ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009


CHELSEA
CHELSEA
1970
(Decca)


SIDE I: "Rollin’ Along", "Let’s Call It A Day", "Silver Lining", "All-American Boy", "Hard Rock Music".
SIDE II: "Ophelia", "Long River", "Grace", "Polly Von", "Good Company".

CHELSEA: Peter Shepley – Vocals, Chris Aridas – Guitar, Mike Brand – Guitar, Michael Benvenga – Bass and Peter Cris – Drums.
Produced by Lewis Merenstein.


Το συγκρότημα των Chelsea έβγαλε έναν και μοναδικό δίσκο στην καριέρα του, πριν προλάβουν να διαλυθούν τελικά. Αυτό έγινε στα 1970 από την δισκογραφική εταιρεία Decca, σίγουρα είναι αρκετά σπάνιο σαν βινύλιο, (αφού κοστίζει περίπου στα 100 με 150 ευρώ στο διαδίκτυο), ενώ βρίσκετε δύσκολα πια.
Στα τέλη του 1968 το group κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια συμφωνία για 2 δίσκους με την Decca Records, όπου η διανομή θα γινόταν από την MCA. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο album, ο Chris Aridas το βρήκε τόσο άσχημο που εγκατέλειψε το group.
Το ενδιαφέρον στο δίσκο αυτό, βρίσκετε στο γεγονός ότι ο drummer του group είναι ο Peter Criss των KISS, πριν ακόμα πάει στους KISS. Δηλαδή, αυτή είναι η πρώτη-πρώτη εμφάνιση μέλους των KISS σε δίσκο, πριν καν φτιαχτούν οι KISS και πριν καν βγάλουν κάποιο δίσκο. O δίσκος αυτός απευθύνεται πιο πολύ (θα έλεγα), όπως είναι αναμενόμενο στους οπαδούς των KISS.
Ο Peter Criss ήταν σε αυτό το σχήμα την περίοδο 1969–1972, ενώ το συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Decca ήρθε το 1969 οπότε βγήκε και ο δίσκος αυτός στην αγορά, ο δίσκος ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1970, ενώ κυκλοφόρησε περίπου στα τέλη της ίδιας χρονιάς.
Το εξώφυλλο του δίσκου έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του σχήματος, σε ψυχεδελικό μπλε, κόκκινο και πράσινο χρωματισμό. Ενώ το οπισθόφυλλο περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το group, τους τίτλους των τραγουδιών καθώς και τους στίχους.
Η μουσική των Chelsea δεν είναι Heavy Metal, αλλά φλερτάρει αρκετά με το πρώιμο Hard Rock μαζί με πολλά στοιχεία από Jazz, Blues, Psychedelic και Pop/ Rock, μουσικά μου θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε Moody Blues και σε Procol Harum. Η μουσική των Chelsea χωρίζεται σχεδόν σε δύο ξεχωριστά μουσικά στυλ, το πρώτο ακουστικό και μαλακό και το δεύτερο ηλεκτρικό και κάπως επιθετικό. Ο παραγωγός Lewis Merenstein, (ο οποίος έχει κάνει παραγωγές και στους Van Morrison, Bill Rose και Turley Richards), δημιούργησε αυτό το πρώτο album, στα studios που ηχογραφούσε ο Jimi Hendrix στα “Electric Lady Studios”.
Τώρα θα αναφέρω κάποια ενδιαφέροντα (θέλω να πιστεύω) στοιχεία σχετικά με τον δίσκο, που θα ενδιαφέρουν πιο πολύ τους οπαδούς των KISS, έχουμε και λέμε λοιπόν… (τελικά αυτή η κριτική περισσότερο trivia είναι, παρά κριτική)... τέλος πάντων.
Ο μπασίστας των Chelsea, Michael Benvenga, έχει γράψει μαζί με τον Peter Criss και τον Stan Penridge το τραγούδι “Beth”, που υπάρχει στον δίσκο των KISS “Destroyer”. Το “Beth” υπήρχε και στο demo των Chelsea, (με τον τίτλο “Beck”) αλλά δεν μπήκε ποτέ στο δίσκο. Από “Beck” άλλαξε σε “Beth” αφού τροποποιήθηκε και αφιερώθηκε στην γυναίκα του Peter Criss, Lydia. Τη χρόνια μάλιστα που βγήκε το LP των KISS “Destroyer” το 1976, για το “Beth” o Peter Criss τιμήθηκε με το βραβείο “People’s Choice Award”, το οποίο παρέλαβε η ίδια η Lydia Criss.
Τραγούδι “Ophelia”, είχαν πάντως και τα δύο προ-KISS συγκροτήματα, τόσο οι Chelsea αλλά και οι Wicked Lester, το οποίο προφανώς και είναι συμπτωματικό.
Στα τραγούδια “Long River” και “Good Company”, ο (πρώην Velvet Underground), John Cale παίζει βιόλα, καθόλου τυχαίο εφ’ όσον και οι Velvet Underground και  οι Chelsea έπαιζαν πολλές φορές μαζί live στο θρυλικό club του Manhattan, “Ungano”. Μέλος των Velvet Underground ήταν όμως και ο Lou Reed, o οποίος μετά από χρόνια έγραψε μαζί με τους KISS κάποια τραγούδια για τον δίσκο τους “(Music From) The Elder” του 1981.
Βοηθός παραγωγού στο δίσκο, είναι ο Ron Johnsen, που στα 1973 έκανε παραγωγή σε LP της Lyn Christopher, όπου εμφανίζονται οι Paul Stanley/ Gene Simmons (στα δεύτερα φωνητικά) πριν φτιάξουν τους KISS.
Επίσης να πω, πως ο Ron Johnsen έκανε την παραγωγή και στο demo των Wicked Lester το 1972, (εκεί έπαιζαν οι Paul Stanley/ Gene Simmons πριν τους KISS) το οποίο προοριζόταν για συμβόλαιο πάλι με την δισκογραφική εταιρεία Decca, αλλά δεν βγήκε τελικά ποτέ.
Τέλος, ένα τραγούδι του δίσκου των Chelsea το “Hard Rock Music” μπήκε σε μια συλλογή το 1971, τίτλος αυτής “The MCA Sound Conspiracy”.
Προφανώς ο Chris Aridas να είναι Ελληνικής καταγωγής, κρίνοντας από το επώνυμο του.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ CHELSEA
Chelsea [1970]



Δεν υπάρχουν σχόλια: