ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

 


ULI   JON ROTH




“Ο μαεστρος της HARD ROCK κιθαρας”


Γνωστός και σαν Ulirich Roth (γεννηθείς στις 18 Δεκεμβρίου του 1954, στο Düsseldorf), αντικατέστησε τον Michael Shenker στους Scorpions έγκαιρα για τη ηχογράφηση του “Fly To The Rainbow”.
Ο Roth έγινε διάσημος  σε παγκόσμιο επίπεδο ως κιθαρίστας των Scorpions και είναι ένας από τους πρώτους που του πιστώνετε ο όρος του νεοκλασικού Heavy Μetal κιθαρίστα. Είναι επίσης ο εφευρέτης της Sky Guitar, άλλα και ο μεγαλύτερος αδελφός του Zeno Roth.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Roth σχηματίζει ένα groupσ που ονομαζόταν Dawn Road. Όταν όμως το 1973 ο κιθαρίστας Michael Schenker άφησε τους Scorpions για να ενταθεί στους UFO, ήταν μια καλή ευκαιρία για τα δύο εναπομείναντα μέλη των Scorpions, Rudolf Schenker και Klaus Meine να προσεγγίσουν και να συγχωνευτούν με τα τέσσερα μέλη των Dawn Road (Uli Jon Roth, Achim Kirschning, Francis Buchholz, Jürgen Rosenthal), χρησιμοποιώντας όμως το όνομα Scorpions που ήταν πιο γνωστό από αυτό των Dawn Road.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κιθαρίστας, βασικός συνθέτης και περιστασιακός τραγουδιστής στους Scorpions, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τέσσερα studio album μεταξύ 1974-1977. Το 1978 οι Scorpions κυκλοφόρησαν το live albumTokyo Tapes” το οποίο ηχογραφήθηκε στην Ιαπωνία και πούλησε σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε χρυσό σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ωστόσο, ο Roth είχε αφήσει ήδη το συγκρότημα το 1978 μετά το τέλος της περιοδείας και πριν καν από την κυκλοφορία του δίσκου.


Έμεινε λοιπόν, μαζί τους από το 1974 μέχρι και το 1978, μέχρι και την Ιαπωνική περιοδεία και αυτά τα χρόνια είναι που θεωρούνται τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά των Scorpions, πράγμα που οφείλεστε κατά πολύ στον ίδιο τον Uli Roth και στις κιθαριστκές του μοναδικές ικανότητες.
Μετά το “Tokyo Tapes”, o Uli Roth κατάλαβε ότι η δομή ενός συμβατικού Hard Rock group ήταν μάλλον καταπιεστική γι’ αυτόν και έψαξε να βρει ένα πιο ευέλικτο όχημα για τις μουσικές του ιδέες. Έτσι λοιπόν, ο Roth δημιούργησε το δικό του μουσικό σχήμα που ονομάζεται Electric Sun και κυκλοφόρησαν τρία studio album. Με όχημα τους Electric Sun, εδώ ο Roth βρήκε τον πραγματικό του εαυτό του. Τραγουδάει στα περισσότερα κομμάτια και παίζει κιθάρες όλων των ειδών και των αποχρώσεων, χρησιμοποιώντας με overdubs ως και δέκα κιθάρες σε ορισμένα κομμάτια, δημιουργώντας έτσι ξεχωριστές ατμόσφαιρες και ήχους με καθεμία από αυτές.
Σχεδίασε μια δικιά του κιθάρα, την Sky Guitar, η οποία έχει προσθετά τάστα έτσι ώστε να μπορεί να παίζει καλύτερα και ευκολότερα.
Μετά τους Electric Sun, ο Roth εισέλθει σε μια νέα φάση δημιουργικής μουσικής κιθαριστικής εργασίας, συνθέτοντας τέσσερις συμφωνίες και δύο κοντσέρτα και μερικές φορές τα εκτελεί με συμφωνικές ορχήστρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Roth χρησιμοποίησε το όνομα Uli Jon Roth για όλες τις επόμενες κυκλοφορίες των album και των συναυλιών του.
Έπαιξε επίσης μια με τους G3, στην Ευρωπαϊκή περιοδεία το 1998 μαζί με τους Joe Satriani και Michael Schenker. 


Ενώ τα τελευταία χρόνια σε διάφορα festival, εμφανίζετε και με τους Scorpions σαν special guest star, αυτά τα live για όσους έχουν την τύχη και την τιμή να τα παρακολουθήσουν, είναι μια αξέχαστη βραδιά, ένα ταξίδι στο χρόνο, γιατί συνήθως παίζουν τραγούδια από την εποχή του Roth, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν τα έχουν παίξει ζωντανά από όταν ο Roth τους άφησε το 1978.
Στη δεκαετία του 1980, ο Roth ανέθεσε την κατασκευή μιας custom δικής του κιθάρας με επιπλέον τάστα στον δικό μας Ανδρέα Δημητρίου. Ο Roth ήθελε κιθάρες, που να είναι σε θέση να μιμηθούν τις υψηλές νότες του βιολιού, έτσι όλες πλέον οι Sky Guitars περιέχουν επιπλέον τάστα.
Από τις πρώτες ημέρες του Roth με τους Scorpions, το στυλ των solo του βασίστηκε κυρίως στην κλίμακα του Blues, αλλά κατά καιρούς ενσωματώνει και άλλους τρόπους παιξίματος. Ωστόσο, από τη στιγμή που ηχογράφησαν το “Virgin Killer”, άρχισε να ενσωματώνει πιο προηγμένα στοιχεία της σύνθεσης από την Ευρωπαϊκή κλασική μουσική, όπως ακολουθίες τόνων και περίτεχνα arpeggios. Αλλά όταν έκανε τους Electric Sun, η κλασική επιρροή του άρχισε να κυριαρχεί στο στυλ του κιθαριστικού του έργου, το ύφος του έγινε μια συγχώνευση βασισμένο στο Βlues Rock, αλλά και με την Ευρωπαϊκή κλασική μουσική με πολλές όμως ευαισθησίες.
Ο Roth έχει φιγουράρει στα εξώφυλλα πολλών περιοδικών που ασχολούνται με την κιθάρα και έχει επηρεάσει παρά πολλούς αξιόλογους κιθαρίστες από τα 70’s μέχρι και σήμερα.
Ας δούμε κλείνοντας, μερικούς μόνο που επηρεάστηκαν από τον μεγάλο μαέστρο της κιθάρας Uli Jon Roth… μεταξύ των οποίων είναι ο Kirk Hammett, ο Marty Friedman, ο Yngwie Malmsteen, ο Joe Stump, ο Gus G, ο Michael Romeo, ο James Byrd, ο Wolf Hoffman, ο Aggelos Perlepes… και πολλοί-πολλοί άλλοι. 
O Roth ήταν μαζί για πολλά χρόνια με την Monika Dannemann, η οποία ήταν η τελευταία φίλη του Jimi Hendrix, η Danneman έχει ζωγράφισει επίσης και τα εξώφυλλα των album των Electric Sun. Το 1996 η Monika βρέθηκε νεκρή κοντά στο εξοχικό σπίτι της στο Seaford, Sussex (UK), o Roth ζει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και αρκετά χρόνια.


Δισκογραφία ULI JON ROTH
SCORPIONS
Fly To The Rainbow [1974]
In Trance [1975]
Virgin Killer [1976]
Taken By Force [1977]
Tokyo Tapes [1978]
ELECTRIC SUN
Earthquake [1979]
Fire Wind [1981]
Beyond The Astral Skies [1985]
SOLO  
Aquila Suite [1991]
Sky Of Avalon [1996]
Transcendantal Sky Guitar Vol. I & II [2000]
Legends Of Rock At Castle Donington [2001]
Metamorphosis Of Vivaldi’s Four Seasons [2003]


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: