ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008



SOUTHERN
ROCK




SOUTHERN ROCK SPECIAL
30 ALBUMS OF SOUTHERN ROCK

Southern Rock Special… θα σας παρουσιάσω μόνο 30 albums, από το χώρο του Νότιου Rock που θα πρέπει ίσως να έχετε στην δισκοθήκη σας.
Η σειρά είναι βεβαίως εντελώς στην τύχη.

1. LYNYRD SKYNYRD – Second Helping [1974]
2. OUTLAWS – Hurry Sundown [1977]
3. BLACKFOOT – Marauder [1981]
4. MOLLY HATCHET – Beatin’ The Odds [1980]
5. 38 SPECIAL – Wild Eyed Southern Boys [1981]
6. ALLMAN BROTHERS BAND – Brothers And Sisters [1973]
7. MARSHALL TUCKER BAND – Searchin’ For A Rainbow [1975]
8. POINT BLANK – Airplay [1979]
9. ZZ TOP – First Album [1971]
10. JOHNNY VAN ZANT – No More Dirty Deals [1980]
11. CHARLIE DANIELS BAND – Million Mile Reflections [1979]
12. PURE PRAIRIE LEAGUE – Pure Prairie League [1972]
13. HENRY PAUL BAND – Grey Ghost [1979]
14. BLACKHORSEBlackhorse [1979]
15. DOC HOLLIDAY – Doc Holliday Rides Again… [1981]
16. DANNY JOE BROWN – Danny Joe Brown Band [1981]
17. ALLEN COLLINS BAND – Here, There & Back [1983]
18. FIREFALL – Elan [1978]
19. TOBY BEAU – Toby Beau [1978]
20. AMAZING RHYTHM ACES – Amazing Rhythm Aces [1979]
21. STILLWATER – Stillwater [1977]
22. BLACK OAK ARKANSAS – Black Oak Arkansas [1971]
23. ATLANTA RHYTHM SECTION – Third Annual Pipe Dream [1974]
24. GRINDERSWITCH – Honest To Goodness [1974]
25. HEARTSFIELD – Heartsfield [1972]
26. NANTUCKET – Nantucket [1978]
27. HYDRA - Land Of The Money [1975]
28. MISSOURI – Missouri [1977]
29. DICKEY BETTS BAND – Pattern Disruptive [1988]
30. ROSSINGTON COLLINS BAND – Anytime, Anyplace, Anywhere [1980]



Νομίζω όμως, πως πρέπει να γράψω και λίγες σειρές για κάθε δίσκο, για να καταλάβετε καλύτερα, έτσι ώστε να έχετε μια άποψη για τα συγκροτήματα που παρουσιάζω.
Επίσης παραθέτω και ένα τραγούδι, από κάθε δίσκο, που πρέπει σίγουρα να ακούσετε, για να πάρετε μια ιδέα από κάθε συγκρότημα. Για όσους δεν έχουν τίποτα από Southern Rock, να μία καλή αρχή για ξεκίνημα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…


1). LYNYRD SKYNYRD 
Second Helping [1974]
Τι να πει κανείς, που να μην έχει γραφτεί για τους Θρύλους του Νότου.
Η πιο διάσημη Southern Rock μπάντα στον κόσμο.
Απόλυτο Southern Rock με ψυχή και δυναμισμό, πάντα πρωτοπόροι στο είδος τους. Ακρογωνιαίος λίθος του Southern, ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, με καταπληκτικές κιθάρες. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα. Σίγουρα το αστέρι του Νότου.
Τραγούδι: "Sweet Home Alabama".

2). OUTLAWS
Hurry Sundown [1977]
Άλλο ένα μεγάλο (όχι σε ηλικία) group του Νότου, μέγιστο.
Αυτοί οι «παράνομοι» πάντα έβγαζαν δίσκους, κορυφαίους και βρώμικους, γεμάτους Southern Rock. Επιπλέον οι κιθαριστικές τους μονομαχίες είναι εντυπωσιακές αφού οι τρεις κιθάρες κυριολεκτικά θερίζουν. Δυστυχώς χάθηκαν γρήγορα και άδοξα.
Τραγούδι: "Hurry Sundown".




3). BLACKFOOT
Marauder [1981]
Ίσως το πιο παραγνωρισμένο Νότιο group. Δυστυχώς δεν έτυχε της προσοχής που έπρεπε.
Οι Blackfoot είναι μέσα στα κορυφαία Νότια σχήματα. Ανεπανάληπτες και φοβερές μουσικές συνθέσεις. Με πολλές Ινδιάνικες επιρροές στην μουσική τους, αφού οι μισοί ήταν Ινδιάνοι. Τώρα πια ο Rickey Medlocke είναι στους Lynyrd Skynyrd (από όπου ξεκίνησε), αφού έχουν διαλυθεί οι Blackfoot.
Τραγούδι: "Good Morning".


4). MOLLY HATCHET
Beatin’ The Odds [1980]
Όσοι ακούνε Heavy Metal πρέπει να έχουν όλα τα LP’s των Molly Hatchet.
Καταπληκτικά εξώφυλλα, τα οποία απεικονίζουν πάντα έναν επικίνδυνο, άγριο πολεμιστή.
Σκληρό Southern Heavy-Rock, Blues και Boogie σε συνδυασμό πάντα με ενέργεια και ένταση. Με γρήγορα κιθαριστικά solos που πέφτουν ασταμάτητα, το ένα μετά το άλλο. Συνεχίζουν ακόμα.
Τραγούδι: "Beatin’ The Odds".

5). 38 SPECIAL
Wild Eyed Southern Boys [1981]
Ο τίτλος τα λέει όλα. Νότιο σχήμα που στα πρώτα του LP ακούγεται σαν Lynyrd Skynyrd.
Καθόλου τυχαίο αφού ο Donnie Van Zant των 38 Special είναι αδελφός του Ronnie Van Zant των Lynyrd Skynyrd. Οι 38 Special παίζουν ένα κράμα από Rock, Boogie και AOR μέχρι Southern. Προσπαθούν ακόμα για κάτι καλό στο χώρο του Southern Rock.
Τραγούδι: "Hold On Loosely".


6). ALLMAN BROTHERS BAND
Brothers And Sisters [1973]
Ένα από τα πρώτα και θρυλικά Southern σχήματα. Εδώ έχουμε το καλύτερο τους δίσκο. Ο ήχος τους είναι Country, Blues και Jazz μαζί. Με αγάπη σε αυτό που κάνουν και ξέρουν καλά να το πράττουν, να παίζουν καθαρό και αγνό Southern. Συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Από τους Allman Brothers Band έχουν περάσει φοβεροί κιθαρίστες όπως Les Dudek, Warren Hanes και Dickey Betts.
Τραγούδι: "Ramblin’ Man".


7). MARSHALL TUCKER BAND
Searchin’ For A Rainbow [1975]
Δυστυχώς, ένα σχετικά άγνωστο Southern group στην Ελλάδα. Αν βρείτε κάποιο LP τους πάρτε το αμέσως, θα σας αρέσουν σίγουρα, παίζουν Southern μαζί με Country. Έχουν επίσης επιρροές από Ινδιάνικους ήχους, ευτυχώς οι Marshall Tucker Band υπάρχουν ακόμα. Οι Marshall Tucker Band είχαν εκτός των άλλων και ωραία εξώφυλλα δίσκων.
Τραγούδι: "Fire In The Mountain". 

8). POINT BLANK
Airplay [1979]
Σίγουρα αυτό το συγκρότημα στην Ελλάδα το γνωρίζουν μόνο 5-10 άτομα, και να έχουν όλα τους τα LP ακόμα πιο λίγα. Αν βρείτε αυτό το LP αρπάξτε το αμέσως και ακούστε το τραγούδι “Penthouse Pauper” και θα καταλάβετε γιατί το λέω, κορυφαίο. Στο τραγούδι επικρατεί ένα όργιο κιθαριστικών solos. Σε όλα τους τα LP επικρατεί σκληρό, ακατέργαστο Νότιο Rock.
Τραγούδι: "Penthouse Pauper". 
9). ZZ TOP
First Album [1971] 
Όταν οι ZZ Top έπαιζαν Southern Rock με ψυχή κι όχι για τα χρήματα, ίσως το καλύτερο τους LP. Ξεχωρίζει για τον σκληρό, επαναστατικό του ήχο, έχει βρωμιά με στοιχεία από καθαρόαιμο blues, χάρη στην κιθάρα του Billy Gibbons. Όπως έχουν πει οι ίδιοι για την μουσική τους, «τέσσερα σκασμένα λάστιχα σ’ ένα λασπωμένο δρόμο». Δυστυχώς τώρα πια, παίζουν χαζά και ανούσια Southern τραγουδάκια.
Τραγούδι: "Going Down To Mexico".

10). JOHNNY VAN ZANT
No More Dirty Deals [1980] 
Ο τρίτος αδελφός της γνωστής οικογένειας των Van Zant, στο χώρο του Southern πριν πάει στους Lynyrd Skynyrd το 1987. Έχει κυκλοφόρησε 5 αξιοπρεπή και ωραία Southern AOR albums. Ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές του Southern Rock.
Αξίζει να βρείτε όλα του τα album, αλλά και τα 3 τελευταία που κυκλοφόρησε με τον αδελφό του (Donnie Van Zant) σαν Van Zant.
Τραγούδι: "Coming Home".

11). CHARLIE DANIELS BAND
Million Mile Reflections [1979] 
Ο Νονός "GodFather" του Southern Rock. Ο μεγάλος Charlie Daniels ευτυχώς ακόμα και σήμερα είναι στις επάλξεις του Southern. Το πιο γνωστό του album για το τραγούδι “The Devil Went Down To Georgia”. Ένα τραγούδι παγκόσμια γνωστό και αναγνωρισμένο. Ο Charlie Daniels ευθύνεται για το Festival “Volunteer Jam” στα 70’-80’s, που γινόταν κάθε χρόνο στο Nashville αφιερωμένο στο Southern Rock.
Τραγούδι: "The Devil Went Down To Georgia".

12). PURE PRAIRIE LEAGUE
Pure Prairie League [1972]
Όλα τα album των Pure Prairie League είναι γεμάτα με Southern και Country ήχους.
Καθώς έχουν και ωραία εξώφυλλα, με έναν γερόλυκο cowboy σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Από τους Pure Prairie League πέρασε και ο μεγάλος Country τραγουδιστής Vince Gill, τους οποίους και αναβάθμισε ως ένα βαθμό.
Τραγούδι: "Country Song".




13). HENRY PAUL BAND
Grey Ghost [1979]
Ο Henry Paul όταν έφυγε από τους Outlaws, έκανε τέσσερα solo albums. Όλα στο γνώριμο ύφος των Outlaws, με φοβερές κιθάρες. Εδώ ο Henry Paul έδειξε τις ικανότητες του μια προς μια, εξαπολύοντας όλον του τον δυναμισμό. Είναι η κάπως σκληρότερη πλευρά των Outlaws. Ο Henry Paul ίσως άξιζε μια καλύτερη τύχη, αφού όλα του τα LP είναι καλά.
Τραγούδι: "Grey Ghost".


14). BLACKHORSE
Blackhorse [1979]
'Eνα αγαπημένο Νότιο κομμάτι βινυλίου, με γιγάντιες κιθαριστικές εκρήξεις. Αν σας αρέσουν οι Hatchet, οι Skynyrd, ή οι Blackfoot, τότε οι Blackhorse είναι για εσάς. Ένα Southern σχήμα, που έχει όμως πολλές επιρροές από Hard Rock. Βαριά riff κιθάρας, σε όλη την διάρκεια του δίσκου, μας κάνουν ένα φανταστικό album. Αν σας αρέσει το Southern με lead κιθάρες, με τραχιά δολοφονικά φωνητικά, τότε είναι για εσάς.
Τραγούδι: "Fox Huntin'".

15). DOC HOLLIDAY
Doc Holliday Rides Again… [1981]
Οι Doc Holliday έκαναν καλή εντύπωση, κυρίως με τα πρώτα 2-3 albums, στα οποία υπήρχε πολύ συμπαγές Southern Rock με Boogie επιρροές. Ακουστέ οπωσδήποτε από αυτό τον δίσκο το “Lonesome Guitar”. Ευτυχώς, προσπαθούν ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η ωμή φωνή του Bruce Brookshire που δίνει στο σχήμα έναν ξεχωριστό ήχο.
Τραγούδι: "Lonesome Guitar". 

16). DANNY JOE BROWN
Danny Joe Brown Band [1981]
Ο τραγουδιστής των Molly Hatchet, στον έναν και μοναδικό solo του δίσκο. Αυτό το album περιέχει ένα ενδιαφέρον δείγμα Southern Rock, με πολύ περισσότερο βάθος από αυτό των Molly Hatchet. Δυστυχώς, αυτός ο μεγάλος τραγουδιστής δεν είναι πια μαζί μας, αφού είναι στον ουρανό και μας κοιτά από εκεί ψηλά (R.I.P.) κρίμα, δυστυχώς δεν είναι ο μόνος απο το South που μας άφησε χρόνους.
Τραγούδι: "Sundance".

17). ALLEN COLLINS BAND
Here, There & Back [1983]
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον πρώην κιθαρίστα των Lynyrd Skynyrd.
Έβγαλε έναν και μοναδικό προσωπικό δίσκο, ενώ έχει μαζί του και κάποια μέλη των Lynyrd Skynyrd. Αξίζει να το βρείτε, η κιθαριστική δουλειά του Allen Collins είναι αξιοσημείωτη. Σε αυτό τον δίσκο συναντάμε και επόμενα μέλη των Lynyrd Skynyrd.
Τραγούδι: "Ready To Move".


18). FIREFALL
Elan [1978]
Από τα άγνωστα συγκροτήματα και αυτό του Νότου, αν και έχουν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες δουλειές.
Αν σας αρέσει το κάπως μελωδικό Southern με στοιχεία Country Rock, τότε οι Firefall είναι ότι πρέπει για τα γούστα σας. Οι Firefall είναι της σχολής των Allman Brothers Band, Sea Level, Marshall Tucker Band… και τόσων άλλων πιο Blues σχημάτων.
Τραγούδι: "Get You Back". 


19). TOBY BEAU
Toby Beau [1978]
Αυτό το συγκρότημα έχει βγάλει μόνο 3 δίσκους, αλλά αυτός εδώ είναι φωτιά και λάβρα.
Έχουν πολύ καλό Southern – Country ήχο, φυσικά μου αρέσει και το εξώφυλλο αρκετά.
Αν σας αρέσει το Country Rock με κάποια pomp στοιχεία, αυτός ο δίσκος είναι ότι πρέπει, ακούστε τον βλέποντας κάποια ταινία western. Πίσω από τον δίσκο βρίσκετε όλο το management των KISS (???!!!).
Τραγούδι: "Westbound Train".

20). AMAZING RHYTHM ACES
Amazing Rhythm Aces [1979]
Οι Amazing Rhythm Aces είναι από εκείνα τα σχήματα που δεν έγιναν ποτέ ιδιαιτέρως γνωστά, όχι γιατί δεν είχαν ταλέντο αλλά…
Παίζουν ένα κράμα Country με Southern ήχους κάπως πιο soft από τα υπόλοιπα σχήματα του Νότου.
Δυστυχώς χάθηκαν νωρίς ενώ είχαν να δώσουν αρκετά στο χώρο του Southern Rock.
Τραγούδι: "Love And Happiness". 

21). STILLWATER
Stillwater [1977]
Οι Stillwater κυκλοφορήσαν μόνο δυο δίσκους στην δεκαετία του ’70. Παίζουν βρώμικο Southern Rock με ωραίες κιθάρες και βραχνά φωνητικά, οι μελωδίες αυτού του σχήματος είναι μοναδικές. Τα κιθαριστικά solos πέφτουν ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο. Ο δίσκος περιέχει κομμάτια που σκοτώνουν, οι κιθάρες κόβουν την ανάσα.
Τραγούδι: "Sam’s Jam". 

22). BLACK OAK ARKANSAS
Black Oak Arkansas [1971]
Τους Βlack Oak Arkansas ή τους ακούς ή τους πετάς στα σκουπίδια και αυτό γιατί η φωνή του Jim “Dandy” Mangrum, είναι κάτι το ξεχωριστό, ιδιαίτερο και περίεργο. Ακούστε πρώτα πριν πάρετε κάποιο δίσκο τους. Παίζουν άγριο Southern Rock μέχρι και Country μουσική, αλλά όλα αυτά μαζί με μια ορμητικότητα που σοκάρει.
Τραγούδι: "Hot And Nasty".

23). ATLANTA RHYTHM SECTION
Third Annual Pipe Dream [1974]
Αυτό το Νότιο συγκρότημα είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα.
Έχει όμως κυκλοφορήσει καλά παραδοσιακά και γνήσια Southern και Country albums, μουσικά κινούνται πιο κοντά στους Allman Brothers Band. Ευτυχώς υπάρχουν μέχρι και σήμερα προσπαθώντας για κάτι καλό.
Τραγούδι: "Doraville". 

24). GRINDERSWITCH
Honest To Goodness [1974]
Οι Grinderswitch σίγουρα θα άξιζαν καλύτερη τύχη. Ο επαγγελματισμός τους και η άρτια μουσική κατάρτιση δεν στάθηκε ικανή να τους ξεκολλήσει από την αφάνεια.
Ένα καλό συγκρότημα που χάθηκε ενώ σίγουρα είχε ακόμα να δώσει πολλά.
Δεν πρέπει να έβγαλε πάνω από 8 με 10 συνολικά δίσκους. Τελευταία ξαναφτιάχτηκαν για κάποια live.
Τραγούδι: "Catch The Train".

25). HEARTSFIELD
Heartsfield [1972]
Να ένα εντελώς άγνωστο σχήμα, που όμως παίζει αρκετά καλό ποιοτικό Southern Rock. Kαι αυτοί ξαναφτιάχτηκαν πρόσφατα.
Οι Heartsfield είναι η απόδειξη στον κανόνα, ότι δεν χρειάζεται να γίνεις γνωστός για να βγάλεις καλά τραγούδια, αρκεί να το κανείς γιατί το αγαπάς.
Aν βρείτε κάτι άπο αυτό το σπουδαίο Νότιο σχήμα που λέγονται Heartsfield, πάρτε το αμέσως και σίγουρα θα περάσετε όμορφα ακουγοντάς τους.
Τραγούδι: "I’m Coming Home".

26). NANTUCKET 
Nantucket [1978]
Ένα σχετικά άγνωστο Νότιο συγκρότημα, οι Nantucket, αν και είχαν τις βάσεις να γίνουν γνωστοί, έμειναν τελικά underground σχήμα. Αυτός ο δίσκος είναι αρκετά δυναμικός αλλά συνάμα κεφάτος, ποιοτικός και μελωδικός. Χωρίς να είναι αυστηρά τυπικός Southern Rock δίσκος, αφού έχει δίαφορα μουσικά περάσματα.
Τραγούδι: "Heartbreaker".


27). HYDRA
Land Of The Money [1975]
Οι Hydra είναι από εκείνα τα Southern Rock συγκροτήματα που έκαναν λίγους δίσκους (3 τον αριθμό) και χάθηκαν ξαφνικά, έτσι όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν. Η μουσική τους είναι αρκετά σκληρή και εντυπωσιακή για την δεκαετία του ’70.
Οι Hydra πρόσφεραν απλά, ειλικρινή τραγούδια, ο ήχος τους είναι πιο Southern - Hard Rock, αλλά σιγουρα θα σας αρέσει.
Τραγούδι: "Little Miss Rock ‘N’ Roll".

28). MISSOURI
Missouri [1977]
Άλλο ένα εντελώς παν-άγνωστο Southern σχήμα στη χώρα μας. Οι Missouri κυκλοφόρησαν μόνο 2 albums με πολλά στοιχεία μελωδικού Νότιου Rock με Pomp/ AOR, χωρίς όμως να γίνουν άγρια εμπορικοί. Δυστυχώς έμειναν άγνωστοι ενώ είχαν να προσφέρουν πολλά στο South, ευτυχώς όμως που έχουμε τα 2 μοναδικά albums που έβγαλαν, επιβάλετε να τα βρείτε.
Τραγούδι: "Movin’ On". 

29). DICKEY BETTS BAND
Pattern Disruptive [1988]
Ο μεγάλος Dickey Betts (Allman Brothers Band) στον καλύτερο solo δίσκο της καριέρας του. Αυτό είναι το τελευταίο πραγματικό Southern album που κυκλοφόρησε ο Dickey Betts.
Το υλικό του δίσκου είναι μια έκρηξη Rock και Southern μαζί, ζητήστε το άφοβα.
Η κιθαριστική δουλειά του Dickey Betts σε αυτό τον δίσκο είναι μεγαλειώδες.
Τραγούδι: "Under The Guns Of Love".


30). ROSSINGTON COLLINS BAND
Anytime, Anyplace, Anywhere [1980]
Αυτό είναι ίσως το μόνο Νότιο συγκρότημα με γυναίκα τραγουδίστρια. Σχήμα που φτιάχτηκε από τους πρώην Skynyrd, Rossington και Collins, (στα δυο πρώτα LP βρίσκουμε και άλλα μέλη των Skynyrd στην σύνθεση). Εδώ η τραγουδίστρια Dale Krantz λάμπει στην κυριολεξία με την απίστευτη, δυνατή βαθιά φωνή της, που ανέδειξε ελκυστικά όλα τα τραγούδια του δίσκου.Τώρα η Krantz είναι παντρεμένη με τον Rossington κ' κάνει δεύτερα φωνητικά στους Skynyrd. 
Τραγούδι: "Three Time As Bad". 


1 σχόλιο:

Just real diamonds είπε...

Προτείνω να ανεβάζεις σε κάθε παρουσίαση και μια συλλογή από τραγούδια. Π.χ. στο συγκεκριμένο άρθρο μια συλλογή με ένα τραγούδι ανά μπάντα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!