ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008


PRAYING MANTIS
TIME TELLS NO LIES
1981
(Arista)


SIDE I: "Cheated", "All Day And All Of The Night", "Running For Tomorrow", "Rich City Kids", "Lovers To The Grave".
SIDE II: "Panic In The Streets", "Beads Of Ebony", 'Flirting With Suicide", "Children Of The Earth".

PRAYING MANTIS: Tino Troy – Vocals/ Guitar, Steve Carroll – Vocals/ Guitar, Chris Troy – Bass / Vocals and Dave Potts – Drums.
Produced by Tim Friese-Green.


Μια φορά κι έναν καιρό οι Iron Maiden, οι Def Leppard και οι Saxon, θεωρούνταν οι πιο φημισμένοι εκπρόσωποι του NWOBHM, ενώ οι Praying Mantis ακολουθούσαν τα άλλα σχήματα κατά πόδας. Δυστυχώς στην πορεία των χρόνων δεν γνώρισαν την εμπορική επιτυχία των προαναφερθέντων συνάδελφων τους, όχι ότι δεν το άξιζαν κάθε άλλο μάλιστα, αλλά η μοίρα είχε άλλη γνώμη γι’ αυτούς
Οι Praying Mantis ευτυχώς για μας, υπάρχουν ακόμη και σήμερα παίζοντας ένα μελωδικό NWOBHM όπως έπαιζαν και το 1980 όταν βγήκε αυτό το album που σας παρουσιάζω εδώ.
Το συγκρότημα των Tino και Chris Troy (αδέλφια με Ελληνοκυπριακές ρίζες) φτιάχνονται το 1975 αφού αλλάζουν το επώνυμο τους από Νεοφύτου σε Troy. Την περίοδο 1973-1975 είχαν το συγκρότημα Junction.
Δανείζονται το όνομα τους από ένα σπάνιο είδος ακρίδας, το οποίο για την ύστατη ευχαρίστηση της σκοτώνει τον σύντροφο της μετά τη συνουσία, χμ μάλιστα…
Μετά από καιρό καταλήγουν στη σύνθεση Tino και Chris Troy (κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα), Robert Angelo (κιθάρα) και Mick Ransome (τύμπανα), ηχογραφούν ένα EP το 1979 με τον τίτλο “Soundhouse Tapes”, και με τα εξής τραγούδια: “Johnny Cool”, “Captured City” και “Lovers In The Grave”. Αυτό το EP το παίζει συχνά ο D.J. Neil Kay στο club Soundhouse (αν δεν υπήρχε αυτός ο D.J. ίσως να μην υπήρχε το NWOBHM).
Επίσης συμμετέχουν και σε δυο συλλογές, στην ιστορική πια “Metal For Mythas” με το τραγούδι “Captured City” το 1980 και την “Metal Explosion” με το τραγούδι “Johnny Cool” την ίδια χρονιά. Στη συνέχεια προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο Reading Festival, μετά από αυτό υπογράφουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Arista, όπου βγαίνει και ο δίσκος “Time Tells No Lies” το Μάιο του 1981, ενώ έχουν έρθει ήδη δυο νέα μέλη ο Steve Caroll και Dave Potts (κιθάρα και τύμπανα αντίστοιχα).
Το “Time Tells No Lies” περιλαμβάνει μελωδικά κιθαριστικά, συμφωνικά Rock τραγούδια με καθαρά φωνητικά, ενώ έχουν και μια διασκευή του Ray Davies στο “All Day And All Of The Night”, όλα τα τραγούδια του δίσκου ακούγονται ευχάριστα χωρίς να κουράζουν καθόλου τον ακροατή.
Αυτό το album των Praying Mantis ήρθε σαν ανταμοιβή των κοπών τους μετά από τόσα χρόνια στο σανίδι, επίσης θεωρείται θρυλικό τεκμήριο για όσους το έχουν στα χέρια τους. Πιστεύω ότι οι Praying Mantis είναι ένα από τα πλέον μελωδικά και τεχνικά σχήματα που παρουσιάστηκαν στο NWOBHM.
Τραγούδια σαν τα: “Children Of The Earth”, “Beds Of Ebony”, “Running For Tomorrow”, “Panic In The Streets”, “Cheated”… δείχνουν το αμέριστο ταλέντο των αδελφών Tino και Chris Troy.
Ο τραγουδιστής Bernie Shaw (Grand Prix, Uriah Heep) την περίοδο 1982-83 πηγαίνει στους Praying Mantis, ηχογραφούν κάποια demos αλλά ποτέ δεν είχαμε κάτι σε δίσκο. Όλα αυτά τα demos κυκλοφορήσαν μόλις το 1999, κάλιο αργά παρά ποτέ.
Γύρω στο 1983-84 διαλύονται και οι αδελφοί Chris και Tino Troy προσχωρούν στους Stratus, συγκρότημα του Clive Burr (πρώην drummer των Iron Maiden), και του τραγουδιστή Bernie Shaw και συμμετάσχουν στην συλλογή “The Best Of British Rock” του 1985, με το τραγούδι “Top Of The Mountain”. Ενώ κυκλοφορούν έναν σπάνιο (καταργημένο πια) δίσκο την ίδια χρονιά με τον τίτλο “Throwing Shares”
Μια επανασύνδεση των Praying Mantis γίνετε το 1990, στα πλαίσια της επετείου των δέκα χρόνων από την εποχή του θρυλικού NWOBHM. Μια σειρά live εμφανίσεων στη Ιαπωνία μαζί με τους Paul Di Anno και Dennis Stratton (και οι δυο πρώην μέλη των Iron Maiden), ενώ ένα live album κυκλοφόρησε για αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός.
Από τότε ευτυχώς οι Praying Mantis δεν διαλύονται ξανά, αλλά συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας και σαν αποτέλεσμα αυτού, τους είδαμε επιτέλους live και στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2006.
Ακούστε με προσοχή σας παρακαλώ δυο τραγούδια που σας προτρέπω, το ένα είναι από τον δίσκο (Predator In Disguise) το “Can’t See The Angels” και από τον δίσκο (A Cry For The New World) το “Journeyman”. Όταν τελικά τα ακούσετε θα καταλάβετε πως ακόμη και στις μέρες μας παραμένουν μελωδικοί και ποιοτικοί.


Δισκογραφία PRAYING MANTIS
Time Tells No Lies [1981]
Live At Last [1990]
Predator In Disguise [1991]
A Cry For The New World [1993]
To The Power Of Ten [1995]
Captured Alive In Tokyo City [1996]
Forever In Time [1998]
Demorabilia [1999]
Nowhere To Hide [2000]
The Journey Goes On [2003]



(w/ Tino & Chris Troy)

Δεν υπάρχουν σχόλια: