ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 29 Απριλίου 2008





JOHN  
BONHAM




















"THE GRAND MASTER OF DRUMS"


(31-May-1948 ~ 25-September-1980)


Η ΡΥΘΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ LED ZEPPELIN 

O John Bonham εξελίχτηκε σ' ένα πραγματικό ρυθμικό τραίνο και είναι από τους λίγους drummer που μπορείς ν' αναγνωρίσεις άμεσα τον ήχο του. 
Κυρίως οι τραγουδιστές, αλλά και οι κιθαρίστες λαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο (και όχι άδικα), μέρος της δόξας στα Hard Rock/ Heavy Metal συγκροτήματα. Τι γίνετε όμως με εκείνους τους αφανείς ήρωες που βρίσκονται πίσω από τα τύμπανα, αλλά που είναι και η κινητήρια δύναμη πίσω από τη μουσική, ειδικά όταν πρόκειται για Hard Rock και Heavy Metal συγκροτήματα; Πάντως ο John Bonham δεν ήταν καθόλου ένας αφανής ήρωας. Η παγκόσμια αποδοχή που έχει, όχι μόνο από το ακροατήριο αλλά και από τους συναδέλφους του, αλλά και από την ιστορική επιρροή του στην σκληρή μουσική, είναι τα διαπιστευτηρλιά του. Η δεξιοτεχνία του ήταν αυτή που στο πέρασμα του χρόνου μαζί με το ταλέντο του, έκαναν το όνομα του, μύθο. Αλλά ήταν κι ένας από τους drummers που βοήθησαν και καθορίσαν τη μουσική που αγαπάμε, αυτός ο κύριος λοιπόν, δεν έβαλε μόνο ένα μικρό λιθαράκι, άλλα ολόκληρους ογκόλιθους για να χτιστή το οικοδόμημα της μουσικής αυτής. Με την άρτια πολύπλοκη τεχνική του, σε καθηλώνει σε κάθε live όπου τον ακούς, ακόμη και σήμερα τόσα χρόνια μετά το θανατό του, το παίξιμο του στα studio album των Led Zeppelin, ειδικά όμως στα live, μας αρπάζει από το λαιμό και μας ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα, το αυχενικό καλά κρατεί. 
O John γνωστός και ως "Bonzo", υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους drummer για τα τέλη των 60's αλλά και για ολόκληρα τα 70's, επηρεάζοντας μια σειρά από μουσικούς στη συνέχεια.Ο μαέστρος του ογκώδους ήχου στα Hard Rock drums, ο John Bonham ήταν το στήριγμα των Led Zeppelin μέχρι τον πρόωρο θάνατο του, το 1980.
Γεννήθηκε στο Redditch του Worcestershire, (England), στις 31 Μαΐου του 1948, ως John Henry Bonham. Έδειξε ενδιαφέρον στη μουσική και πιο ιδιαίτερα στα τύμπανα από την παιδική του ηλικία, έφτιαξε μάλιστα τα πρώτα του τύμπανα από χρησιμοποιημένα κουτιά και κουτιά από καφέ. Κύριες επιρροές του ήταν Jazz drummers της δεκαετίας του '30, όπως οι Max Roach, Gene Krupa και Buddy Rich. Το πρώτο του σετ τυμπάνων του το έκανε δώρο ο πατέρας του όταν ήταν δεκαπέντε ετών, τότε ήταν που εντάχθηκε στους Blue Star Trio, χωρίς να έχει κάνει μαθήματα αλλά έχοντας μάθει να παίζει, εξασκούμενος από μόνος του.
Το 1964 συμμετείχε στους Terry Webb & Τhe Spiders, ένα συγκρότημα κατά τις συναυλίες του οποίου ήταν υποχρεωμένος να φοράει μωβ σακάκι με χρυσό πέτο. Την ίδια χρονιά, μεταπήδησε στους Senators, στη συνέχεια συμμετείχε στους Pat Wayne & τhe Beachcombers, στους The Nicky James Movement, στους Mavericks  και τους Danny King & Τhe Mayfair Set. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, εντάχθηκε στους Way Of Life, το 1967 έγινε μέλος των Crawling King Snakes όπου γνώρισε τον μετέπειτα τραγουδιστή των Led Zeppelin, στα τέλη της χρονιάς εντάχθηκε στους Band Οf Joy. Τελευταίο του συγκρότημα πριν τους Zeppelin ήταν το προσωπικό σχήμα του Tim Rose. Όταν οι Zeppelin περιόδευσαν στην Αμερική ανοίγοντας συναυλίες των Vanilla Fudge, ο Carmine Appice του έδειξε το σετ τυμπάνων της “Ludwig”, τα οποία τον εντυπωσίασαν και με αυτά συνέχισε για την υπόλοιπη καριέρα του.
Πολύ σύντομα όμως διαμόρφωσε το δικό του προσωπικό μουσικό στυλ, ενώ πολύ συχνά ήταν ο στόχος των παραπόνων των διαφόρων ιδιοκτητών των clubs, επειδή “έπαιζε πολύ δυνατά”. 
Ανέπτυξε γρήγορα τις τεχνικές του ικανότητες και τοκ καιρό που συνάντησε τους υπόλοιπους Led Zeppelin ήταν ένας από τους πιο περιζήτητος drummer της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν άνηκε σε κανένα group. Από την πρώτη κίολας στιγμή φάνηκε ότι η χημεία των τεσσάρων μελών του θρυλικού σχήματος ήταν μοναδική. Γρήγορα κατάφερε να καθιερώσει ένα δυνατό προσωπικό ήχο στα πλαίσια των Zeppelin, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν όατν ο John ανακάλυξε τον κόσμο των drums της Ludwing, καθοδηγούμενος απο τον drummer Carmine Appice (Vanilla Fudge). Το δυνατό, σκληρό κι επιθετικό ύφος στα drums του “Bonzo” ταίριαξε απόλυτα με τον ήχο του group και πολύ συχνά τα τμήματα που έπαιζε στα τύμπανα αποτελούσαν το ιδανικό συμπλήρωμα στα μοναδικά μουσικά θέματα του Jimmy Page.
Ο John Bonham έφερε ένα δραματικό, κατά κάποιο τρόπο, στοιχείο στον ήχο τους πράγμα που φαίνεται και στους δέκα δίσκους που κυκλοφόρησαν οι Led Zeppelin, ξεκινώντας αρχικά με καλύτερο αποκορύφωμα ίσως το “Whole Lotta Love”, μέχρι το θρυλικό "Moby Dick" που σε διάφορες εκτελέσεις του έφτανε και τα 45 λεπτά. Τα drums του βοήθησαν τους Zeppelin στη δεκαετία του '70 να ορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον ήχο του Heavy Metal, έμεινε στην ιστορία ένας από τους καλύτερους drummer στην Rock ιστορία, ever.
Ο ήχος του έχει αντιγραφεί αμέτρητες φορές, καθώς έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει ακόμα αρκετούς drummers σε όλα τα είδη του Rock ή του Heavy Metal.


Το Σεπτέμβριο του 1980, οι Zeppelin προετοιμαζόταν για την πρώτη τους αμερικανική περιοδεία από το 1977, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου στο Montreal (Canada). Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο John Paul Jones και ο μάνατζερ για την περιοδεία του συγκροτήματος Benji LeFevre, τον βρήκαν νεκρό από αναρρόφηση του εμετού του, σε ηλικία μόλις 32 ετών, λέγεται ότι εκείνο το βράδυ είχε πιεί σαράντα ποτήρια βότκα, κρίμα.
Η κηδεία του έγινε στις 10 Οκτωβρίου του 1980 στην εκκλησία Rushock Parish του Worcestershire.
Δυστυχώς έφυγε τόσο νωρίς, ενώ είχε να μας προσφέρει πολλά ακόμη, σαν μουσικός και σαν drummer, δεν είναι τυχαίο όμως που ταυτόχρονα με τον θανατό του, σήμανε και η διάλυση ενός απο τα σημαντικότερα Hard Rock group στην ιστορία της μουσικής.

 




















ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ JOHN BONHAM   
LED ZEPPELIN  
Led Zeppelin [1969]
Led Zeppelin II [1969]
Led Zeppelin III [1970]
Led Zeppelin IV [1971]
Houses Of The Holy [1973]
Physical Graffiti [1975]
Presence [1976]
The Song Remains The Same [1976]
In Through The Outdoor [1979]
Coda [1982]

Δεν υπάρχουν σχόλια: