ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

 











 
 
 
 
 
 
LYNYRD SKYNYRD
Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd
(1973)
MCA Records


SIDE I: I "Ain’t The One", "Tuesday’s Gone", "Gimme Three Steps", "Simple Man".
SIDE II: "Things Goin’ On", "Mississippi Kid", "Poison Whiskey", "Free Bird".

LYNYRD SKYNYRD: Ronnie Van Zant – Vocals, Gary Rossington – Guitar, Allen Collins – Guitar, Ed King – Guitar, Billy Powell – Keys/ Piano, Leon Wilkeson – Bass and Robert Burns – Drums
Produced by Al Kooper.


...ΤO AΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ...
 Ότι και να πεις για τους Lynyrd Skynyrd είναι λίγο, έκαναν το Southern Rock, παγκόσμια υπόθεση. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι κύριοι, δεν νομίζω πως η μουσική του Νότου θα γνώριζε τέτοια τρομερή απήχηση σε όλον το κόσμο.
Αυτός ο ζωντανός μουσικός θρύλος, συγκροτείται από τον τραγουδιστή Ronnie Van Zant στην Florida το 1965, μαζί με τους φίλους του κιθαρίστες Gary Rossington και Allen Collins. Παίρνουν το όνομα του καθηγητή τους, στην γυμναστική (Leonard Skinner) και το παραποιούν, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν ότι με αυτό το όνομα θα κατακτούσαν τον κόσμο και το πάνθεον της μουσικής.
Το πρώτο τους LP βγήκε τον 'Αυγουστο του 1973 με τον τίτλο “Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd”, και γίνετε κλασικό των κλασσικών. Ο δίσκος διακρίνεται από τον συμπαγή ήχο, το διακριτικό στυλ και στο καταιγιστικό παίξιμο των τριών κιθαριστών.
Ενώ η φωνή του Ronnie Van Zant, ακροβατεί μεταξύ τελειότητας και εκφραστικότητας, ένας μοναδικός ερμηνευτής με τσαγανό στην φωνή του όσο κανένας άλλος.
Με αυτό το LP σπάνε τα όρια της ασημότητας χάρη σε πέντε τραγούδια τα: “Simple Man”, “Gimme Three Steps”, “Tuesday’s Gone”, “Poison Whiskey” και τον ύμνο “Free Bird” τραγούδι διάρκειας 9 λεπτών όπου οι κιθάρες στην κυριολεξία παίρνουν φωτιά. Να τονίσω εδώ ότι το “Free Bird” αποτελεί φόρο τιμής στον Duanne Allman των (Allman Brothers Band), που σκοτώθηκε με την μηχανή του σε ηλικία 24 χρονών το 1971.
Ακούγοντας τον Ronnie Van Zant, μπορώ εύκολα να καταλάβω το μεγαλείο του Southern Rock, μια μοναδική φωνή, ένα πραγματικό αηδόνι, που δυστυχώς δεν ζει πια.
Σε αυτόν τον πρώτο δίσκο τους, οι Lynyrd Skynyrd έχουν μια απίστευτη ενέργεια, ένα ακατάσβεστο πάθος που σε συνεπαίρνει μόλις τους ακούς. Νομίζεις ότι τα στενά όρια του studio ηχογραφήσεως, δεν τους χωράνε και θέλουν να πετάξουν έξω μαζί με την μουσική, πέρα μακριά σαν “Free Bird”.
Μετά από αυτό τον δίσκο όλα γίνονται και έρχονται γρήγορα, περιοδείες σε όλο τον κόσμο, αρκετά καλές πωλήσεις δίσκων, καταξίωση από οπαδούς και κριτικούς.

Το 1972, ο Al Kooper των Blood, Sweat & Tears ανακάλυψε τους Lynyrd Skynyrd, έχοντας παρακολουθήσει την συναυλία του συγκροτήματος στο club “Funocchio's” στην Atlanta. Το σχήμα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την δισκογραφική εταιρεία του Al η οποία έφερε την ονομασία Sounds of the South και διανέμονταν μέσω της MCA. Ο Al ανέλαβε την παραγωγή του ντεμπούτου-album των Skynyrd, ενώ ο μπασίστας Leon Wilkeson αποχώρησε προσωρινά από το σχήμα κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, παίζοντας μόνο σε δύο κομμάτια του δίσκου. Ο μουσικός επανήλθε στο συγκρότημα ξανά, μετά την κυκλοφορία του δίσκου, μετά από πρόταση του τραγουδιστή. Το μπάσο στον δίσκου ανέλαβε ο Ed King, κιθαρίστας των Strawberry Alarm Clock, ο οποίος παρέμεινε στο συγκρότημα, συνεχίζοντας πια ως κιθαρίστας.

Τελικά το “Free Bird”, ήταν ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του συγκροτήματος, το οποίο έναν χρόνο αργότερα σκαρφάλωσε στο Top-20 του Αμερικάνικου Billboard. Παράλληλα, ο δίσκος έφθασε στο Νο.27 των Αμερικάνικων charts και έγινε διπλά πλατινένιος. Για την προώθηση του δίσκου, το συγκρότημα περιόδευσε μαζί με τους Who. Το εξώφυλλο του δίσκου παρουσιάζει το συγκρότημα στον κεντρικό δρόμο του Jonesboro (Georgia). Το “Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd” έλαβε ιδιαίτερα πολλές θετικές κριτικές, με το περιοδικό Rolling Stone να το τοποθετεί στην λίστα με τα 500 καλύτερα album όλων των εποχών. 

Το τραγούδι “Sweet Home Alabama” (από το δεύτερο LP, “Second Helping” Απρίλιος 1974) είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο για την άξια τους, αφού είναι γνωστό σε κάθε γωνία του κόσμου, από οπαδούς ή όχι της μουσικής αυτής.

Οι συναρπαστικές live εμφανίσεις τους, τους φέρνουν επικεφαλής σε όλο το χώρο του Southern Rock, αν και δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού οι Lynyrd Skynyrd είναι επαγγελματίες και αντί-σταρ.
Αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια για αυτούς...
Στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, ήρθε να τους βρει ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα όπου: ο Ronnie Van Zant, ο Steve Gaines (αντικαταστατής του Ed King), η αδελφή του Cassie Gaines, ο road manager Dean Kilpatrick και οι δυο πιλότοι σκοτώθηκαν, στις 20 Οκτωβρίου του 1977.
Ήταν στην περιοδεία για τον δίσκο τους “Street Survivors”, περίεργος τίτλος έτσι δεν είναι;
Το αεροπλάνο που τους μετέφερε στο Baton Rouge για μια συναυλία, έμεινε από καύσιμα και πέφτει στους βάλτους νότια του Mississippi. Οι επιβάτες σκοτώνονται επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και τα εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Αμέσως μετά από αυτό το τραγικό συμβάν το συγκρότημα διέλυσε.
Πήρε 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα για να ξανά-σχηματιστούν.
Το 1988 λοιπόν, κάνουν περιοδεία και κυκλοφορούν το album “Southern By The Grace Of God” με τον μικρότερο αδελφό της οικογένειας Van Zant στα φωνητικά, τον αγαπημένο μου τραγουδιστή Johnny Van Zant.
Κάποια μέλη έφτιαξαν δικά τους σχήματα, χωρίς όμως την φλόγα που είχαν οι Lynyrd Skynyrd.
Αν και τα τραγικά συμβάντα δεν σταμάτησαν, το 1990 πεθαίνει ο κιθαρίστας Allen Collins, ενώ το 2001 ο μπασίστας Leon Wilkeson.
Ευτυχώς όμως, που σήμερα οι Lynyrd Skynyrd υπάρχουν ακόμα, περιοδεύουν και είναι πια ένας ζωντανός μύθος και θρύλος για όλους που ακούν Southern Rock Music.
Στους Lynyrd Skynyrd βρίσκουμε τους κιθαρίστες: Rickey Medlocke (ex-Blackfoot) και τον Hughie Thomasson (ex-Outlaws). Δυστυχώς όμως το 2007 πεθαίνει και ο Hughie Thomasson (αυτή η κατάρα των Lynyrd Skynyrd καλά κρατεί). Eνώ πέρυσι (2008) πεθαίνει και ο Billy Powell, δεν πάμε καλά.


Δισκογραφία LYNYRD SKYNYRD
Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And Last [1978]
Legend [1987]
Southern By The Grace Of God [1988]
1991 [1991]
The Last Rebel [1993]
Endangered Species [1994]
Southern Knights [1995]
Twenty [1997]
Lyve From Steel Town [1998]
Edge Of Forever [1999]
Christmas Time Again [2000]
Vicious Cycle [2003]
Lyve – The Vicious Cycle Tour [2003]

Δεν υπάρχουν σχόλια: