ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008






RANDY
RHOADS





(6-December-1956 ~ 19-March-1982)
RIP 




Ο Randall Williams Rhoads γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1956 στην California των ΗΠΑ. 
Ο Randy Rhoads, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Heavy Metal κιθάρας και ο πρόωρος θάνατος του σ’ ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, τον πήρε από κοντά μας νωρίς. Η μαγεία του και η επιρροή της τεχνικής του αυξήθηκαν κατά πολύ, μετά τον θάνατο του. Επίσης, ήταν πολύ αφοσιωμένος και στην κλασική κιθάρα, όπου συχνά συνδύαζε στον ήχο του, με επιρροές από την κλασσική μουσική και με το δικό του προσωπικό-μοναδικό κιθαριστικό στυλ. Όσο ήταν σε περιοδεία με τον Ozzy Osbourne, έψαχνε σε διάφορες πόλεις (όπου έπαιζαν live), να βρει καθηγητές για να μελετήσει μαζί τους κλασική κιθάρα.
Μόλις άρχιζε να καθιερώνει το ώριμο ύφος του, έφυγε, αλλά η θέση του ανάμεσα στους θρύλους κιθαρίστες γίνεται σταθερότερη χρόνο με το χρόνο, κι ας ηχογράφησε μόνον 4 studio albums, 2 με τους Quiet Riot και 2 με τον Ozzy Osbourne.
Το 1975 ο θρυλικός αυτός κιθαρίστας, δημιουργεί τους Quiet Riot μαζί με τον Kevin Dubrow (RIP). Ηχογραφούν δύο δίσκους μόνο στην Ιαπωνία, αφού οι Αμερικανικές δισκογραφικές εταιρείες δεν ενδιαφέρθηκαν (αρχικά) καθόλου γι' αυτό το group, αλλά πέρασαν και σχεδόν απαρατήρητα από την μέγαλη πλειοψηφία των Hard Rock οπαδών, δυστυχώς, σαν σχήμα ανακαλύφθηκαν από το Hard Rock κοινό μόνον μετά τον θάνατο του Randy. Η αποχώρηση του Randy Rhodes από τους Quiet Riot στα τέλη του 1979, θα έλεγα ότι ήταν εν μέρει και το τέλος τους, αφού μετά την φυγή του Randy ποτέ δεν έβγαλαν δίσκους σαν τους δύο πρώτους.
Ο Randy (στα τέλη του 1979) πηγαίνει στο σχήμα του μεγάλου Ozzy Osbourne, όπου μαζί του κυκλοφορεί δυο μοναδικά, διαχρονικά, ιστορικά και θρυλικά πλέον albums τα οποία θεωρούνται must-have για κάθε ενημερωμήνη Hard Rock, Heavy Metal αλλά και Rock δισκοθήκη. Θα έλεγα ότι το γεγονός, ότι οι δύο δίσκοι που έκανε ο Ozzy με τον Rhoads (θεωρούνται) ως οι καλύτεροι του Ozzy, αλλά και το γεγονός ότι ο Ozzy, από ένα σημείο και μετά δεν γράφει καλή μουσική... νομίζω ότι τα λέει όλα...
Η μοναδικά εξαιρετική κιθαριστική δουλειά του Randy Rhodes κάνει αυτούς τους δύο δίσκους εξαιρετικούς και απαραίτητους για κάθε σοβαρή Hard Rock δισκοθήκη, ή όσον ακούνε ας πούμε μουσική γενικότερα, όποιος δεν τα έχει στην δισκοθήκη του, παρακαλώ ας γυρίσει πλευρό κι ας κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου, για κάμποσα ακόμη 20-30-40 χρόνια.


Δυστυχώς, παρά την σύντομη μουσική του καριέρα, ο Rhoads επηρέασε όμως σημαντικά τους νέο-κλασικούς κιθαρίστες όλου του κόσμου, που αναδείχτηκαν κυρίως στην δεκαετία του ’80, αλλά και όχι μόνο. Έχει ασκήσει επίσης μεγάλη επιρροή σε κιθαρίστες όλων των μουσικών ειδών και κιθαριστικών στυλ. 
Συμπεριλαμβάνεται επίσης, πολύ συχνά σε υψηλές top θέσεις, σε πολλές λίστες περιοδικών για τους μεγάλους και διαχρονικούς κιθαρίστες όλων των εποχών. 
Δυστυχώς όμως, στις 19 Μαρτίου του 1982, ένα αεροπορικό δυστύχημα κόβει το νήμα τις ζωής του Randy Rhoads (ενώ ήταν μόνον 26 χρόνων) και αφήνει μια για πάντα μια ανεξίτηλη πληγή στην καρδιά του Ozzy, αλλά και όλους τους οπαδούς του Heavy Metal. Σκοτώθηκε όταν αυτός και ο οδηγός του λεωφορείου (Andrew Aycock) που είχαν για την περιοδεία, αποφάσισαν να οδηγήσουν χωρίς άδεια, ένα μικρό αεροπλάνο Beechcraft F35, κατά την πτήση το ένα φτερό του αεροπλάνου έσπασε, καταλήγοντας όπως ήταν φυσικό σε μια αναπόφευκτη συντριβή. Το πτώμα του Randy βρέθηκε καμένο και αναγνωρίστηκε μόνο από τα κοσμήματα που συνήθιζε να φοράει, στην κηδεία του ήταν παρών μεταξύ άλλων, ως όφειλε και ο Ozzy Osbourne. 
Δε μ' αρέσει να γράφω (ακόμα και μ' ολη την ειλικρίνεια) για έναν πεθαμένο άνθρωπο, ειδικά για έναν τέτοιο άνθρωπο και πάνω απ' όλα για έναν τέτοιο τεράστιο ταλαντούχο μουσικό.
Τέλος να πω, μόνο λίγα λόγια... όσοι τον έχουν ακούσει, ξέρουν ότι ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που πέρασαν από το Rock το Hard Rock και το Heavy Metal. Όσοι δεν τον έχουν ακούσει να γυρίσουν από το άλλο πλευρό και ας ξανακοιμηθούν για άλλα 20 ή και περισσότερα χρόνια...

Γνωστός, κυρίως για την καριέρα του τόσο ως συνθέτης όσο και ως ερμηνευτής στον Ozzy, παρά την σύντομη καριέρα του, ο Rhoads επηρέασε σημαντικά τους νεο-κλασικούς κιθαρίστες που αναδείχτηκαν στην χρυσή-θρυλική δεκαετία του ’80. Ο ήχος του παραδοσιακός για το Hard Rock και το Heavy Metal, λένε ότι αν ζούσε παραπάνω χρόνια, η μουσική (κυρίως το Μetal), δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα γιατί θα είχε προοδεύσει ακόμη πολύ παραπάνω.


'Eπαιζε κυρίως με κιθάρες... Gibson Les Paul και Grover Jackson.



15+1 Randy Rhoads Guitar Solos...
1.    “Believer” - Ozzy Osbourne (Diary Of A Madman, 1981)
2.    “I Don’t Know” - Ozzy Osbourne (Blizzard Of Ozz, 1980)
3.    “Laughing Gas” - Quiet Riot (The Randy Rhoads Years, 1993)
4.    “Over the Mountain” - Ozzy Osbourne (Diary Of A Madman, 1981)
5.    “Slick Black Cadillac” - Quiet Riot (Quiet Riot II, 1978)
6.    “Dee” - Ozzy Osbourne (Blizzard Of Ozz, 1980)
7.    “It’s Not So Funny” - Quiet Riot (Quiet Riot, 1977)
8.    “Diary of a Madman” - Ozzy Osbourne (Diary Of A Madman, 1981
9.    “Trouble” - Quiet Riot (Quiet Riot II, 1978)
10. “Mr. Crowley” - Ozzy Osbourne (Blizzard Of Ozz, 1980)
11. “You Drive Me Crazy” - Quiet Riot (Quiet Riot II, 1978)
12. “Revelation (Mother Earth) - Ozzy Osbourne (Blizzard Of Ozz, 1980)
13. “Flying High Again” - Ozzy Osbourne (Diary Of A Madman, 1981)
14. “Look In Any Window” - Quiet Riot (Quiet Riot, 1977)
15. “Crazy Train” - Ozzy Osbourne (Blizzard Of Ozz, 1981)
+1. “Suicide Solution” (Live) - Ozzy Osbourne (Tribute, 1987)
 



ΔIΣΚΟΓΡΦΙΑ RANDY RHOADS
QUIET RIOT
Quiet Riot [1978]
Quiet Riot II [1979]
The Randy Rhodes Years, Best Οf… [1993]
OZZY OSBOURNE
Blizzard Of Ozz [1980]
Diary Of A Madman [1981]
Tribute, Live [1987]


Δεν υπάρχουν σχόλια: