ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009


ACE FREHLEY 
Frehley’s Comet
1987
(Megaforce)


SIDE I: "Rock Soldiers", "Breakout", "Into The Night", "Something Moved", "We Got Your Rock".

SIDE II: "Love Me Right", "Calling To You", "Dolls", "Stranger In A Strange Land", "Fractured Too".


FREHLEY’S COMET: Ace Frehley – Vocals/ Guitar, Tod Howarth – Vocals/ Guitar/ Keyboards, John Regan – Bass and Anton Fig – Drums.

Produced by Eddie Kramer and Ace Frehley.


Αφού ο Ace Frehley άφησε τους K
ISS το 1982, του πήρε λίγο χρόνο για να ξεκινήσει ένα solo έργο. Όταν ο Peter Criss είχε κυκλοφορήσει ένα solo album μέσα σε ένα χρόνο αφότου άφησε τους KISS (αν και το είχε από νωρίτερα έτοιμο), ο Ace χρειάστηκε 5 χρόνια για να κυκλοφορήσει το πρώτο του δισκογραφικό έργο μουσικής. Υπήρχε όμως λόγος για αυτό, όταν ο Ace αποχώρησε, διατήρησε ακόμα το 1/4 του μεριδίου στο συγκρότημα και δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει τίποτα τουλάχιστον μέχρι το 1985. Ουσιαστικά είχε ένα συμβόλαιο χωρίς κανένα ανταγωνισμό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, γύρω στα 1984, άρχισε να συνθέτει ένα συγκρότημα και φυσικά ξεκίνησε με τον φίλο του τον drummer τον Anton Fig, o Anton είχε παίξει στο solo LP του Ace το ’78 και είχε κάνει μερικά πράγματα με τους KISS σε μερικούς από τους δίσκους τους. Αυτός είναι ο πρώτος (και ίσως ο καλύτερος), δίσκος που κυκλοφόρησε ο Ace Frehley (με το όνομα Frehley’s Comet) αφότου έφυγε από τους KISS.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου του 1987 από την δισκογραφική εταιρεία Megaforce. Αν και ο Ace έχει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Βρετανική Bronze Records από το 1985, δυστυχώς η Bronze κλείνει λίγο αργότερα και έτσι ο Ace πηγαίνει στη τότε ανερχόμενη μικρή δισκογραφική εταιρεία Megaforce Records του "Metal Guru", Jon Zazula.

Μετά τον Anton, ο Ace στρατολόγησε τον John Regan στο μπάσο και τον Richie Scarlett στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο “Spaceman” είχε πλέον έτοιμο ένα νέο συγκρότημα. Το συγκρότημα ηχογράφησε μερικά demos το 1984-85 με τον διάσημο παραγωγό Eddie Kramer, ο οποίος είχε κάνει και την παραγωγή του solo του Ace το ’78. Ήταν και στην πρώτη live εμφάνιση του group στις 30 Νοεμβρίου του 1984, δεν είχαν ακόμη συμβόλαιο, αλλά ακόμη έκαναν μουσική, το συγκρότημα έπαιξε για λίγο και το 1985, αλλά στο τέλος, ο Richie Scarlett θέλησε να ακολουθήσει τη δική του solo καριέρα και άφησε το συγκρότημα. Δεν ήταν και καλή αρχή μέχρι στιγμής, αλλά ο Ace μπόρεσε να βρει τον Tod Howarth και τον έφερε στο σχήμα για να βοηθήσει με τα φωνητικά και τη κιθάρα, (ο Tod ήταν γνωστός από το συγκρότημα 707).

Τώρα το συγκρότημα είχε ολοκληρωθεί και πάλι, χρειάζονταν όμως τώρα μια δισκογραφική εταιρεία και υπόγραψαν με μια νέα μικρή εταιρεία που ονομαζόταν Megaforce. Φυσικά, ο Ace επανέφερε τον Eddie Kramer ως συμπαραγωγό στο ντεμπούτο studio album του συγκροτήματος, αφού οι δύο τους είχαν κυκλοφορήσει έναν υπέροχο δίσκο, πίσω στα ’78, οπότε η προσμονή για το τι θα ακολουθούσε ήταν πολύ μεγάλη. Το LP κυκλοφόρησε τελικά το 1987 και τα πήγε αρκετά καλά, μέχρι το Νο.43 στο chart του Billboard στις ΗΠΑ. Το μόνον κακό για τον Ace ήταν το timing, αφού το 1987 είδε μερικά από τα μεγαλύτερα albums του Hard Rock όπως το “Hysteria” των Def Leppard, το “1987” των Whitesnake και το “Appetite For Destruction” των Guns N’ Roses. Ήταν πολύ δύσκολο να σε προσέξουν αν δεν ήσουν μέσα σ’ ένα από αυτά τα albums, ωστόσο, ο δίσκος ήταν υπέροχος και μέχρι και σήμερα είμαι σίγουρος ότι μπορεί ν’ ακουστεί ευχαρίστα, όπως τα παραπάνω.
Ο πρώτος δίσκος του Ace, περιέχει σκληρό Αμερικάνικο FM Hard/ Heavy Rock, κάπως ελαφρά εμπορικό, με την χαρακτηριστική και απαράμηλη φωνή του Ace. Σε τούτο τον δίσκο ο Ace μοιράζετε τα φωνητικά μαζί με τον τραγουδιστή Tod Howarth (707, Cheap Trick, John Waite), δίνοντας έτσι την απαραίτητη ποικιλία και εμπορική Hard Rock ομορφιά στο album.
Από μουσική άποψη ο Ace βρίσκετε στην καλύτερη περίοδο της ζωής του, σε αυτό το δίσκο δείχνει ακμαιότατος και γεμάτος κέφι που είναι πάλι πίσω στη μουσική σκηνή, αλλά και υγιής απο τις καταχρήσεις πάνω απ’ όλα.
Στο δίσκο αυτό το συγκρότημα του Ace δείχνει να είναι δυο ξεχωριστά group, ο Tod Howarth με τους μοντέρνους AOR επηρεασμούς του και ο Ace Frehley με τις Hard Rock συνθέσεις του, να έχουν τις ρίζες τους κάπου στη δεκαετία του ’70.
Εκτός από τον Tod Howarth στο δίσκο βρίσκουμε και τα εξής μέλη... τον John Regan στο μπάσο (Crazy Joe) και τον session μουσικό Anton Fig στα τύμπανα (Spider, Shangai και session drummer στα LP's των KISS "Dynasty" και "Unmasked", καθώς και στο solo LP του Ace το '78), o Anton Fig έχει συνεργαστεί επίσης με τους... Billy Squier, Peter Frampton, Kix, Gary Moore, κλπ.
Για την ιστορία να πω ότι ο δίσκος περιέχει 10 τραγούδια, όλα όμορφα και τέλεια στο γνώριμο Hard Rock ήχο του μοναδικού Ace Frehley.
Ξεχωρίζουν αμέσως τα... “Rock Soldiers”, “Breakout” (τραγούδι που έγραψε με τον drummer των KISS, Eric Carr αλλά που ποτέ δεν μπήκε σε δίσκο των KISS), “Calling To You” (τραγούδι από το πρώην σχήμα του Tod Howarth, τους 707, που τότε είχε τον τίτλο “Megaforce”), “Love Me Right”, “Something Moved”, “We Got Your Rock” και η διασκευή στο “Into The Night” (τραγούδι του γνωστού μουσικό-σύνθετη Russ Ballard). Δώστε όμως την απαραίτητη προσοχή στο instrumental κομμάτι “Fractured Too” (συνέχεια του instrumental “Fractured Mirror” από το solo δίσκο του Ace το 1978).
Μπορεί ο Ace Frehley να μην άλλαξε τον τρόπο, με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα, αλλά σίγουρα δημιούργησε την επιθυμία σε πολλούς να πιάσουν κιθάρα στα χέρια τους, πίσω στην δεκαετία του ’70 και του ’80.
Καθαρόαιμος Hard Rocker στο παίξιμο του δημιούργησε το απόλυτο image του glam κιθαρίστα, δείχνοντας το δρόμο σε ολόκληρο μα ολόκληρο το Sleazy/ Poser/ Glam/ Hard Rock κίνημα της δεκαετίας του ’80.
Χωρίς να το θέλει έχει δημιουργήσει σχολή με τα solos του στους KISS, ενώ στα live είναι μοναδικός με ένα πάθος για την ηλεκτρική κιθάρα μαναδικά απερίγραπτο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ξεχάσει τις make-up ημέρες του στους KISS, την space στολή που φορούσε (από ’κει βγήκε και το παρατσούκλι "Space-Ace" και "Spaceman"), τον καπνό και τις ρουκέτες που έβγαιναν από την κιθάρα του, μάρκας Gibson Les Paul.
Τέλος, το σκληρό Rock εκτός από την ομορφιά της καλής και ωραίας μουσικής έχει και το attitude και ο Ace Frehley ήταν δάσκαλος και μάστορας σε αυτό.'Eνα αλήτικο μάλιστα attitude που χρησιμοποιήθηκε, μετά στα 80's κατά κόρον, από πολλά Hard Rock σχήματα. 
Είναι μια εξαιρετική αρχή για τον Ace, ήταν σαφώς καλύτερο από την πρώτη απόπειρα του Peter και στην πραγματικότητα πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο από τα άλλα μουσικά έργα των μελών των KISS, μέχρι τώρα. Συνολικά, ο Ace μας παρέδωσε το album που όλοι θέλαμε να ακούσουμε. Νομίζω, ότι θα θέλαμε να ήταν όλο o Ace στα φωνητικά, αλλά ο Howarth μας έδωσε μερικά υπέροχα τραγούδια και το έκανε περισσότερο ως ένα album συγκροτήματος, που αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Μακάρι να κυκλοφορούσαν περισσότερα albums από αυτό το συγκρότημα αντί για 2 studio δίσκους κι ένα live EP.



Δισκογραφία
  ACE FREHLEY
Frehley’s Comet [1987]
Live + 1 [1988]
Second Sighting [1988]
Trouble Walking [1989]
Spacewalk, (A Tribute To Ace Frehley) [1996]
12 Picks [1997]
Loaded Deck [1997]
Return Of The Comet, (A Tribute To Ace Frehley) [1997]
Greatest Hits Live [2006]
Anomaly [2009]

 

TRIVIA

Το “Rock Soldiers”, είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι εμπνευσμένο από μια καταδίωξη της αστυνομίας το 1982 ενώ ο Ace οδηγούσε το DeLorean του, με 88 mph την ώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: