ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008



STEVE
HARRIS






















"THE ΜΑSTER OF IRON MAIDEN"

The Real Beat.
Γεννημένος στο Leytonstone, London, (UK), στις 12 Μαρτίου του 1956, ο Steve Harris είναι με πολύ απλά λόγια ο μπασίστας, ο συνθέτης και ο ιδρυτής των Iron Maiden.
"Moυσικό μυαλό", "η καρδιά των Maiden", "αυτός είναι οι Iron Maiden"... τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί, νομίζω πως ταιρίαζουν απόλυτα όταν ζητάμε να περιγράψουμε τον Steve Harris με λίγα λόγια. Σκεφτείτε τους Iron Maiden χωρίς τον Steve... ΑΔΥΝΑΤΟΝ... 
Μπορεί ο Ozzy ναι είναι ο Πρίγκιπας του Σκότους και ο Halford o Metal God, αλλά ο Harris είναι ο αρχηγός, το αφεντικό. 

Έδειξε ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο από την παιδική του ηλικία και έγινε αθλητής των ακαδημιών της αγαπημένης του ομάδας, τις West Hum στα 14 του. Μετά από μία σεζόν σταμάτησε το ποδόσφαιρο και έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική όπου τον κέρδισε τελικά και αυτό ήταν πολύ καλό για εμάς, δηλαδή...
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια ακούγοντας Deep Purple, Genesis, Jethro Tull, Nektar, Led Zeppelin, UFO, Free, Wishbone Ash και άλλα συγκροτήματα, ενώ η πρώτη του επαφή μ' ένα Rock show ήταν ένα live των Genesis. Ο Steve είχε πάει να δει στο "Reading festival" το 1973 τους Genesis και πάλι το 1974 για να δει τους Wishbone Ash και τους Yes, όπου μάλιστα κατασκήνωσε εκεί.
Μετά την ακρόαση κάποιων Rock δίσκων ενός φίλου του, αποφάσισε να παίξει μπάσο. Το 1971 αγόρασε ένα μπάσο Fender και έμαθε να παίζει μόνος του, με κύριες επιρροές του τα σχήματα που ανέφερα παραπάνω.
Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν το μουσικό θέμα από την ταινία "Εxodus", ενώ οι παιδικοί του ήρωες ήταν ο Clint Eastwood και ο Steve McQueen.  
Ο Steve Harris έπαιξε σε διάφορα συγκροτήματα ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία Influence μαζί με μερικούς φίλους του, αλλάζοντας τ' όνομα τους σε Gypsy's Kiss, ενώ μετά τη διάλυση τους εντάχθηκε στους Smiler τον Φεβρουάριο του 1974. 'Ετσι η πρώτη επαγγελματική απασχόληση του με την μουσική ήταν το συγκρότημα των Smiler, που έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο "Aberfeld Hall" το 1974. 
Οι Smiler δεν έκαναν και τίποτα σπουδαίο κι έτσι ο Steve Harris τους εγκατέλειψε το 1975, για να σχηματίσει σχεδόν αμέσως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τους Iron Maiden, τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία...

 
Ο Steve, έχει εμπνεύσει χιλιάδες Heavy Metal fans με τη σκηνική του παρουσία, κάνοντας τους όταν ακούν Iron Maiden στο δωμάτιο τους, να στέκονται με το ένα πόδι πάνω σε ένα φανταστικό μόνιτορ, με το μπάσο κρεμασμένο και να πυροβολούν έτσι το κοινό. Αναμφίβολα βέβαια, ο Steve είναι μουσικός με πλούσιο ταλέντο και τόσο το παίξιμο, όσο και οι συνθέσεις του ήταν κεφαλαιώδη κομμάτια στη γέννηση του κινήματος του NWOBHM, χάρη στο συνδυασμό της επιθετικότητας, της τεχνικής και τις δύναμης του. Οι Maiden παίζουν 10 φορές περισσότερες νότες από οποιδήποτε άλλο συγκρότημα στις αρχές του NWOBHM και οι μεγαλοφυείς και περιπλοκες για την εποχή συνθέσεις πηγαίνουν το Heavy Metal δεκαετίες μπροστά. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το σχήμα έδωσε το βάπτισμα του πυρός στο Metal σε πολλούς νέους, δεκαετίες τώρα.
Ξεπερνώντας εμπόδια, όπως οι καυγάδες σε pubs του Λονδίνου, οι αλλαγές μελών καθώς και η εχθρικότητα απέναντι στο Heavy Metal (από τους γνωστούς δήθεν μουσικούς φωστήρες της μουσικής), ο Steve κατάφερε να ανεβάσει και να κρατήσει ψηλά τη σημαία των Iron Maiden, αλλά και μιας ολόκληρης Heavy Metal γενιάς μουσικών αλλά και οπαδών σε ολόκληρο τον κόσμο.
O Stephen Percy "Steve" Harris, είναι το μόνο μέλος των Iron Maiden που έχει παραμείνει από την αρχή και μαζί με τον κιθαρίστα Dave Murray έχουν εμφανιστεί σε όλα τα album του σχήματος.
Ο Harris έχει ένα αναγνωρίσιμο και δημοφιλές στυλ παιξίματος στο μπάσο, ιδίως αυτό του «καλπασμού» που μπορεί να βρεθεί σε όλες τις ηχογραφήσεις των Iron Maiden. Στοχεύει με το μπάσο του το κοινό και σε καθηλώνει με τα χαρακτηριστικά, καλπάζοντα riff του, off stage είναι μετρημένος, έχει τον απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται make-up, φανταχτερά μαλλιά ή ρούχα για να τον ξεχωρίσεις, το συμπαθείς αμέσως, στα live χαμογελάει, το διασκεδάζει, τραγουδά κάθε στίχο των τραγουδιών.
Εκτός από το ρόλο του μπασίστα στο συγκρότημα, έχει αναλάβει κι άλλους ρόλους όπως είναι η παραγωγή και η συμπαραγωγή στους δίσκους τους.
Συχνά αναφέρετε ως ένας από τους μεγαλύτερους σε επιρροή Heavy Metal μπασίστες, ενώ θεωρείται ως ένας από τους πλέον σημαίνοντες Μetal συνθέτες.
Είναι γνωστός για τον "καλπάζων" ήχο στο μπάσο του και παίζει με ένα ιδιαίτερο μοναδικό στυλ, σ' έναν γρήγορο ρυθμό όπου παίζει με τα δάχτυλα, αντί να χρησιμοποιεί πένα.
Ο Steve επηρεάστηκε από τα Progressive Rock συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70, καθώς και από τα πρώιμα Hard Rock groups, οι επιρροές του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους... Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Thin Lizzy, UFO.
Πολύ συχνά νικητής διάφορων μουσικών δημοψηφισμάτων, ο Steve αποφεύγει τις εκτός σκηνής εμφανίσεις και τα πολλά φώτα της δημοσιότητας, εκτός ίσως από μερικές περιστασιακές συμμετοχές του σε φιλανθρωπικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτός o άνθρωπος είναι αρκετά low profile και ζει πραγματικά για την αγαπημένη μας Heavy Metal μουσική, όχι σαν κάποιους άλλους μπασίστες που έχουν κάνει την ζωή τους δημόσιο θέαμα (βλ. π.χ. τον Gene Simmons των KISS).

O Steve Harris, χρησιμοποιεί κυρίως Fender Precision bass.


 
Στα τραγούδια που γράφει σαν ο κύριος συνθέτης, (συνήθως μόνος του), έδωσε την μουσική ταυτότητα των Iron Maiden, έτσι εντάσσεται άνετα στους μεγάλους συνθέτες των τελευταίων 40 χρονών στο Heavy Metal. Ακούς ένα τραγούδι των Maiden και ξέρεος αμέσως ότι είναι αυτοί, συνήθως γνωρίζεις απέξω όχι μόνο τους στίχους, αλλά και τα riff και solo των τραγουδιών ύμνων και αυτό οφείλεται στον Steve. 
Τέλος τα ονόματα Steve Harris και Maiden είναι ταυτόσημοι όροι, όπως ταυτόσημες είναι και οι λέξεις Iron Maiden και Heavy Metal, το ξέρει όλος ο κόσμος αυτό. 
Steve Harris... he's the Boss, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ακολουθούν σε τυχαία σειρά τα 15 τραγούδια, όπου είναι και οι καλύτερες μπάσο-γραμμές του Harris σε τραγούδια των Iron Maiden
1.    Hallowed Be Thy Name” (The Number Of The Beast, 1982)
2.    Alexander The Great” (Somewhere In Time, 1985)
3.    Infinite Dreams” (The Seventh Son Of A Seventh Son, 1988)
4.    Innocent Exile (Killers, 1981)
5.    Phantom of the Opera (Iron Maiden, 1980)
6.    Run Τo Τhe Hills (The Number Of The Beast, 1982)
7.    Where Eagles Dare (Piece Of Mind, 1983)
8.    The Trooper” (Piece Of Mind, 1983) 
9.    Aces High” (Powerslave, 1984)
10. To Tame Α Land (Piece Of Mind, 1983)
11. Rime Of The Ancient Mariner (Powerslave, 1984)
12. Wrathchild” (Killers, 1981)
13. Fear Of The Dark” (Fear Of The Dark, 1992)
14. The Lonliness Of The Long Distance Runner” (Somewhere In Time, 1985)
15. Transylvania” (Iron Maiden, 1980)



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STEVE HARRIS
IRON MAIDEN















 




Iron Maiden [1980]
Killers [1981]
Number Of The Beast [1982]
Piece Of Mind [1983]
Powerslave [1984]
Live + One [1984] (Live Best Of… κυκλοφόρησε μόνο στην Ελλάδα)
Live After Death [1985]
Somewhere In Time [1986]
Seventh Son Of The Seventh Son [1988]
No Prayer For The Dying [1990]
Fear Of The Dark [1992]
A Real Live One [1993]
A Real Dead One [1993]
Live At Donington [1993]
The X Factor [1995]
Virtual XI [1998]
Brave New World [2000]
Rock In Rio [2002]
Dance Of Death [2003]
Death On The Road [2005]
A Matter Of Life And Death [2006] 



TRIVIA: 
Τ' όνομα του συγκροτήματος προήλθε από μια συσκευή βασανιστηρίων του Μεσαίωνα. Να τι ήταν ακριβώς η «Σιδηρά Παρθένος»… Επρόκειτο για ένα όρθιο κουτί, κάπως σαν σαρκοφάγος, με μια πόρτα, η οποία στο εσωτερικό της ήταν επενδυμένη με καρφιά διαφορετικού μήκους το καθένα. Το άτυχο θύμα έμπαινε όρθιο στη σαρκοφάγο και η πόρτα έκλεινε με ένα στρόφαλο που την έσφιγγε σταδιακά προς το εσωτερικό του κουτιού. Φυσικά, τα μακρύτερα καρφιά βυθίζονταν πρώτα στο σώμα του θύματος, άλλα χτυπούσαν σε σημεία που πονάνε πάρα πολύ χωρίς όμως να επιφέρουν τον θάνατο, όπως τα μάτια. Όσο έκλεινε η πόρτα, τα πιο κοντά καρφιά μπήγονταν στην καρδία, στα γεννητικά όργανα και στον εγκέφαλο και το θύμα επιτέλους πέθαινε, μετά από πολλή ώρα φρικτών πόνων. Να σημειωθεί ότι στην κάτω πλευρά της πόρτας υπήρχε ένα αυλάκι για να τρέχει το αίμα που χυνόταν. Αυτή την συσκεύη βασανιστηρίων την είχε δεί ο Steve στον κινηματογράφο, στην ταινία "The Man In The Iron Mask".
Ιδού και η φωτογραφία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: