ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά απολύτως τίποτα και τα ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν… Να λατρεύετε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και το κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK.

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008
Y&T
BLACK TIGER
1982
(A&M Records)


SIDE I: "From The Moon", "Open Fire", "Don’t Wanna Lose", "Hell Or High Water", "Forever".
SIDE II: "Black Tiger", "Barroom Boogie", "My Way Or The Highway", "Winds Of Change".

Y&T: Dave Meniketti – Vocals/ Guitar, Joye Alves – Guitars, Phil Kennemore – Bass, and Leonard Haze – Drums.
Produced by Max Norman.


Οι Y&T δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έβαλαν τα θεμέλια του σημερινού Aμερικάνικου Hard Rock ήχου.
Σχηματίστηκαν το 1974 στο Oakland της California και στο ξεκίνημα της καριέρα στους το όνομα τους ήταν Yesterday & Today. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, κατέληξαν σε αυτό το όνομα τυχαία, όταν βρίσκονταν σε πρόβα και δέχτηκαν ένα τηλέφωνο από κάποιον διοργανωτή συναυλίας. Τους πρότεινε να παίξουν σε μια συναυλία και τους ζήτησε να του δώσουν ένα όνομα να βάλει στην αφίσα. Έως τότε δεν είχαν καταλήξει σε ένα σταθερό όνομα και σύμφωνα με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Dave Meniketti εκείνη τη στιγμή στο pick-up έπαιζε το LP των Beatles, "Yesterday & Today". Αυτό το όνομα επέλεξαν και με αυτό υπέγραψαν στην London Records, όπου ηχογράφησαν δύο μοναδικά albums, συμπτωματικά αυτά ήταν από τα τελευταία Hard Rock albums που κυκλοφόρησε η London Records.
Η μηχανή των Yesterday & Today παίρνει μπροστά και το 1980 την εποχή που η Hard Rock σκηνή στην Αμερική αρχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς υπογράφουν στην A&M Records. Το όνομα τους μετατρέπεται απλά σε Y&T από τους ίδιους τους fans τους που κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους φωνάζουν ρυθμικά τα αρχικά τους.
Το "Earthshaker" ήταν το πρώτο album που παρουσίασαν με το όνομα Y&T, αφήνοντας κληρονομιά τραγούδια σαν τα "Believe In You" και "Hungry For Rock". Το "Black Tiger" του 1982 γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και τότε τους γνωρίζει και το Ελληνικό κοινό με το θρυλικό "Forever". Ένα κομμάτι ύμνος, ταυτότητα για το Αμερικάνικο συγκρότημα.
Το να κάνεις αναδρομή σε ένα συγκρότημα, το οποίο το συμπαθείς ιδιαίτερα είναι λίγο δύσκολο, γιατί πρέπει να διαλέξεις ένα και μόνο LP. Πιστέψτε με, είχα δίλημμα στο πιο να διαλέξω και στο πιο να αφήσω, μετά από αρκετή ώρα αποφάσισα να σας παρουσιάσω το “Black Tiger”.
Γιατί πιστεύω πως το εν λόγο LP είναι ίσως το καλύτερο που έκαναν οι Y&T (μαζί με τα “Earthshaker” του 1981 και “Mean Streak” του 1983).
Οι Y&T δημιουργήθηκαν από τον κιθαρίστα - τραγουδιστή Dave Meniketti (αν και υπήρχαν με το όνομα Yesterday & Today έκαναν δυο μοναδικά - εκπληκτικά LP's τα “Yesterday & Today” το 1976 και “Struck Down” το 1978).
Το “Black Tiger” μπορεί εύκολα να θεωρηθεί σαν θεμέλιος λίθος στην ιστορία του Hard Rock, μαζί με το “Earthshaker”.
Τα δυναμικά Heavy Hard Rock τραγούδια είναι αξιοσημείωτα, η κιθαριστική δουλεία του Dave Meniketti πολύ καλή, επηρεασμένη από Blues, γεμάτη ευαισθησία και η δυνατή ογκώδης δουλειά του Leonard Haze στα drums, είναι εκπληκτική. Δυστυχώς οι Y&T δεν έγιναν το μεγάλο group, αλλά έμειναν πιστοί στο κλασσικό Hard Rock. Εδώ, στο “Black Tiger” ο Dave Meniketti εκπλήσσει με το μοναδικό vibrato στην φωνή του και το παίξιμο του στην κιθάρα σου κόβει την ανάσα. Η μπάντα έχει μετατραπεί σε μια μηχανή με τη δύναμη πυρηνικής ενέργειας, όλα τα τραγούδια είναι εκπληκτικά.
Η παραγωγή του Max Norman (Ozzy Osbourne, Loudness) είναι εντυπωσιακή, γεμάτη, καθαρή και με ποιότητα. Τραγούδια όπως τα: “Open Fire”, “Don’t Wanna Lose”, “My Way Or The Highway” και οι ύμνοι του Hard Rock: “Forever” και “Black Tiger” θα είναι για πάντα μέσα στις καρδιές των γνήσιων οπαδών του Hard Rock και του Ηeavy Metal.
Αν η εμπορική επιτυχία ήταν ενδεικτική της ποιότητας, τότε αυτός ο δίσκος θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ-πλατινένιος. Η μεγάλη καριέρα των Y&T συνεχίζεται με αρκετά albums, η ιστορία για τους Υ&Τ συνεχίζει να γράφεται, με σειρά συναυλιών που συνήθως περιορίζονται στην Αμερική και ελάχιστες φορές έρχονται στην Ευρώπη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι όταν ακούς δίσκους των Y&T χορταίνεις με αυθεντικό Αμερικάνικο Hard Rock, oλόκληρη η ιστορία τους μέσα απο τα album τους.
Πριν από τα γνωστά 80's σχήματα, υπήρχε μία παρέα μουσικών που έμελλε να γίνει ένα από τα καλύτερα Hard και Heavy Metal Αμερικανικά συγκροτήματα. H ιστορία της Hard και Heavy Metal μουσικής μπορεί να μην τους επιφύλαξε μια τόσο περίοπτη θέση όσο στα μεταγενέστερα groups, όμως μπορούν να υπερηφανεύονται ότι ο κλασικός Heavy Metal ήχος τους υπήρξε πηγή έμπνευσης για όλους τους μετέπειτα 80's Metal αστέρες.
Ευτυχώς που οι Y&Τ υπάρχουν ξανά στις μέρες μας και περιοδεύουν.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Υ&Τ
YESTARDAY & TODAY
Yesterday & Today [1976]
Struck Down [1978]
Y&T
Earthshaker [1981]
Black Tiger [1982]
Mean Streak [1983]
In Rock We Trust [1984]
Open Fire [1985]
Down For The Count [1985]
Contagious [1987]
Anthology [1989]
Ten [1990]
Best Of ’81 To ’85 [1990]
Yesterday & Today Live [1992]
Musically Incorrect [1995]
Endangered Species [1997]
BBC In Concert [1998]
Ultimate Collection [2001]
Unearthed, Vol. I [2003]
Unearthed, Vol. II [2004]
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DAVE MENIKETTI
On The Blue Side [1998]
Meniketti [2002]
Meniketti, Live In Japan [2003]

Δεν υπάρχουν σχόλια: