ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά απολύτως τίποτα και τα ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν… Να λατρεύετε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και το κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK.

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008

 

ANGEL
Helluva Band
1976
(Casablanca Records)


SIDE I: "Feelin’ Right", "The Fortune", "Anyway You Want It", "Dr. Ice".
SIDE II: "Mirrors", "Feelings", "Pressure Point", "Chicken Soup", "Angel Theme".
ANGEL: Frank Dimino – Vocals, Punky Meadows – Guitars, Greg Giuffria – Keyboards/ Piano, Mickey Jones – Bass and Barry Brandt – Drums.
Produced by Derek Lawrence and Jim Sullivan.


Λέγονται Angel (Άγγελοι) και ήθελαν να δείχνουν σαν Άγγελοι, γι' αυτό το λόγο ντύνονταν στα λευκά, τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις τους καθώς και στα εξώφυλλα των δίσκων τους.
Να αναφέρω ότι η σκηνή παρουσία των Angel στην καλύτερη τους περίοδο, τα show είχε αναλάβει ο ειδικός των εφέ, Johnny Gaughan. Είχε φτιάξει ένα εξώφυλλο δίσκου ύψους 15 ποδιών κρεμασμένο από τον αέρα, οι Angel έπαιζαν πάνω σε αυτό ενώ κάποια στιγμή θρυμματιζόταν μέσα στο κενό πάνω από την σκηνή. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει πως ακριβώς γινόταν αυτό το έξυπνο τρυκ.
Τα πρώτα album τους ήταν κλασικά επικά, η μουσική τους ήταν αγνή ξεκάθαρη με έντονο το επικό στοιχείο, αυτό που λέμε απλά συμφωνικό Pomp Rock, νομίζω πως οι Angel ήταν ηγέτες σε αυτό.
Καιρός όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκίνησαν στις αρχές των 70’s στην Washington D.C. - USA, με τ' όνομα Sweet Mama From Heaven.
Γύρω στο 1975 έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτούς ο γνωστός Gene Simmons (KISS), όπου με την πολύτιμη βοήθεια του εξασφάλισαν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Casablanca Records, την δισκογραφική εταιρεία των KISS.
Άλλαξαν τ' όνομα τους σε Angel και προς το τέλος της χρονιάς (1975) βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων το πρώτο τους album, όπου ήταν ένα γνήσιο επικό συμφωνικό Pomp Rock βινύλιο.
Το 1976 κυκλοφορεί το δεύτερο τους album (που σας παρουσιάζω εδώ) το “Helluva Band”, σε παραγωγή των Derek Lawrence και Jim Sullivan (παλαιοτέρα είχαν δουλέψει με τους Deep Purple και τους Wishbone Ash).
Επίσης ιδέα του παραγωγού τους (Derek Lawrence) ήταν να προσλάβουν ένα session κιθαρίστα για την ηχογράφηση του δίσκου, τον Jim Sullivan (που πήρε επίσης μέρος και στην παραγωγή).
Το αποτέλεσμα αυτού του δεύτερου πολυτίμου δίσκου ήταν και πάλι γνήσιο επικό συμφωνικό Pomp Rock, έξω όμως από τα γήινα δεσμά, που μόνο Άγγελοι ήταν δυνατόν να το καταφέρουν.
Τα τραγούδια τα έγραφαν επί το πλείστον οι Greg Giuffria, Punky Meadows και Frank Dimino και τα θέματα των στίχων εξιστορούσαν μάχες και ηρωικά συμβάντα μέσα από την ιστορία, χωρίς να είναι White Metal ή το λεγόμενο Χριστιανικό-Θρησκευτικό Rock, δεν ήταν δηλαδή «παπαροκάδες».
Τραγούδια σαν τα επικά “The Fortune” και “Feelings” σήμερα δεν βγαίνουν με τίποτα σπανίζουν, ακούστε τα και θα καταλάβετε.
Ακούστε τραγούδια σαν τα προαναφερόμενα, καθώς και τα... “Feelin’ Right”, “Mirrors”, “Pressure Point” και “Angel Theme” και τότε θα καταλάβετε γιατί οι Angel ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό γήινο άκουσμα.
Η φωνή του Frank Dimino είναι εκπληκτική πραγματικά Aγγελική ακούστε το τραγούδι “The Fortune” και θα ανατριχιάσετε, αυτή η φωνή είναι πέρα και πάνω από κάθε τι γήινο.
Το ταξίδι που πρόσφερε ο Greg Giuffria μέσω των πλήκτρων του σπάει τα γήινα δεσμά κι ελευθερώνεται στο άπειρο σε άλλη σφαίρα.
Παρόλο που το φανταστικό στοιχείο είναι άπλετο από άκρη σ’ άκρη, ο δίσκος δεν υστερεί καθόλου σε Hard και Heavy ύφος, κάθε άλλο μάλιστα, δεν είναι pop όπως θα νομίζουν μερικοί. Οι Angel έπαιζαν απλά Aγγελική Hard Rock μουσική.
Από το τρίτο τους δίσκο (1977) και μετά όμως αλλάζουν μουσικό ύφος και στιχουργική πορεία. Οι Angel είχαν εγκαταλείψει πλέον δια παντός τα επικά μηνύματα και είχαν στραφεί σε πιο εμπορικό Hard Rock, με στίχους σεξουαλικού - πονηρού ας πούμε περιεχομένου. Άρχισαν σιγά–σιγά να απομακρύνονται από την αρχική τους μουσική γραμμή, αποτέλεσμα αυτού να επέλθουν γρήγορα διαφωνίες και μετά αποχωρίσεις μελών.
Μετά το τελευταίο τους δίσκο όπου ήταν ζωντανά ηχογραφημένος, διακόπτουν το συμβόλαιο με την εταιρεία τους (Casablanca Records) και τελικά διαλύονται.
Αφού άρχιζαν να είναι ηχητικά και με image κάπως ξεπερασμένοι δεν άργησε να επέλθει το τέλος, ο Greg Giuffria τους διαλύει οριστικά το 1981.
Στην πορεία των χρόνων ο Greg Giuffria επανήλθε με δυο νέα σπουδαία συγκροτήματα, αρχικά το 1984 με τους Giuffria και μετά το 1988 με τους House Of Lords.
Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ για την άξια αυτών των δυο συγκροτημάτων, η οποία είναι δεδομένη, καθώς κυκλοφόρησαν σπουδαίες, κορυφαίες δισκογραφικές δουλειές.
Το λυπηρό όμως είναι, ότι τόσα χρόνια δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε ένα Video ή ένα DVD για τους Angel, κρίμα, τόσο σπουδαία show που έδιναν και να μην μπορούμε να δούμε κάτι από αυτά.
Ευτυχώς που στο YouTube υπάρχουν κάποια video-clips.
Επανήλθαν ξανά το 1996 με ένα νέο δίσκο, χωρίς να είναι όμως μαζί τους ο Greg Giuffria, αυτό το album δυστυχώς δεν έχει να πρόσθεση και τίποτα στην ιστορία τους.


TRIVIA:  
Tο 1980 οι Angel συμμετείχαν σε μια ταινία που λεγόταν “Foxes”, μαζί με την Cherie Currie (Runaways) και την Jodie Foster.


Δισκογραφία ANGEL
Angel [1975]
Helluva Band [1976]
On Earth As It Is In Heaven [1977]
White Hot [1977]
Sinful [1979]
Live Without A Net [1980]
An Anthology [1992]
In The Beginning [1996]
The Collection [2000]
The Singles Collection, Vol. I [2006]
The Singles Collection, Vol. II [2006]


Δεν υπάρχουν σχόλια: