ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

 















TALAS 
SINK YOUR TEETH INTO THAT
1982
(Food For Thought)


SIDE I: "Sink Your Teeth Into That", "Hit And Run", "NV43345", "High Speed On Ice", "Shy Boy".
SIDE II: "King Of The World", "Outside Lookin’ In", "Never See Me Cry", "Smart Lady", "Hick Town".

TALAS: Dave Constantino – Vocals/ Guitar, Billy Sheehan – Bass and Paul Varga – Drums.
Produced by Robert Conolly.


Οι Talas από το Buffalo της New York, φτιάχτηκαν το 1979 από τον ταλαντούχo, βιρτουόζο μπασίστα Billy Sheehan. Το συγκρότημα αυτό λοιπόν, ήταν το σημείο εκκίνησης της καριέρας και προσοχής από μερίδα οπαδών, του εκπληκτικού μπασίστα Billy Sheehan. Ο Billy Sheehan ήταν υπεύθυνος για το ότι το συγκρότημα αυτό κατείχε την ίδια θέση για τους φετιχιστές του μπάσου, όπως ο Tony Iommi, ή ο Richie Blackomre για τους αντίστοιχους της κιθάρας.
Οι Talas ήταν εγγύηση ενός συναρπαστικού Αμερικάνικου Heavy και Hard Rock ήχου, με Heavy σκληρή κιθάρα καλά φωνητικά και πολύ πρωτότυπη δομή.
Μετά το αυτοχρηματοδοτούμενο πρώτο τους δίσκο, (αρκετά σπάνιο πια τώρα σε βινύλιο) το “Talas” του 1980, κυκλοφορούν το “Sink Your Teeth Into That” το 1982. Σε αυτό το δίσκο ξεχωρίζει το μπάσο του αρχηγού Billy Sheehan ο οποίος συχνά παρομοιαζόταν σε αναλογία βέβαια, με τον Eddie Van Halen (Van Halen) λόγω της hammer-on τεχνικής του. Ο δίσκος περιέχει πιασάρικες συνθέσεις, πολύ δυνατά σημεία, αλλά οι μανιακές γραμμές του μπάσου είναι αυτές που ξεχωρίζουν αμέσως.
Οι Talas σε αυτόν το δίσκο μας άφησαν 10 μοναδικές, ογκώδης, φοβερές συνθέσεις, ξεχωρίζουν τα: “Sink Your Teeth Into That”, “Hit And Run”, “High Speed On Ice”, “King Of The World”, “Smart Lady”.
Αντί μιας δεύτερης solo κιθάρας, που αποτελεί άλλωστε μια πολύ συχνή δεύτερη προσθήκη σε πολλά σχήματα, ο δίσκος έχει ένα «solo bass», αν και ο κιθαρίστας Dave Constantino τα ρίχνει τα solo του πότε-πότε. Στο φιγουρατζίδικο κομμάτι “NV443345” υπάρχει ένα solo μπάσου που διαρκεί παραπάνω από 2 λεπτά, ενώ στο τραγούδι “Never See Me Cry” τραγουδάει ο drummer, Paul Varga.
Ο αφύσικος ήχος αυτού του δίσκου είναι αναμφίβολα μοναδικός. Είναι κακός, βρώμικος, αλλά και περίτεχνος σαν ένας γέρικος σκύλος. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να τον περιγράψεις (τον ήχο), πέρα από την διαπίστωση της ύπαρξης πολύ «βαθιών» μπάσων και όγκου που προκαλεί τόση εντύπωση, όσο και το εξώφυλλο του δίσκου. Το οποίο απεικονίζει την γνωστή (από την Ελληνική Μυθιστορία) Μέδουσα.
Οι Talas κυκλοφόρησαν μετά από αυτόν το δίσκο και ένα live το “Live Speed On Ice” το 1984, ενώ ήταν έτοιμοι να υπογράψουν ένα σημαντικό δισκογραφικό συμβόλαιο. Τότε ακριβώς ήταν που ο Billy Sheehan θα προσκληθεί απ’ τον David Lee Roth στην μπάντα του και παρατάει τους υπόλοιπους Talas στα κρύα του λουτρού που λένε, εντελώς σύξυλους και με αβέβαιο μουσικό μέλλον.
Κανένας δεν πρόσεξε τους παλιούς του φίλους, που μετά το τρίτο και τελευταίο δίσκο τους σαν συγκρότημα, άρχισαν να περιοδεύουν στα bars διάφορων Hilton Hotels σαν συγκρότημα διασκευών, τα λεγόμενα top40.
Το τραγούδι “Shy Boy” από τον δίσκο των Talas "Sink Your Teeth Into That" το βρίσκουμε και στο δίσκο του David Lee Roth, “Eat ’Em And Smile” του 1986.
Ενώ το 1982 ο Billy Sheehan συμμετείχε στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής περιοδείας των UFO, οι οποίοι έχασαν την ισορροπία τους μετά την αποχώρηση του Pete Way. Μαζί με τους UFO το 1982 περνά και από την Ελλάδα, για δυο επεισοδιακά live στο κλειστό γήπεδο του Sporting, (όσοι ήταν εκεί θα 'χουν καταλάβει γιατί πράγμα μιλάω).
Μετά τον βρίσκουμε μαζί με τον Eric Martin και τον πρώην κιθαρίστα των (Racer X) Paul Gilbert σε ένα νέο συγκρότημα και το όνομα αυτού... Mr. Big. Οι οποίοι θεωρήθηκαν για την εποχή τους super group, ενώ κυκλοφόρησαν μερικά αξιόλογα albums. Τέλος να πω, πως οι Talas υπήρξαν το ξεκίνημα για ουκ ολίγους μουσικούς όπως οι Mitch Perry (MSG, Heaven), Jimmy De Grasso (Y&T), Phil Naro (Chain Reaction, Naro, Criss, Mark St. John).


Δισκογραφία TALAS
Talas [1980]
Sink Your Teeth Into That [1982]
Live Speed On Ice [1984]
Talas Years (Best Of & Live) [1989]
Live In Buffalo [1998]

1 σχόλιο:

Ernest Pecounis είπε...

Άλλο ένα συγκρότημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αξιόλογο σχήμα και είναι κρίμα να μην φτάσουν πιο ψηλά :(