ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

 











RUSH
2112
1976
(Mercury)


SIDE I: "2112 – Overture/ The Temples Of Syrinx/ Discovery/ Presentation/ Oracle The Dream/ Soliloquy/ Grand Finale".
SIDE II: "A Passage To Bangkok", "The Twilight Zone", "Lessons", "Tears", "Something For Nothing".

RUSH: Geddy Lee – Vocals/ Bass, Alex Lifeson – Guitars and Neil Peart – Drums.
Produced by Rush and Terry Brown.

Θεωρώ τον συγκεκριμένο δίσκο των Rush, ίσως το πρώτο Progressive Metal LP όλων των εποχών.
Οι Rush ξεκίνησαν σαν συγκρότημα στο Toronto του Canada, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, τότε ήταν ένα σχήμα που έπαιζε σε σχολικά πάρτι και τοπικές συναυλίες. Να τονίσω ότι ο Καναδάς πάντα είχε (και έχει), αρκετά καλά μελωδικά συγκροτήματα όπως… Prism, Triumph, Toronto, Streetheart, Lee Aaron, April Wine, Fist, Harem Scarem, Helix, Bryan Adams, Loverboy, Moxy, Saga, Sheriff, White Wolf
Μέχρι το “2112” οι Rush, έχουν κυκλοφορήσει ήδη τρεις δίσκους. Σε αυτά τα LP, το τρίο φανερώνει την αγάπη του για τους Led Zeppelin.
Οι Rush φτάνουν στο ζενίθ με δίσκους όπως “Fly By Night”, “Caress Of Steel” και φυσικά το “2112”.
Όλα τα μέλη των progressive συγκροτημάτων του Metal, πρέπει να έχουν τους Rush εικόνισμα πάνω από το κρεβάτι τους. Οι Rush αν και τρίο ακούγονται σαν ορχήστρα, έχουν μια ενδιαφέρουσα μουσική δομή βασισμένη σε φουτουριστικά οράματα.
Πιστεύω πως αυτό γίνεται γιατί έχουν την ίδια σύνθεση από το δεύτερο κιόλας δίσκο, δηλαδή πάνω από 30 χρόνια, ίσως η μοναδική στο χώρο του Hard Rock. Έτσι δεν είχαν πολλά μέλη να πηγαινοέρχονται, αυτό τους έδεσε πιο πολύ σαν μουσικούς και σαν ανθρώπους. Σε όλες τις φάσεις της καριέρας τους πειραματίστηκαν πότε με μακροσκελείς επικές συνθέσεις, πότε με ηλεκτρονικά στοιχεία, πότε με ψηφιακό progressive ήχο, πότε με pop, αλλά έδωσαν στην μουσική μας μια νέα μουσική διάσταση.
Σε όλα τους τα LP οι Rush, είχαν μυστηριακό χαρακτήρα με ρομαντικές μελωδίες και συμφωνικό πειραματικό ήχο, που αγαπήθηκε από όλους και εκτός Canada.
Έχουν φίλους – οπαδούς σε όλον το κόσμο.
Τα τρία μέλη των Rush είναι αυθεντίες, ο Neil Peart (drums) έχει ένα ας το πούμε εξωγήινο παίξιμο που αναρωτιέσαι ποσά χέρια έχει, ο Geddy Lee (vocals, bass) έχει ένα πολύπλευρο αξεπέραστο ταλέντο, ενώ ο Alex Lifeson (guitar) πειραματίζεται με ήχους από το υπερπέραν. Όλοι τους σαν μουσικοί ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή τους.
Σε αυτό το δίσκο “2112” ο συμφωνικός δυναμισμός τους οδηγεί σε επικές συνθέσεις, όπως το ομώνυμο 20-λέπτο τραγούδι που καλύπτει την πρώτη πλευρά του βινυλίου. Ενώ η δεύτερη πλευρά έχει πέντε ανεξάρτητα τραγούδια στο γνωστό μουσικό ύφος των Rush. Το semi-concept album, περιλαμβάνει το τραγούδι “2112” που είναι χωρισμένο σε επτά μέρη, γράφτηκε από τους Geddy Lee και Alex Lifeson, σε στίχους Neil Peart και διηγείται μια ιστορία για το έτος 2112. Κατά το έτος 2062, σε όλο το γαλαξία γίνετε η ένωση όλων των πλανητών σύμφωνα με τον κανόνα του Red Star της Ηλιακής Ομοσπονδίας. Το 2112, όλος ο κόσμος ελέγχεται από τους “Priests Of The Temples Of Syrinx”, οι οποίοι καθορίζουν το περιεχόμενο όλης της ύλης, την ανάγνωση, τα τραγούδια, τις εικόνες σε κάθε πτυχή της ζωής. Το album μερικές φορές περιγράφεται ως concept, αν και τα τραγούδια της δεύτερης πλευράς δεν έχουν άμεση σχέση με την πλοκή της πρώτης πλευράς.
Όλος ο δίσκος έχει υψηλής ποιότητας συνθέσεις, ξεχωρίζουν εκτός από το ομότιτλο τα εξής... “A Passage To Bangkok”, “The Twilight Zone”, “Lessons”, “Tears” και “Something For Nothing” δηλαδή όλα. Το album αυτό είχε τεράστια επιτυχία αφού πουλάει ακόμα και σήμερα, ενώ σε επίπεδο μουσικής έμπνευσης και επιδραστικότητας δεν είναι και λίγα τα σχήματα που επηρεάστηκαν από αυτό.
Οποίος δεν έχει ανακαλύψει τους Rush ποτέ δεν είναι αργά για κάτι καλό και ποιοτικό. 

Δισκογραφία RUSH
Rush [1974]
Fly By Night [1975]
Caress Of Steel [1975]
2112 [1976]
All The Stage World’s A Stage [1976]
A Farewell To Kings [1977]
Hemispheres [1978]
Permanent Waves [1980]
Moving Pictures [1981]
Exit… Stage Left [1981]
Signals [1982]
Grace Under Pressure [1984]
Power Windows [1985]
Hold Your Fire [1987]
A Show Of Hands [1988]
Presto [1989]
Roll The Bones [1991]
Counterparts [1993]
Test For Echo [1996]
Different Stages Live [1998]
Vapor Trails [2002]
In Rio [2003]
Feedback [2004]
Snakes And Arrows [2007]
Snakes And Arrows Live [2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: