπαίνει με εκπληκτικά keyboards, είναι ίσως το πιο απλό εμπορικό τραγούδι του δίσκου, φανταστείτε τους Styx στο πιο εμπορικό τους όμως, με μια μικρή πινελιά από Country Rock.
Το “I Got Love” είναι ένα δροσερό AOR τραγούδι με ένα ωραία μελωδία, αρκετά ευχάριστα είναι και τα δευτέρα φωνητικά από τις γυναίκες φωνές που υποστηρίζουν το κομμάτι, ένα lite AOR χορευτικό τραγούδι.
Το “Sweet Harmony” είναι μια όμορφη, αλλά ξεχασμένη mid-tempo μπαλάντα που ακούγεται σαν REO Speedwagon, ίσως να το θυμάστε και να το σιγοτραγουδάτε κάποια στιγμή.
Τελευταίο τραγούδι της πρώτης πλευράς είναι το “Man In Love" σε σύνθεση Lloyd Landesman, το τραγούδι προωθείται κάπως σε πιο Progressive ήχο, φέρτε στο μυαλό σας κάτι μεταξύ ELP και Kansas, μην αφήσετε αυτή τη σύγκριση όμως να σας αποτρέψει από το να το ακούσετε, ακούγετε πολύ ευχάριστα.
Η δεύτερη πλευρά ξεκινά με το τραγούδι “City Life” που όμως είναι λίγο γυαλισμένο και lite, αλλά μου αρέσει αρκετά η solo κιθάρα του Mike Redman.
Το “Lonely Man” είναι ίσως το πιο λυρικό τραγούδι των Cheese στο δίσκο.
Συνέχεια με το “Lady Love” που είναι ένα Rock τραγούδι σε όλα του, είναι σαφές ότι κάτι τέτοια κομμάτια θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη καριέρα στο ραδιόφωνο. Εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Landesman είχε επιτυχία, ως ένας jingle ραδιοφωνικός παραγωγός/ τραγουδιστής.
Το “Time Is An Arrow” εκτός από μερικές ωραία παιγμένες δίπλες κιθάρες, εδώ οι Cheese αρχίζουν να προσεγγίσουν όμως και λίγο το χώρο της lite-Jazz, με ηχητικά εφέ από keyboards. Το “Lady Of The Night” που κλείνει το δίσκο δεν είναι κακό κομμάτι, είχε περίπου την ίδια αρχή και τέλος.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CHEESE
Cheese [1977]

Δεν υπάρχουν σχόλια: