ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

 











METALLICA
Ride The Lightning
1984
(Megaforce/ Music For Nation)


SIDE I: “Fight Fire With Fire”, “Ride The Lightning”, “For Whom The Bell Toll”, “Fade To Black”.
SIDE II: “Trapped Under Ice”, “Escape”, “Creeping Death”, “The Call Of Ktulu”.

METALICA: James Hetfield – Vocals/ Guitar, Kirk Hammett – Guitar, Cliff Burton – Bass, and Lars Ulrich – Drums.
Produced by Metallica.


Οι Metallica, “έφεραν το Heavy Metal από τα αλώνια στα σαλόνια”, όπως έλεγαν παλιά οι Metal οπαδοί κι εγώ μαζί τους.
Το δίδυμο Hetfeild/ Ulrich είναι ο βασικός συνθετικός πυρήνας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται, για την πορεία που έχει διαγράψει το συγκρότημα μέχρι αυτή τη στιγμή.
Τον Οκτώβρη του 1981 οι Metallica παίρνουν σάρκα και οστά, μέσω μιας αγγελίας γνωρίζονται οι Lars Ulrich και James Hetfeild, η αγάπη τους για το Heavy Metal και ειδικά για το NWOBHM τους ενώνει πιο πολλή.
Μετά κυκλοφορούν κάποια demos, μπαίνουν στην συλλογή “Metal Massacre I”.
Το επόμενο βήμα είναι η ηχογράφηση του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου με τον τίτλο “Kill ‘Em All” το 1983, το οποίο θεωρείται το πιο ωμό και το πιο thrash τους.
Το δεύτερο και πιο ώριμο μελωδικό album, βγαίνει το 1984 και πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια των Metal οπαδών. Αυτό το album είναι από τα πρώτα που άκουσα όποτε είναι από τα αγαπημένα μου (των Metallica) όλων των εποχών. Ο δίσκος είναι μοναδικός, ανυπέρβλητος, όσες φορές και να τον ακούω είναι όπως η πρώτη φορά, ατελείωτο headbanging. Ο όρος αιφνιδιασμός είναι ο ορισμός του δίσκου.
Οι καθησυχαστικές μελωδίες στην εισαγωγή του πρώτου τραγουδιού “Fight Fire With Fire”, έχουν ένα και μόνο σκοπό: να σε χαλαρώσουν τόσο όσο χρειάζεται για να παραδοθείς μετά στην ηλεκτρική εκκένωση που έρχεται. Με αυτό τον δίσκο οι Metallica άναψαν το φυτίλι γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
Μετά γίνονται παγκοσμίως γνωστοί με εκατομμύρια δίσκους σε όλον το κόσμο. Τα πάντα γίνονται γρήγορα περιοδείες sold out, υψηλές θέσεις στα charts, τελικά γίνονται το συγκρότημα που σημάδεψε τις δεκαετίες του ’80 και ’90.
Η τετράδα των Burton, Hetfield, Hammet και Ulrich κατάφερε να φτιάξει ένα δίσκο στολίδι, που ο χρόνος δεν είναι ικανός όχι μόνο να επηρεάσει, αλλά και να ξεπεράσει αυτόν τον ήχο. Οι συνθέσεις μέχρι και σήμερα 24 χρόνια μετά ακούγονται και εκπέμπουν μια εκπληκτική, μοναδική φρεσκάδα.
Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και οι Metallica, είναι οι πραγματικοί ηγέτες της νέας μεταλλικής γενιάς. Όλα τα τραγούδια είναι μοναδικά, μερικά με αγχωτικά, υπερδιογκωμένα riffs, άλλα με εμβατηριακή τάση. Τραγούδια τα οποία έχουν τη χημεία με το καταμέτωπο speed ήχο και αλλά με τον καλπασμό της μεταλλικής αστραπής, όπως αυτή που υπάρχει στο εξώφυλλο του δίσκου.
Κανένα από τα 8 αρχέτυπα τραγούδια του δίσκου, (μαζί με instrumental) δεν φοβούνται το χρόνο, αφού είναι όλα τους συμπαγή, αδιαπέραστα κλασικά Heavy Metal διαμάντια.
Οι διπλές κιθάρες του Kirk και του James λάμπουν εκτυφλωτικά μέσα στην απίστευτη ωρίμανση που έδιξε το σχήμα περνώντας από το πρώτο στο δεύτερο δίσκο τους. Ο ήχος τους επαναπροσδιόρισε το Heavy Metal και σ' αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο αυτό το ολοκληρωμένο και τόσο εκρηκτικό album. Τα riff και των δύο τσακίζουν τις αντοχές, με τον Kirk να αποδεικνύει γιατί δεν θα μας λείψει ποτέ ο Dave Mustaine. Το "Fade To Black" θα έπρεπε να διδάσκετε στο ωδείο.
Οι Metallica κατάφεραν να γίνουν στο πέρασμα του χρόνου, το μεγαλύτερο το πιο πετυχημένο και πιο επιδραστικό Heavy Metal συγκρότημα των τελευταίων 20 ετών. Αν και να είχαν κάνει μόνο αυτό τον δίσκο, θα άξιζαν ιδιαίτερη μνεία.
Το Heavy Metal έκτισε το μύθο του πάνω σε τέτοιους δίσκους…
Οι Metallica έχουν οριοθετήσει κατά το ήμισυ τον ήχο του Thrash/ Speed, αλλά και τον ήχο του Heavy, αφού στα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολο να βρεις συγκρότημα που να μην έχει πάρει κάτι από αυτούς.


Δισκογραφία METALLICA
Kill ‘Em All [1983]
Ride The Lightning [1984]
Master Of Puppets [1986]
The $5.98 E.P. Garage Days [1987]
And Justice For All [1988]
Metallica [1991]
Load [1996]
Reload [1997]
Garage Inc. [1998]
S&M [1999]
St. Anger [2003]


ΤRIVIA:
Ο Cliff Burton (Clifford Lee Burton, 10/2/1962 – 27/9/1986), ο θρυλικός πλέον μπασίστας των Metallica, σκοτώνεται σε τροχαίο το 1986 όταν ο οδηγός του λεωφορείο που τους μεταφέρει, χάνει τον έλεγχο και βγαίνει εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα ο Cliff Burton που κοιμόταν να πεταχτεί έξω και στη συνέχεια το λεωφορείο να πέσει επάνω του. Όλα αυτά συνέβησαν στην πρώτη τους Ευρωπαϊκή περιοδεία, σε έναν παγωμένο δρόμο κοντά στην πόλη Ljumgbye, Sweden.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: