ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

 




















DIAMOND HEAD 
Lightning To The Nations
1980
(Happy Face)


SIDE I: "Lightning To The Nation", "The Prince", "Sucking My Love".
SIDE II: "Am I Evil?", "Sweet And Innocent", "It’s Electric", "Helpless".

DIAMOND HEAD: Sean Harris – Vocals, Brian Tatler – Guitar, Colin Kimberly – Bass and Duncan Scott – Drums.
Produced by Diamond Head and Reg Fellows.


"Diamond Head" ονομάζετε ένα πασίγνωστο ηφαίστειο από τα πολλά που υπάρχουν στη Hawaii (USA), έτσι λοιπόν... σαν ηφαιστειακή λάβα ήρθε το πρώτο LP των Diamond Head να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του τότε Heavy Metal στην Αγγλία.
Θεωρώ τους Diamond Head σαν έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του NWOBHM, όπως ήταν και οι Iron Maiden, Def Leppard, Saxon, Praying Mantis, Samson, Angelwitch, Grim Reaper.
Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινά πίσω στα 1975-1976 στο West Midland (κάπου στα μέσα της δυτικής Αγγλίας), όταν ακόμη πήγαιναν σχολείο. Ο Brian Tatler (guitar) πλησιάζει τον Sean Harris (vocals) και του ζητά να φτιάξουν ένα συγκρότημα, μαζί με τον Duncan Scott (drums). Σε λίγους μήνες (αφού κάνουν πρόβες οι τρεις τους) ο Brian φέρνει τον Colin Kimberley (bass), έτσι γεννιούνται οι Diamond Head.
Οι Diamond Head ήταν ένα απ’ τα πλέον ποιοτικά συγκροτήματα του NWOBHM που έδρεψαν δάφνες στο παρελθόν, κατάφεραν ν’ αποκτήσουν φανατικούς οπαδούς χωρίς, δυστυχώς, ποτέ να γνωρίσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Οι Diamond Head είχαν τότε στις αρχές των 80’s το πιο πωρωμένο – φανατικό - προσηλωμένο κοινό (όπως και οι Angelwitch), ενώ έκαναν τις πιο αυθόρμητες και δυναμικές εμφανίσεις, τα έδιναν όλα προσφέροντας αληθινό Rock ‘N’ Roll show.
Αυτό το γεμάτο συναίσθημα παρθενικό album των τεσσάρων συμμαθητών είναι πλέον, σπάνιο και collector’s item σε μορφή βινυλίου και θεωρώ πως είναι το καλύτερο τους. Αλλά δυστυχώς, κυκλοφόρησε σε μια εποχή που οι εταιρίες δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για το Heavy Metal, έτσι το χρηματοδοτούν οι ίδιοι και είχε λευκό εξώφυλλο, βγαίνει σε περιορισμένα αντίτυπα και πωλείται μόνο μέσω ταχυδρομείου από το ίδιο το group, έτσι γίνεται πια σπάνιο και δυσεύρετο στις μέρες μας.
Στο “Lightning To The Nations” οι Diamond Head παίζουν ένα σκληρό blues στο ύφος των Led Zeppelin, ενώ ο τραγουδιστής Sean Harris θυμίζει μια διασταύρωση του Phil Mogg (UFO) και του Robert Plant (Led Zeppelin).
Δεν υπάρχει τραγούδι στο δίσκο που να μη σας αρέσει, αν και είμαι σίγουρος ότι έχετε όλα τα τραγούδια του δίσκου σε κάποια από τις συλλογές του συγκροτήματος. Όπως μου είπε ο Brian Tatler πρέπει να έχουν βγει πάνω από 50 συλλογές για τους Diamond Head ???!!!
Πως είναι δυνατόν να μην σας αρέσουν τραγούδια όπως τα... “Lightning To The Nations”, “The Prince”, “Sucking My Love”, “Am I Evil?”, “Sweet And Innocent”, “It’s Electric” και “Helpless”. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Metallica έχουν διασκευάσει από αυτό τον δίσκο 4 τραγούδια, δηλαδή το μισό album οπότε καταλαβαίνετε πόσο τους έχουν επηρεάσει σαν συγκρότημα.
Στην Ελλάδα τους Diamond Head τους μάθαμε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν τους διασκεύαζαν οι Metallica, μέσα από διάφορα b-sides singles και μετά ψάχναμε να βρούμε ποιοι είναι αυτοί, ενώ έχουν ήδη διαλυθεί σαν συγκρότημα. Οι Metallica ήταν οι αφορμή που οι Diamond Head ξαναφτιάχνονται στις αρχές των 90’s, και περιόδευσαν μαζί τους. Το "Lightning To The Nations" ή αλλιώς "White Album" έχει κυκλοφορήσει σε μορφή βινυλίου με 5-6 διαφορετικά εξώφυλλα.


Δισκογραφία DIAMOND HEAD
Lightning To The Nations [1980]
Living On Borrowed Time [1982]
Canterbury [1983]
Behold The Beginning [1986]
BBC, The Friday Rock Show [1992]
Singles [1992]
Death And Progress [1993]
Evil Live [1994]
Live, In The Heat Of The Night [2000]
Acoustic EP [2002]
All Will Be Revealed [2004]
It’s Electric, Live [2006]
What’s In Your Head [2007]


(w/ Brian Tatler)

Δεν υπάρχουν σχόλια: