ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008


URIAH HEEP
Look At Yourself
1971
(Bronze)


SIDE I: "Look At Your Self", "I Wanna Be Free", "July Morning".
SIDE II: "Tears In My Eyes", "Shadows Of Grief", "What Should Be Done", "Love Machine".

URIAH HEEP: David Byron – Vocals, Mick Box – Guitar, Ken Hensley – Piano/ Guitar, Paul Newton – Bass and Ian Clark – Drums.
Produced by Gerry Bron.


Ήμουν σε δίλημμα σχετικά με ποιον δίσκο των Uriah Heep θα σας παρουσιάσω, αφού πιστεύω πως τα πέντε πρώτα LP είναι πλέον κλασικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αλλά από την άλλη έπρεπε να διαλέξω κάποιον από αυτούς… μετά από αρκετό χρόνο διάλεξα το “Look At Your Self”, (είχε προηγηθεί η ακρόαση και των πέντε δίσκων, πριν αποφασίσω τελικά ποιον θα παρουσιάσω).
Οι Uriah Heep σαν συγκρότημα ξεκίνησαν την πορεία τους στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τα πρώην μέλη των Spice, David Byron και Mick Box. Σύντομα ο Ken Hensley και ο Paul Newman ήρθαν στο σχήμα.
Το όνομα τους είναι παρμένο από έναν χαρακτήρα από το κλασικό έργο του Charles Dickens, “David Copperfield”.
Οι Uriah Heep ήταν ένα από τα σημαντικά συγκροτήματα των 70’ς και μαζί με τους Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, KISS, Alice Cooper, Aerosmith και πολλούς άλλους, γέννησαν την αγαπημένη μας μουσική που ονομάζεται HARD ROCK – HEAVY METAL.
Μπορεί οι Uriah Heep να μην ήταν στις πρώτες γραμμές με τα παραπάνω σχήματα, όμως ακολουθούσαν ένα μόνο σκαλί πιο πίσω.
O εκπληκτικός συνδυασμός της φωνής του David Byron να πιάνει ψηλές νότες με τα πλήκτρα του Ken Hensley που γεμίζουν τον χώρο με μελωδίες, είναι το σήμα κατατεθέν των Uriah Heep. Οι κιθαριστικές και συνθετικές εμπνεύσεις του Mick Box μόνο αμελητέες δεν είναι.
Αυτό το συγκρότημα μας έχει χαρίσει μοναδικά τραγούδια όπως… “Easy Living”, “Gypsy”, “Sweet Loraine”, “The Wizard”, “Return To Fantasy”, “Stealing”… και τόσα άλλα τα οποία είναι πλέον κλασικά των κλασικών.
Μπορεί σήμερα οι Uriah Heep να ακολουθούν τη μοίρα των περισσότερων συγκροτημάτων της γενιάς τους (όπως… KISS, Deep Purple, UFO…), που συνεχίζουν σε πείσμα των καιρών να παίζουν, η ιστορία όμως που κουβαλάνε στην πλάτη τους είναι τεραστία.
Αυτός ο δίσκος είναι μοναδικός τα έχει όλα, κρύβει πολλά μέσα στα αυλακιά του και περιμένει τον ακροατή να τα ανακαλύψει.
Είναι ένας δίσκος που επηρέασε λιγότερο ή περισσότερο πολλούς μουσικούς όταν κυκλοφόρησε το ’71.
Συγκροτήματα από τους χώρους του pomp, progressive, classic metal, power έχουν σαν πρότυπο τους Uriah Heep (καθώς και Rush, Angel, Styx).
Το “Look At Your Self” είναι ένα must have LP και πρέπει να υπάρχει σε όλες της δισκοθήκες κάθε σοβαρού Hard - Rock/ Metal fan. Είναι δίσκος προκλητικά Ηeavy ακόμα και τώρα και όχι μόνο για την εποχή του, καθώς τραγούδια όπως τα… “Look At Yourself”, “I Wanna Be Free”, “July Morning”, “Shadows Of Grief”… ακόμα προκαλούν στους οπαδούς ρίγη. Συνθετικά και εκτελεστικά σε αυτόν το δίσκο, πρωταγωνιστές είναι ο Ken Hensley που ζωγραφίζει με τα πλήκτρα του, ο Mick Box που με την κιθάρα του κάνει θαύματα, ενώ ο αδικοχαμένος David Byron είναι το κάτι άλλο, τα καταπληκτικά φωνητικά του είναι απλά θεϊκά. Ο David Byron με τα ψηλά σε απόδοση φωνητικά, έχει επηρεάσει πολλούς υψίφωνους τραγουδιστές του Heavy Metal.
Αυτός ο δίσκος είναι το καλλιτεχνικό διαμάντι των Ken Hensley, David Byron και Mick Box που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μας θυμίζει μια εποχή ρομαντική που επέτρεπε στον καλλιτέχνη να μιλήσει με μια πιο ανθρώπινη γλώσσα. Η πρώτη αυθεντική έκδοση αυτού του δίσκου σε βινύλιο, έχει στο εξώφυλλο ένα γυαλιστερό χαρτόνι (σαν αλουμινόχαρτο) για καθρέπτη, όπου με λίγη προσπάθεια μπορείς να δεις κάπως αμυδρά το πρόσωπο σου.
Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο LP των Uriah Heep, στο περιοδικό Rolling Stone (1/10/70) κάποια μουσικοκριτικός ονόματι Melissa Mills, γράφει «αν αυτοί γνωρίσουν ποτέ επιτυχία, εγώ θα αυτοκτονήσω»…τα συμπεράσματα δικά σας. Οι Uriah Heep περιλαμβάνουν αυτό το απόσπασμα στο ένθετο του δίσκου “Uriah Heep, live” του 1973.
Σήμερα οι Uriah Heep συνεχίζουν σταθερά και αμείωτα, δίνοντας συναυλίες και κάνοντας κάποια studio LP, αλλά ο καταιγισμός από διάφορα live CD και DVD τα τελευταία χρόνια, κάνουν και τους πιο φανατικούς οπαδούς τους να χαζεύουν.

Υ.Γ. Ο David Byron (29/1/1947 – 28/2/1985) πεθαίνει, αφού η υγειά του έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνιες καταχρήσεις ναρκωτικών και αλκοόλ, έτσι το Hard Rock χάνει μια διαπεραστική και στεντόρεια φωνή για πάντα.


Δισκογραφία URIAH HEEP
Very ‘Eavy…Very ‘Umble [1970]
Salisbury [1970]
Look At Yourself [1971]
Demos And Wizards [1972]
The Magician’s Birthday [1972]
Uriah Heep, Live [1973]
Sweet Freedom [1973]
Wonderworld [1974]
Return To Fantasy [1975]
High And Mighty [1976]
Firefly [1977]
Innocent Victim [1977]
Fallen Angel [1978]
Conquest [1980]
Abominog [1982]
Head First [1983]
Equator [1985]
Live At Shepperton, 1974 [1986]
Live In Europe, 1979 [1986]
Live In Moscow [1988]
Raging Silence [1989]
Different World [1991]
Sea Of Light [1995]
Spellbinder Live [1996]
Live On The King Biscuit Flower Hour, 1974 [1997]
Sonic Origami [1998]
Future Echoes Of The Past [2000]
Acoustically Driven [2001]
Electrically Driven [2001]
The Magician’s Birthday Party [2002]
Live In USA [2003]
Magic Night, Live [2004]

Δεν υπάρχουν σχόλια: