ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 8 Απριλίου 2008



HEAVY LOAD
Death Or Glory
1982
(Thunderhold Records)


SIDE I: "Heavy Metal Angels (In Metal And Leather)", "Might For Right", "Something New", "Bleeding Streets", "The Guitar Is My Sword".
SIDE II: "Still There Is Time", "Traveller", "Little Lies", "Daybreak Ecstasy".

HEAVY LOAD: Range Wahlquist – Vocals/ Guitar, Eddie Malm – Vocals/ Guitar, Torbjorn Rangesjo – Bass and Stybjorn Wahlquist – Drums.
Produced by Heavy Load.


Οι μεγάλοι Heavy Load πάντα υπήρξαν αναμφισβήτητα, ο μεταλλικός φάρος του Epic Metal στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για οπαδούς και συγκροτήματα, ενώ θεωρούνται πια ένα ιστορικό cult συγκρότημα.
Ξεκίνησαν σαν συγκρότημα στην Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1976, και ο πυρήνας ήταν τα δύο αδέλφια Range (vocals/ guitar) και Stybjorn Wahlquist (drums).
Το πρώτο τους LP κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Full Speed At High Level” το 1978, από την εταιρία Heavy Metal Sound με τον Dan Molen στο μπάσο.
Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, η εταιρεία τους κήρυξε πτώχευση, όποτε ο δίσκος γίνετε αμέσως συλλεκτικός και σπάνιος, αφού έχει καταργηθεί και δεν ξανά κυκλοφόρησε ποτέ πια σε βινύλιο.
Οι Heavy Load δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, δημιουργούν την δική τους δισκογραφική εταιρία (Thunderload Records) και κυκλοφορούν το δεύτερο τους δίσκο το 1981, ενώ το 1982 κυκλοφορούν το album (που σας παρουσιάζω) “Death Or Glory”.
Αυτοί οι Σουηδοί βάρβαροι Vikings, έχουν ένα μεταλλικό ύφος πάνω σε μια μελωδική αρμονική προσέγγιση, ενώ οι στίχοι τους είναι πάντα ηρωικοί.
Στη σύνθεση τώρα του σχήματος εκτός των αδελφών Wahlquist είναι ο Torbjorn Rangesjo (bass) και ο Eddie Malm (guitar/ vocals).
Αυτό το LP των Heavy Load είναι πραγματικά ένα βαρύ φορτίο με εννέα ασήκωτες επικότατες συνθέσεις, που τιμά με το παραπάνω και επαληθεύει απολύτως το όνομα του συγκροτήματος.
Το ύφος τους είναι ακριβώς αυτό που σήμερα ονομάζουμε Epic Metal, ενώ κάποιοι άλλοι θα το έλεγαν Power Metal. Εγώ λέω απλώς ότι είναι HEAVY METAL, γιατί το Heavy Metal είναι ένα και δεν χρειάζεται όρους αυτή η «ιερή μουσική», για όσους το κατάλαβαν ωραία για τους άλλους δυστυχώς δεν θα μπορέσω, θα χρειαστούν πολλών χρόνων φροντιστήριο για να καταλάβουν σε βάθος τι σημαίνει Heavy Metal.
Τώρα από στιχουργικής πλευράς (για να επανέλθουμε στο θέμα μας), αν κάποιος προσέξει καλύτερα τα τραγούδια του δίσκου, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν κάθε στίχος είναι και ένα ηρωικό μήνυμα. Ας μην βιαστούν οι δήθεν «ώριμοι» αναγνώστες να παρεξηγήσουν τα λεγόμενα μου, γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για παιδαριώδη μηνύματα του στιλ «σκοτώστε τους άπιστους» ή «ζήτω ο πόλεμος και η καταστροφή» όπως κάνουν κατά καιρούς άλλα φαιδρά ή δήθεν ας πούμε Epic Metal σχήματα.
Τα μηνύματα των Heavy Load διακρίνονται από μια αξιοθαύμαστη, φιλοσοφημένη απλότητα, ενώ συμβουλεύον πάντα για κάτι καλύτερο (και όχι για κάτι χειρότερο), για το μέλλον. Στο “Death Or Glory” οι Heavy Load εκφράζουν καθαρά τις προσωπικές τους απόψεις και όχι αυτές που θα ήθελαν να ακούσουν μερικοί. Αυτοί οι Σουηδοί έπαιζαν υγιέστατο Heavy Metal με ειλικρινείς και αυθόρμητους στίχους, χωρίς να μιμούνται κανέναν και απευθύνθηκαν σε ανάλογο, ειλικρινές κοινό, χωρίς να τους κατευθύνουν κάπου.
Αφού υπάρχουν μνημειώδη δίσκοι σαν αυτόν, η παρακαταθήκη των Heavy Load στο Heavy Metal είναι ανεκτίμητη. Με τέτοιους δίσκους αφήνουν βαριά ιστορία στους επιγόνους τους για την διατήρηση του Heavy Metal.
Οι Heavy Load υπήρξαν η ενσάρκωση του υγιούς Heavy Metal με σπαθιά με πολεμιστές και ήρωες, τότε (στην δεκαετία του ’80) αυτό το είδος του λεγόμενου Epic Metal δεν είχε καταντήσει τραγέλαφος και γραφικό όπως είναι σήμερα, γιατί απλά οι Heavy Load προπάντων σέβονταν αυτό που έπαιζαν και αυτό που πρέσβευαν.
Δεν θα προτείνω κάποια τραγούδια, γιατί απλά τα θεωρώ όλα μοναδικά σε σύνθεση και δημιουργία, καθώς δεν θέλω να υποτιμήσω κάποια.
Παραθέτω όμως λίγους στίχους...
«Driving down the highway now
The speed is high, just like lightning
They have the wind in their hair
The light of sunshine in their eyes
They’re always there, every night
Standing up in the front
They look so fine in metal and leather
Heavy Metal is their life»

Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στον ύμνο “Heavy Metal Angels (In Metal And Leather)” που ανοίγει θριαμβευτικά την πρώτη πλευρά του “Death Or Glory” των Heavy Load.
Τέλος να πω, το Heavy Metal είναι ηρωική μουσική και είναι για λίγους, καλούς, γνήσιους οπαδούς. Δεν είναι για τους νέους οπαδούς που αντιμετωπίζουν αυτή τη μουσική με το ποντίκι του υπολογιστή και τα κατεβάζουν όλα σωρηδόν, χωρίς να ξέρουν το γιατί.
Αυτό το κατά-ριπάς παιχνίδι σας γεμίζει με αέρα κοπανιστό, το Heavy Metal είναι τρόπος ζωής και κατακτείται δύσκολα.
Κρατήστε την φλόγα του Heavy Metal αναμμένη, ο αγώνας κερδίζετε στο ψάξιμο και όχι στο καναπέ, αυτά…


Δισκογραφία HEAVY LOAD
Full Speed At High Level [1978]
Metal Conquest [1981]
Death Or Glory [1982]
Stronger Than Evil [1983]

1 σχόλιο:

Giannis P. είπε...

Μπαντάρα...απλά κι ωραία.