ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά απολύτως τίποτα και τα ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν… Να λατρεύετε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και το κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008

 
MARSHALL TUCKER BAND 
MARSHALL TUCKER BAND
1973
(Capricorn Records)


SIDE I: "Take The Highway", "Can’t You See", "Losing You".
SIDE II: "Hillbilly Band", "See You Later I’m Gone", "Ramblin’", "My Jesus Told Me So", "Ab’s Song".

MARSHALL TUCKER BAND: Doug Gray – Vocals, Toy Caldwell – Guitar, Tom Caldwell – Bass, George McCorkle – Guitar, Paul Riddle – Drums and Jerry Euban – Saxophone/ Flute.
Produced by Paul Hornsby.


Οι Marshall Tucker Band είναι ενα σχετικά άγνωστο Southern Rock σχήμα στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω να τους μάθετε μετά την δισκό-παρουσίαση αυτή.
Το συγκρότημα φτιάχνετε το 1971 στην North Carolina (Spartanburg), από τα αδέλφια Toy και Tom Caldwell.
Υπάρχουν και παίζουν όμως σε clubs και bars σαν teen συγκρότημα από το 1966, τo 1969 τους βρίσκουμε με το όνομα Toy Factory και δυο χρόνια αργότερα (1971) μεταμορφώνονται σε Marshall Tucker Band.
Η μουσική τους είναι πιο Country χρησιμοποιούν όμως Jazz, Funk, Blues Rock φόρμες και τεχνικές, αφήνοντας σχεδόν πάντα τα όργανα τους σταθερά στη μουσική χροιά του Νότου.
Αυτό το LP είναι το σπουδαιότερο album των Marshall Tucker Band, είναι όμως σπουδαιότατο όπως όλα τους, καθώς επίσης και κάπως πιο βαρύ από τα υπόλοιπα.
Οι Marshall Tucker Band είναι ένα από τα λίγα Νότια συγκροτήματα που δεν είναι δυνατόν να βρουν μιμητές στην μουσική τους και αυτό γιατί η μουσική τους, είναι αποτέλεσμα ενός πλήθους επιρροών, που όμως δεν μένουν απλές επιρροές, αλλά αφομοιώνονται.
Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν εκπληκτικό και σίγουρα αποκαρδιωτικό για οποίον θα ήθελε πιθανόν να βρει ψεγάδι ή να χαρακτηρίσει εύκολο ακόμα και το πιο απλό κομμάτι τους. Το πιο σπουδαίο στην όλη υπόθεση είναι ότι αν και η τεχνική είναι δύσκολη και η ενορχήστρωση θαυμαστή, τον πρώτο λόγο τον έχει το συναίσθημα και όχι η μουσική κουλτούρα.
Με αλλά λόγια, οι Marshall Tucker Band ενδιαφέρονται για την ψυχή, τη στιγμή που θα μπορούσαν να θαμπώσουν και να εκμηδενίσουν πολλούς μόνο με το παίξιμο τους. Είναι σπουδαίοι, να συμβουλέψω λοιπόν τους φίλους του Νότου και της μελωδίας να ρίξουν μια ματιά σ’ αυτό το συγκρότημα αν δεν το έχουν κάνει ήδη (αδιανόητο).
Διαθέτουν έναν μεγάλο τραγουδιστή τον Doug Gray, που κάνει τα κομμάτια εκπληκτικά, ακούστε τα: “Take The Highway”, “Can’t You See”, “See You Later I’m Gone”, “Losing You”, “Rambling”…
Εν ολίγοις και οι έξι μουσικοί ξεδιπλώνουν όλο τους το ταλέντο σε αυτό το LP, και το χαρίζουν πλουσιοπάροχα σε όλους εσάς που ζητάτε την μελωδία. Είχαν όλα τα προσόντα για να κηρυχτούν διάδοχοι των Allman Brothers Band, αφού για ένα διάστημα ήταν support τους, και αυτός ήταν ο λόγος που το κοινό τους δέχτηκε αμέσως.
Δυστυχώς κάποια στιγμή εμπορικοποιούν τη μουσική τους και καταντούν group των charts. Νομίζω πως, τα albums τους μέχρι το 1981 είναι αυτά που πρέπει να ακούσουν οι πιο πολλοί, ενώ τα υπόλοιπα θα έλεγα πως απευθύνονται σε πιο φανατικούς φίλους του group.
Στις 4 Απριλίου του 1980, ο Tom Caldwell (bass) σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα, το επόμενο album τους “Dedicated” είναι αφιερωμένο στην μνήμη του. Ο άλλος αδελφός Toy Caldwell (guitar) εγκαταλείπει το σχήμα το 1984, μην αντέχοντας άλλο ίσως τον χαμό του αδελφού του, στις 25 Φεβρουαρίου του 1993 πεθαίνει και αυτός σε ηλικία 45 χρόνων, από την καρδιά του. Ενώ τα δυσάρεστα δεν σταματούν εδώ, αφού και ο George McCorkle (guitar), πεθαίνει από καρκίνο στις 29 Μαίου του 2007. Nα επισημάνω πως στο Southern Rock όλα αυτά τα χρόνια κάτι δεν πάει καλά, λες και έχει πέσει κατάρα με τόσους θανάτους, τι διάολο γίνετε;
Τα δισκογραφικά τους είναι πιο ευχάριστα, αφού έχουν αρκετούς δίσκους σαν παρακαταθήκη, ενώ έχουν κάποιους χρυσούς και πλατινένιους στο ενεργητικό τους. Τέλος, να σημειώσω πως από τους Marshall Tucker Band ξεκίνησε την καριέρα του (αρχές 80’s), ο γνωστός σήμερα Country τραγουδιστής Vince Gill.


Δισκογραφία MARSHALL TUCKER BAND
Marshall Tucker Band [1973]
A New Life [1973]
Where We All Belong [1974]
Searchin’ For A Rainbow [1975]
Long Hard Ride [1976]
Carolina Dreams [1977]
Together Forever [1978]
Running Like The Wind [1979]
Tenth [1980]
Dedicated [1981]
Tuckerized [1982]
Greatest Hits [1982]
Just Us [1983]
Greetings From South Carolina [1983]
Still Holdin’ On [1988]
Southern Spirit [1990]
Still Smokin’ [1992]
Walk Outside The Lines [1993]
The Capricorn Years, Best [1994]
Country Tucker [1996]
MT Blues [1997]
Encore Collection [1997]
Face Down In The Blues [1998]
Gospel [1999]
Stompin’ Room Only, Live ’74-’76 [2003]
Beyond The Horizon [2004]
Anthology [2005]
Where A Country Boy Belongs [2006]
Carolina Christmas [2006]
Live On Long Island ’80 [2006]
The Next Adventure [2007]

Δεν υπάρχουν σχόλια: