ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008


SAVATAGE
Power Of The Night
1985
(Atlantic Records)


SIDE I: "Power Of The Night", "Unusual", "Warriors", "Necrophilia", "Washed Out".
SIDE II: "Hard For Love", "Fountain Of Youth", "Skull Session", "Stuck On You", "In The Dream".

SAVATAGE: Jon Oliva – Vocals/ Keyboards, Criss Oliva – Guitars, Keith Collins – Bass and Steve Wacholz – Drums.
Produced by Max Norman.


Όταν αποφάσισα να κάνω ανάδρομη στους Savatage ήταν να διαλέξω ανάμεσα στο “Sirens”, στο “Hall Of The Mountain King”, στο “Gutter Ballet” και στο “Power Of The Night”.
Διάλεξα όμως το τελευταίο για το μοναδικό λόγο, ότι ήταν το πρώτο LP που άκουσα από Savatage (γύρω στα 1985-86) και έτσι το συναισθηματικό δέσιμο μαζί του είναι μεγάλο.
Οι Savatage, λοιπόν είναι δημιούργημα των αδελφών Oliva, οι οποίοι το 1978 μετακομίζουν από την New York στη Florida και εκεί φτιάχνουν το πρώτο τους ερασιτεχνικό σχήμα με το όνομα Metropolis.
Το 1982 αλλάζουν το όνομα τους σε Avatar, με αυτό το όνομα κυκλοφορούν ένα σπάνιο πια EP το “City Beneath The Surface”, μόνο χίλια αντίτυπα τυπώθηκαν και σήμερα το EP έχει μεγάλη συλλεκτική άξια.
Αλλαγών συνέχεια… μετά από την κυκλοφορία αυτή αλλάζουν πάλι το όνομα του συγκροτήματος (γιατί υπήρχαν κι άλλοι Avatar στην Αμερική), τελικά κρατούν μόνιμα το Savatage.
Το “Power Of The Night” είναι το τρίτο τους κατά σειρά album, ο βαρύς ήχος ήταν ανεπανάληπτος και τα κομμάτια σε στυλ Black Sabbath ήταν ιδιαίτερα δυναμικά, είχαν έναν ατσάλινο ήχο. Η παραγωγή ήταν η πιο δυνατή των Savatage μέχρι τότε, αυτό οφειλόταν στον περίφημο παραγωγό Max Norman (Y&T, Ozzy Osbourne, Malice, Armored Saint, Loudness, Grim Reaper, Lizzy Borden…).
Αυτό το album περιλαμβάνει ένα κράμα από ποιοτικές δυσκίνητες (heavy) εμπνεύσεις, όπου ο όγκος (metal) συνυπάρχει με τη μελωδία, ενώ τα γρήγορα αεράτα riffs εναλλάσσονται με πένθιμα υπέρβαρα ρεφρέν.
Η μελωδία, η τραχύτητα, ο όγκος, η δύναμη, το πάθος συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτόν το δίσκο, ανεπανάληπτες κραυγές, παρανοϊκά riffs, ανελέητο rhythm section. Ένα εντελώς πρωτοποριακό και πρωτότυπο Metal που δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Προσωπική μου γνώμη, ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί την καλύτερη (Metal) δουλειά τους, με ιδιαίτερη riff-ολογία με ουρλιαχτά αλλά και ταυτόχρονα «ζεστά» φωνητικά.
Αυτό είναι το “Power Of The Night” ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και δεμένα albums που κυκλοφόρησαν (ταπεινή μου γνώμη), και τραγούδια σαν τα: “Power Of The Night”, “Necrophilia”, “Skull Session”, “Stuck On You”, “Warriors”, “Washed Out”, “Hard For Love” τα αποδεικνύουν περίτρανα.
Το εξώφυλλο του δίσκου είναι και αυτό επιθετικό και άγριο, όπως ήταν το Heavy Metal στα 80’s, μια γροθιά στο στομάχι κάθε συντηρητικού, ψευτο-κουλτουριάρη που μισεί και πολεμά το Metal. Το Heavy Metal είναι επανάσταση και έτσι πρέπει να το δείτε, τέτοια album, εδραιώνουν αυτή την άποψη, αποκτήστε το πάση-θυσία.
Η συνέχεια έχει για το σχήμα, ακόμη μεγαλύτερη αποδοχή από τους Metal fans, αφού με τη συνεισφορά του παραγωγού – σύνθετη Paul O’ Neil, οι Savatage δημιουργούν καταπληκτικά albums και καθιερώνουν την Metal φήμη τους.
Το σχήμα δημιουργεί ολοκληρωμένα δομημένα albums όπου ο σκληρός, βαρύς ήχος εναλλάσσεται άψογα με μελαγχολικές μπαλάντες. Η μουσική τους γίνεται πιο πολυεπίπεδη, με κλασικότροπα και ορχηστικά περάσματα.
Δυστυχώς μετά τον τραγικό θάνατο του Criss Oliva (RIP), οι Savatage έχουν πέσει σε αδράνεια, κυκλοφορούν δίσκους περίπου κάθε 4-5 χρόνια.

"Let the battles of street life begin
Don some leathers and chains
They live their life
And they feel their own pain
The times that is chilling their bones
And they can’t get away
Alone in the cold
Watching night turn into day"

(Οι στίχοι ανήκουν στο τραγούδι “Warriors”)


Δισκογραφία SAVATAGE
Sirens [1983]
The Dungeons Are Calling [1984]
Power Of The Night [1985]
Fight For The Rock [1986]
Hall Of The Mountain King [1987]
Gutter Ballet [1989]
Streets: A Rock Opera [1991]
Edge Of Thorns [1993]
Handful Of Rain [1994]
Japan Live ’94 [1995]
Dead Winter Dead [1995]
Ghost In The Ruins: A Tribute To Criss Oliva, Live [1995]
From To The Gutter To The Stage, Best Of… [1996]
The Best Of The Rest [1997]
The Wake Of Magellan [1998]
Believe, Best Of… [1998]
Poets And Madmen [2001]
Δισκογραφία JON OLIVA
DOCTOR BUTCHER
Doctor Butcher [1994]
The Demos [1996]
JON OLIVA’S PAIN
’Tage Mahal [2004]
Maniacal Renderings [2006]
Global Warning [2008]


TRIVIA...
Ο Christopher Michael Oliva (3/4/1963 – 17/10/1993), κιθαρίστας των Savatage σκοτώνετε σε μια σφοδρή σύγκρουση που είχε το αυτοκίνητο του με φορτηγό που το οδηγούσε μεθυσμένος οδηγός. 



                                         (w/ Jon Oliva)

Δεν υπάρχουν σχόλια: