ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

 









MOLLY HATCHET
Molly Hatchet
1978
(Epic Records)

SIDE I: Bounty Hunter, Gator Country, Big Apple, The Creeper, The Price You Pay.
SIDE II: Dreams I’ll Never See, I’ll Be Running, Cheatin’ Woman, Trust Your Old Friend.


MOLLY HATCHET: Danny Joe Brown – Vocals, Duane Roland – Guitar, Dave Hlubek – Guitar, Steve Holland – Guitar, Banner Thomas – Bass and Bruce Crump – Drums.
Produced by Tom Werman.


Εδώ σας έχω ένα από τα πιο Heavy Southern Rock, συγκροτήματα που βγήκαν ποτέ, αλλά και ούτε πρόκειται ποτέ να ξαναβγούν.
Οι Molly Hatchet υπάρχουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, αλλά αυτός ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφορεί μόλις τον Οκτώβριο του 1978 (πουλάει 900.000 αντίτυπα).
Το συγκρότημα δημιουργείται από τους κιθαρίστες Dave Hlubek και Steve Holland, στο Jacksonville της Florida, και αποφασίζουν να παίξουν «Hardly Southern Rock Music», όπως λένε και οι ίδιοι.
Με ένα δίσκο αφιερωμένο στην μνήμη του Ronnie Van Zant (του θρυλικού τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1977) έκαναν την εμφάνιση τους, στο δισκογραφικό χώρο οι Molly Hatchet.
Οι Molly Hatchet ξεχωρίζουν αμέσως από τα αλλά συγκροτήματα του Southern Rock, λόγω του πολύ σκληρού ήχο τους, που φτάνει αρκετές φορές κοντά στο Heavy Metal. Η περίπτωση των Molly Hatchet απέδειξε ότι ποιότητα και επιτυχία μπορούν να συνυπάρξουν στο Νότο.
Οι τρεις κιθαρίστες είναι μοναδικοί, χτίζουν ένα τοίχο με φοβερές κιθαριστικές εκρήξεις και τα solos πέφτουν ασταμάτητα, το ένα μετά το άλλο, κυριολεκτικά θερίζουν, σπάνε κόκαλα.
Ενώ η φωνή του Danny Joe Brown (πνιγμένη στο αλκοόλ) είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα χαρισματική και χαρακτηριστική.
Τώρα όμως, είναι στον ουρανό και μας κοιτά από εκεί ψηλά, (R.I.P.) Danny Joe Brown.
Αυτό το πρώτο τους album είναι μια έκπληξη, επειδή το συγκρότημα διατηρεί όλες τις Blues επιρροές του Νότου και επιπλέον, έχει έναν σκληρό ήχο που δεν τον συναντάμε σε κανένα άλλο Νότιο σχήμα.
Εξάλλου οι διαθέσεις τους φαίνονται και στο εξώφυλλο, που απεικονίζει έναν αιμοβόρο πολεμιστή, έργο του περίφημου και πασίγνωστου επικού ζωγράφου Frank Frazetta, (με τον τίτλο “Death Dealer” του 1973).
Η θεματολογία αυτή με τον πολεμιστή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στα εξώφυλλα τους.
Στο δίσκο αυτό εκτός από τα καταπληκτικά, θαυμάσια, μοναδικά τραγούδια: “Bounty Hunter”, “Gator Country”, “I’ll Be Running”, “Trust Your Old Friend”, “The Price You Pay”, συναντάμε όμως και μια εκπληκτική διασκευή του “Dream’s I’ll Never See” των Allman Brothers Band, που υπήρξε και το πρώτο single των Molly Hatchet.
Η παραγωγή του Tom Werman (Ted Nugent, Cheap Trick, Mother’s Finest) είναι πεντακάθαρη και αφήνει όλα τα όργανα να ακουστούν, είναι επική και χωρίς κανένα ψεγάδι. Πραγματικά ένας ογκόλιθος για το Southern είναι αυτό το LP, που δεν πρέπει να λείπει από καμία Rock/ Hard Rock δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Έφτασε στο Νο.64 των US charts.
Με το πρώτο κιόλας δίσκο, τράβηξαν την προσοχή τόσο του Αμερικάνικου κοινού, όσο και του Αγγλικού, καθώς το καλοκαίρι του 1978, οι Molly Hatchet πραγματοποιούν την πρώτη τους περιοδεία στην Αγγλία, κάνοντας συν τοις άλλοις και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Reading Festival. Μετά θα γίνουν παγκοσμίως γνωστοί με φίλους παντού.
Ο ήχος των Molly Hatchet δεν συγκρίνεται με αυτό των Allman Brothers Band ή των Lynyrd Skynyrd ή των Outlaws ή οποιουδήποτε άλλου Νότιου συγκροτήματος.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, ακούστε κάποιον δίσκο τους πριν τον αγοράσετε, αν και είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν.
Αγοράστε όμως καλύτερα τις δουλειές των Molly Hatchet με τον Danny Joe Brown στα φωνητικά.
Ενώ ψάξτε και για το solo album του Danny Joe Brown (Danny Joe Brown Band) που βγήκε το 1981, το οποίο είναι ένα καλό δείγμα Southern Rock, πιο μελωδικό όμως από τα άλλα album των Molly Hatchet.
Σίγουρα οι Molly Hatchet, παρ’ όλο που δεν ήταν οι γνησιότεροι στο Southern Rock (μιας και φλέρταραν με το Heavy Metal), ήταν παντοδύναμοι και έδωσαν μια νέα σκληρή πνοή στο χώρο, που ίσως να έχει ατονήσει πριν της ώρα του, αν δεν υπήρχε το Hard Rock αίμα μέσα του, με τους Molly Hatchet, τους Blackfoot, τους 38 Special κλπ.

TRIVIA: Πήραν το όνομα Molly Hatchet από την ιστορία μιας κοπέλας, που έζησε στο Salem (U.S.A.) τον 17ο αιώνα και έμεινε γνωστή σαν Hatchet Molly, γιατί αποκεφάλιζε τους εραστές της με ένα τσεκούρι μετά την ερωτική τους συνεύρεση, έτσι απλά.
(Το ίδιο εργαλείο «τσεκούρι» χρησιμοποιούσε και η δεσποινίς Lizzie Borden που έγινε εξ’ ίσου διάσημη, από αυτή την κύρια πήραν το όνομα τους οι Αμερικανοί shock Metalers, Lizzy Borden).
******************
R.I.P.
Danny Joe Brown (24-Agoust-1951 ~ 10-March-2005)
Duane Roland (3-December-1953 ~ 19-June-2006)
******************

Δισκογραφία MOLLY HATCHET
Molly Hatchet [1978]
Flirtin’ With Disaster [1979]
Beatin’ The Odds [1980]
Take No Prisoners [1981]
No Guts No Glory [1983]
The Deed Is Done [1984]
Double Trouble Live [1986]
Lightning Strikes Twice [1989]
Devil’s Canyon [1996]
Silent Reign Of Heroes [1998]
Kingdom Of XII [2000]
Locked And Loaded [2003]
Best Of Re-Recorded [2003]
Warriors Of The Rainbow Bridge [2005]
Southern Rock Masters [2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια: