ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008




EDDIE
VAN   HALEN






















Ο Ολλανδός κιθαρίστας Edward Van Halen (γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου του 1957 στην πόλη Nijmengen), πραγματικό όνομα Edward Lodewijk Van Halen, o Eddie είναι γιος επαγγελματία Jazz μουσικού. Μεγάλωσε ακούγοντας τους κλασσίκους Bach και Beethoveen, οπότε πήρε γερές βάσεις στη μουσική. 



O Eddie είναι ο άνθρωπος που έκανε εκατομμύρια άλλους κιθαρίστες να θέλουν να γίνουν «σαν αυτόν», ή να μοιάσουν σε αυτόν, αλλά εις μάτην. Έκανε την ταστιέρα της κιθάρας, μια περιοχή όπου και τα δύο χέρια ενός κιθαρίστα, μπορούσαν να ερευνήσουν. Είναι ο αδιαφιλονίκητος και ο μοναδικός παγκόσμιος Βασιλιάς του tapping. Γενικά η τρέλα του είναι πολύ κοντά στη μεγαλοφυΐα του… αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι το πραγματικά ασύλληπτο κιθαριστικό παίξιμο του. Έξοχος, πρωτοποριακή η τεχνική του, πραγματικά πήγε την κιθάρα πολλά βήματα πιο μπροστά.

Ως έφηβος, από την ηλικία των 12 ετών όταν άρχισε να μαθαίνει κιθάρα, έπαιζε με τις ώρες κλειδωμένος στο δωμάτιο του και συχνά έκανε εξάσκηση ακόμα και περπατώντας μέσα στο σπίτι των γονιών του.
Όταν μετακόμισαν στην Pasadena (USA) το 1962, έφτιαξε με τον αδελφό του Alex ένα συγκρότημα το 1972 με το όνομα Genesis που μετά το άλλαξαν σε Mammoth, το οποίο αργότερα το 1973, με τον David Lee Roth στα φωνητικά και το Michael Anthony στο μπάσο, έγιναν Van Halen.
Ο Eddie γεννήθηκε και μεγάλωσε με το μικρόβιο της κιθάρας, πέρασε όλη τη νεανική του ζωή χωρίς φίλους, χωρίς παρέες, σχεδόν πάντα κλεισμένος στο δωμάτιο του με την εξάχωρδη κιθάρα στα χέρια του.
Κυκλοφορεί μόνιμα με μια κιθάρα στα χέρια, εξασκείτε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, συχνά νευριάζει με τη κιθάρα και χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο (headbanging) και γενικά η τρέλα είναι πολύ κοντά στη μεγαλοφυΐα…
Όταν, το 1978 βγήκε το πρώτο τους LP, ένα από τα καλύτερα Hard Rock albums όλων των εποχών, αυτό που ξεχώριζε αμέσως ήταν το πραγματικά ασύλληπτο κιθαριστικό παίξιμο του Eddie.


Ο Jimmy Page είχε πει τότε για αυτόν «...ο Eddie Van Halen, έβαλε ένα ολόκληρο νέο στοιχείο στο παίξιμο της κιθάρας και ο θεός να μας φυλάει κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος...».
Εκτός από το ότι είναι ένα πολυτάλαντος μουσικός και σύνθετης, ο Eddie Van Halen θεωρείται ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την τεχνική παιξίματος της ηλεκτρικής Rock κιθάρας, κυριολεκτικά μόνος του.
Η ανάπτυξη της τεχνικής με τα πολλά λεγκάτο και τα taping με τα δύο χέρια πάνω στην ταστιέρα είναι τα χαρακτηριστικά του ύφους του, που επηρέασαν στην πορεία χιλιάδες κιθαρίστες ανά τον κόσμο. Φυσικά η χρήση του vibrato και του tremolo, δίνουν μια μοναδική μελωδική αρμόνια, όταν τον ακούς. H μουσική του ήταν ένα πραγματικό νέο κύμα, ένας νέος τρόπος στο παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας. Ξανά έβαλαν το Heavy Metal στις πρώτες γραμμές τις επιτυχίας, ο Eddie κινητικότατος πάνω στη σκηνή καλά προετοιμασμένος, γνήσιος επαγγελματίας και μ' εμπειρίες που απόκτησε όταν άρχισαν να παίζουν σαν τοπικό σχήμα εδώ και εκεί, όπου τους τύχαινε. Τότε στην φαρέτρα τους είχαν ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο γύρω στα 300 τραγούδια, ίσως αυτό αιτιολογεί τις πολλές επιρροές που έχει δεχτεί το συγκρότημα. Έτσι τελικά γίνεται το πρωτότυπο στυλ της μουσικής τους γοητευτικό και δυναμικό ταυτόχρονα.
Ο ίδιος πάντως, ειδικά τον πρώτο καιρό, φοβόταν τόσο πολύ μήπως του κλέψουν την ιδέα πριν το δικό του συγκρότημα πετύχει, που όποτε έκανε solo γύριζε την πλάτη του στο κοινό!!!
Για την ιστορία να πω, ότι τους Van Halen τους ανακάλυψε (το 1976 στο club "Gazzari’s" του Los Angeles), ο Gene Simmons των KISS, όπου επίσης έκανε και την παραγωγή στο πρώτο τους demo, επίσης τους έκανε μια πρόταση συνεργασίας που όμως δεν κατέληξε πουθενά. Ενώ το 1977 στο "Starwood Club" τους είδε live o παραγωγός Ted Templeman, εντυπώσιαστικε και αμέσως τους πήγε να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Warner Bros Records.


Όταν φίλοι μου, πολύ απλά μερικοί από τους ήρωες της κιθάρας όπως οι George Lynch, ή ο Paul Gilbert, τον αποκαλούν τον σπουδαιότερο κιθαρίστα όλων των εποχών, ή ως τον πιο ταλαντούχο, καινοτόμο  κιθαρίστα του 20ου αιώνα, νομίζω πως τα δικά μας λόγια απλά περισσεύουν.
Γενικά νομίζω πως χαίρει απεριόριστης εκτίμησης ανάμεσα στους συναδέλφους του, απλά ήταν ο κιθαρίστας που επαναπροσδιόρισε τη κιθάρα στα 80’s όσο κανείς άλλος, έτσι λοιπόν κέρδισε την αναγνώριση ως ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστας/ μουσικούς στην ιστορία του Hard Rock. Έχει κερδίσει άπειρες διακρίσεις και βραβεία από όλα τα μουσικά περιοδικά ή περιοδικά κιθάρας, κάτι που εξελίχθηκε σε ετήσια βάση σε διάφορα δημοψηφίσματα. 
Οι κιθαριστικές καινοτομίες του Eddie Van Halen, είναι ένα στοιχείο που τον έχουν χαρακτηρίσει στη μουσική του πορεία. Αυτό το κάτι που έχει ο Eddie, είναι μοναδικά εκπληκτικό όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο δικός του ξεχωριστός προσωπικός κιθαριστικός ήχος, που τον έκανε έναν ασύγκριτο μουσικό αλλά και παράδειγμα προς μίμηση γι’ άλλους κιθαρίστες. Είναι άλλωστε ασύλληπτα τρομερό, πόσους άλλους κιθαρίστες έχει επηρεάσει, ή κάποιους άλλους που έχουν αντιγράψει ή προσπάθησαν να αντιγράψουν τις μοναδικές κιθαριστικές τεχνικές του.
Από το ντεμπούτο των Van Halen κιόλας, η μοναδική τεχνική του στο tapping με τα δύο του χέρια, τεχνική που σύντομα έγινε το σήμα κατατεθέν του, αλλά και μελλοντικά θα αντιγραφόταν από αμέτρητους άλλους κιθαρίστες, καθώς επίσης και σε συνδυασμό με την εκρηκτική ταχύτητα του, τον έκαναν να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο σαν κιθαρίστας και παράδειγμα προς μίμηση. 'Ολη η δισκογραφία των Van Halen περιέχει κλασικό Hard Rock, αλλά ανανεωμένο κυρίως από την χρήση της κιθάρας του Eddie.

Πείτε τι θέλετε γι’ αυτόν, αλλά το ύψος της καριέρας του δεν το έπιασε ποτέ κανείς, έριξε τον κάθε άλλο κιθαρίστα (που βασίστηκε μόνον στην ταχύτητα), μακριά από το στυλ. Δεν άλλαξε  μόνον την πορεία της σκληρής Rock μουσικής αλλά είχε πολύ μεγάλη επιρροή στα 80’s, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να ακούμε τα ίχνη της επιρροής του, στους σημερινούς κιθαριστές μουσικούς.
Ήξερε πάντα πώς να κάνει το παιχνίδι με την κιθάρα του, εκτός αυτού, πολλοί συνομήλικοι του (και όχι μόνο), τον επαινούν. Υπάρχει στον ήχο του μια ακατέργαστη ενέργεια, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από κανέναν άλλον, ο ήχος του είναι θρυλικός, ενώ τα κιθαριστικά ηχοχρώματα του είναι ξεχωριστά και μοναδικά. Πολλοί προσπάθησαν να τον αντιγράψουν αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Eddie Van Halen θα μείνει στην ιστορία του
Hard Rock και του Heavy Metal, ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Guitars: Διάφορες κιθάρες, κυρίως όμως Charvel, Ibanez, Frankenstart, Kramer, αλλά όλες τροποποιημένες από τον ίδιο.

















 




Δισκογραφία EDDIE VAN HALEN

VAN HALEN 
Van Halen [1978]
Van Halen II [1979]
Women And Children First [1980]
Fair Warning [1981]
Diver Down [1982]
1984 [1983]
5150 [1986]
OU812 [1988]
For Unlawful Carnal Knowledge (FUCK) [1991]
Live: Right Here, Right Now [1993]
Balance [1995]
Best Of… Vol.1 [1996]
Van Halen III [1998]
The Best Of Both Worlds [2004]

 
ΤRIVIA:
Ο Γιάννης Πετρίδης το 1980 είχε κατορθώσει να φέρει σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) τους Van Halen για να παρουσιάσουν μερικά τραγούδια τους. Είχαν έρθει για να γυρίσουν ένα show, το οποίο όμως δεν μεταδόθηκε ποτέ δεν βγήκε το show στον αέρα, διότι σε κάποια φάση των γυρισμάτων ο David Lee Roth άρπαξε έναν πυροσβεστήρα μέσα στο studio και τον χρησιμοποίησε, οπότε όπως καταλάβατε και τα έκανε όλα λίμπα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Πετρίδη, αρχειακό οπτικό ντοκουμέντο από εκείνη την εμφάνιση των Van Halen, στην Ελληνική τηλεόραση... παρά μόνο 1-2 φωτογραφίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: