ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008



JIMMY
PAGE




"Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ"

Αν ξέρετε κάποια από αυτά τα τραγούδια… “Whole Lotta Love”, “Rock ‘N’ Roll”, “Stairway To Heaven”, “Kashmir”, “The Song Remains The Same”, “Immigrant Song”, “Moby Dick”, “Communication Breakdown”, “Dazed Αnd Confused”, “Since I've Been Loving You”, “Black Dog”, ή “Babe I'm Gonna Leave You”, τότε σίγουρα θα ξέρετε και τους Led Zeppelin του μέγιστου Jimmy Page.
Ένας από τους μεγαλύτερους Rock/ Hard Rock/ Metal κιθαρίστες, συνθέτες, παραγωγούς και band leaders ever, ο Jimmy Page έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα παραγωγική καριέρα και παράλληλα έχει επηρεάσει κυριολεκτικά, εκατομμύρια fans αλλά και μουσικούς, παγκοσμίως.
Γεννήθηκε στο Heston του Middlesex, London (UK) στις 9 Ιανουαρίου του 1944 (σαν James Patrick Page), ξεκίνησε ν’ ασχολείται με την κιθάρα στο σχολείο, ενώ αργότερα σπούδασε και Καλές Τέχνες.
Οι περιοδείες που έκανε στο ξεκίνημα της καριέρας του με τον Neil Christian και τους Crusaders, κούρασαν πολύ την υγειά του κι έτσι άρχισε να δουλεύει σε studio, με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους πιο διάσημους session κιθαρίστες στην Αγγλία. Από νεαρή ηλικία ο Jimmy ήταν ήδη ξετρελαμένος με την κιθάρα του, έτσι άρχισε να προκαλεί το ενδιαφέρον ήδη από τις αρχές του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’60, όταν εργαζόταν σαν studio μουσικός, με αρκετούς αστέρες του hit parade και με ονόματα όπως ο Dave Berry, η Lulu, ο Jet Harris και ο Tony Meehan. Αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής μπορούν  μάλιστα ν’ ακουστούν στο “James Patrick Page, Session Man” το οποίο κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα με την φροντίδα του βρετανικού fan club των Led Zeppelin



Έπαιξε σε παρά πολλούς επιτυχημένους δίσκους στη δεκαετία του ’60, μέχρι που πήγε στους Yardbirds το 1966. Αρχικά έπαιζε μπάσο, όμως σύντομα το γύρισε στην κιθάρα, που μοιραζόταν τη κιθαριστική δουλειά με τον Jeff Beck. Έτσι όταν ο Jeff αποφάσισε να πάρει τις βαλίτσες του και να ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του, παρουσιάστηκε στον Jimmy η δυνατότητα προβαδισμού. Πράγματι του επιτράπηκε να παίξει κιθάρα, αλλά για τους Yardbirds εκείνη η εποχή ήταν η αρχή του τέλους, αλλά για τον Page ήταν το τέλος της αρχής.
Μετά τους Yardbirds, δημιούργησε τους δικός του Led Zeppelin, το συγκρότημα που άλλαξε μουσικά τον κόσμο, ένα συγκροτημα του οποίου οι επιρροές και η δημοτικότητα του είναι πολύ δύσκολο να περιγράφουν με λίγες λέξεις. Ενώ μετά τη διάλυση τους, αρχικά αποσύρθηκε επανήλθε όμως και έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο, επίσης έκανε κι ένα συγκρότημα τους Firm με τον πρώην τραγουδιστή των Bad Company, τον Paul Rogers.
Αποφάσισε και ηχογράφησε τον πρώτο του solo δίσκο όταν η καριέρα του έφτασε σε διάρκεια τα 25 χρόνια το 1988, ενώ συνεργάστηκε και με τον David Coverdale το 1993.
Ένας από τους πατέρες του Heavy Metal, αλλά όπως φαίνετε από δηλώσεις του πάντα αντιπαθούσε τον όρο αυτό.
Υπεύθυνος για ένα συγκρότημα που ήταν τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό και τόσο προοδευτικό που όμοιο του δεν θα ξαναφανεί, τους Led Zeppelin, ο Jimmy Page πήρε τα Blues και τους έδωσε μια γερή ηλεκτρική κλωτσιά στα κουρασμένα τους οπίσθια, κάνοντας τα ζωντανά και ζωτικά για άλλες τόσες γενιές, το soundtrack της μοντέρνας Ευρωπαϊκής αστικής ζωής.
Την μουσική τους την ονόμασαν Heavy Metal, που κατά μεγάλος μέρος αυτός ο μοναδικός ήχος βγήκε από την κιθάρα του. Όπου κι αν έχει παίξει η κιθάρα του είναι το κέντρο όλων, πότε προς μια blues πλευρά, πότε προς μια ζωντανή Heavy Rock πλευρά.  
Ο οποίος Jimmy Page να σημειωθεί, δε σταμάτησε εκεί αλλά προχώρησε πολύ πιο πέρα, σε άλλα μουσικά μονοπάτια και συνεχίζει αναμφίβολα να προχωράει ακόμα και σήμερα, όπου μας χαρίζει απίστευτες μουσικές. Ο ανεπανάληπτος Jimmy Page, που χωρίς τα σκληρά, ξερά, Metal riffs του, πιθανόν το Hard Rock/ Heavy Metal ν’ ακουγόταν σήμερα πολύ διαφορετικό.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε λυπημένοι, θυμηθείτε ότι ζείτε στην ίδια εποχή με τον Θεό της κιθάρας Jimmy Page, γιατί αυτός ο τύπος ξέρει το τέλειο χρονοδιάγραμμα. Μερικοί άνθρωποι απλά παίζουν κιθάρα, άλλοι γίνονται ένα με αυτό το όργανο και προφανώς ο Page ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Παρακολουθώντας τον στη σκηνή τα πράγματα που κάνει με την κιθάρα του είναι εκπληκτικά, ξέρει πώς να κρατήσει το ακροατήριο στην άκρη των καθισμάτων, με την ευελιξία και την ποικιλία των κιθαριστικών του στυλ, είναι ένας πραγματικός show-man. Χτίζει τον κιθαριστικό ενθουσιασμό και εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει κλασικά solos και riffs, από μελωδικά μέχρι γρήγορα riffs, αυτή είναι η πραγματική συμφωνία του ήχου του Page. Και όποιος τον έχει ακούσει να παίζει εμπνεύστηκε για να αρπάξει μια κιθάρα και να αρχίσει να μαθαίνει κι αυτός.
 
Guitar: Gibson Les Paul



Δισκογραφία JIMMY PAGE
YARDBIRDS 
Little Games [1967]
Live Yardbirds [1971]
Little Games, Sessions & More [1992]
BBC Sessions [1997]
LED ZEPPELIN
Led Zeppelin [1969]
Led Zeppelin II [1969]
Led Zeppelin III [1970]
Led Zeppelin IV [1971]
Houses Of The Holy [1973]
Physical Graffiti [1975]
Presence [1976]
The Song Remains The Same [1976]
In Through The Outdoor [1979]
Coda [1982]
FIRM 
Firm [1985]
Mean Business [1986]
COVERDALE – PAGE
Coverdale – Page [1993]
PAGE – PLANT 
No Quarter [1994]
Walking Into Clarksdale [1998]
SOLO & PROJECT’S
Guitar Boogie (Page/ Beck/ Clapton) [1971]
Special Early Works [1972]
James Patrick Page, Session Man [1979]
Death Wish II (Soundtrack) [1982]
Honeydrippers: Vol. 1 [1984]
No Introduction Necessary [1984]
Smoke And Fire [1984]
Whatever Happened To Jugula? [1985]
Strange Land [1986]
Lucifer Rising (Soundtrack) [1987]
Outrider [1988]
Jimmy Page & Black Crowes: Live At The Greek [2000] 


TRIVIA:
Πολλοί κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει τον Jimmy Page για αποκρυφισμό, μυστικισμό, σατανισμό, ας δούμε όμως μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία γι’ αυτό το θέμα. Λέγετε πως ακολουθεί με αφοσίωση τις διδασκαλίες του αποκρυφισμού και μένει στο σπίτι του μάγου της μαύρης μαγείας Αleister Crowley στο Βoleskine Ηome, όπου βρίσκετε κοντά στην λίμνη Loch Ness της Σκωτίας. Ο Jimmy έχει κάνει το σπίτι του βωμό και του αποκρυφισμού, αυτό το μέγαρο έχει μια υπόγεια διάβαση όπου ο Crowley έκανε τις τελετές και τις θυσίες του. Ο ίδιος αυτός διάδρομος οδηγεί τώρα στον τάφο του Crowley. Κάποτε ο Page έχει δικό του βιβλιοπωλείο μόνο με βιβλία σχετικά με τις απόκρυφες επιστήμες. Ενώ δεν λείπουν και στα εξώφυλλα των δίσκων τους κάποια αποκρυφιστικά, μυστικιστικά σύμβολα.