ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008


HEAD EAST
Get Yourself Up
1976
(A&M Records)


SIDE I: "When I Get Ready", "Separate Ways", "This Woman’s In Love", "I Don’t Want the Chance", "Sailor".
SIDE II: "Monkey Shine", "Jailer", "Love Me Blues Away", "The Victim", "Trouble".

HEAD EAST: John Schlitt – Vocals, Michael Somerville – Guitars, Dan Birney – Bass, Steven Huston – Drums and Roger Boyd – Piano/ Organ.
Produced by Roger Boyd.


Οι περισσότεροι που διαβάζουν τώρα στο blog αυτή την αναδρομή, οι Head East θα τους φαντάζουν ένα παντελώς άγνωστο συγκρότημα και δεν θα ’χουν άδικο. Μην σκάτε όμως, εγώ είμαι ’δω για να δώσω κάποιες πληροφορίες για αυτό το σχετικά άγνωστο στη χώρα μας, σχήμα.
Οι Head East ήταν και αυτοί ένα μεγάλο Hard Rock συγκρότημα με πολυετή καριέρα και πολλούς δίσκους στο ενεργητικό τους. Το ότι είναι ουσιαστικά άγνωστοι στη χώρα μας (σε σχέση με τους Uriah Heep ή τους Deep Purple) είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταλάβω, ελπίζω πως τώρα (μετά την παρουσίαση αυτή) θα τους μάθουν κάποιοι εκεί έξω...
Θεωρώ τα 6 πρώτα LP των Head East σαν τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ποτέ και ότι πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις σοβαρές δισκοθήκες, έτσι απλά και μετρημένα.
Οι Head East προέρχονται από ένα μουσικό πανεπιστήμιο του Illinois (USA), όπως και οι REO Speedwagon. Αυτό το συγκρότημα από τις Midwest πολιτείες της Αμερικής, ποτέ δεν έβγαλαν το μεγάλο hit που θα τους ανέβαζε στα charts, αλλά είχαν όμως σταθερό ώριμο κοινό κάποιας γνήσιας αντρικής ηλικίας, (και όχι βουτυρό-μπεμπέδες).
Για όσους προτιμούν το παλιό 70's καλό μελωδικό Hard Rock των Uriah Heep, ή των REO Speedwagon ή και το Pomp Rock των πρωίμων Journey και Styx, οι Head East είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν.
Έχουν λυρισμό, ποικιλία, ποιότητα και δύναμη στο βαθμό που χαρακτήριζε τότε όλα τα μεγάλα Hard Rock σχήματα, δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν πια τόσο γνήσια συγκροτήματα. Εκτός από μελωδικό Hard Rock οι Head East συνδύασαν άψογα και στοιχεία Gospel μαζί με Boogie Rock, όλα αυτά ταίριαζαν τέλεια στο υγρό και ηλιόλουστο κλίμα των Αμερικανικών μεσοδυτικών πολιτειών.
Χωρίς να κάνουν καμία σημαντική προσπάθεια για να πετύχουν στα charts, οι Head East θέλησαν να κερδίσουν τους ώριμα σκεπτόμενους ακροατές μόνο με την μουσική τους.
Έβγαζαν πάντα ολοκληρωμένες, σωστά ενορχηστρωμένες συνθέσεις, στις οποίες διοχέτευαν όλη τους τη δύναμη και τη τεχνική τους, ενώ πρόσεχαν συνεχώς και τις παραγωγές τους.
Το “Get Yourself Up” θεωρείται (μαζί με το “A Different Kind Of Crazy”, αλλά και το "Flat As A Pancake) σαν το πιο βαρύ που κυκλοφόρησαν, σε αυτό τον δίσκο οι Head East αφήνουν να φανεί καθαρά η προϊστορία και οι γνήσιες μουσικές καταβολές τους.
Η καταπληκτική φωνή του John Schlitt και το μεστό παίξιμο του Roger Boyd στα πλήκτρα είναι αυτά που εντυπωσιάζουν και δίνουν το απόλυτο μουσικό στυλ στο δίσκο. Ο John Schlitt δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους τραγουδιστές David Byron ή Ian Gillan (τυχαία παραδείγματα), η φωνητική του εμβέλεια είναι μοναδική ίσως σε ορισμένα σημεία να τους ξεπερνάει κιόλας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε ακούγοντας το live του συγκροτήματος, (πριν βάλετε τις φωνές ακούστε πρώτα το live του 1979).
Μέσα στο “Get Yourself Up” υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις-δημιουργίες του συγκροτήματος, πρόκειται για τα “When I Get Ready”, “I Don’t Want The Chance”, “Separate Ways”, “Monkey Shine”, “Love My Blues Away” και “Trouble”.
Οι Head East έμειναν σταθεροί στην σύνθεση τους μέχρι το 1980, ενώ το τελευταίο τους album κυκλοφορεί το 1989, το οποίο όμως ελάχιστα θυμίζει το γνώριμο παλίο Hard Rock στυλ του συγκροτήματος.
Οι καλές μέρες τους (θα έλεγα ότι) βρίσκονται κάπου μεταξύ 1975-1979 και συμπίπτουν φυσικά με τη συμμετοχή του John Schlitt, στο σχήμα. Τούτο εδώ το βινύλιο, θα το συνιστούσα στους φίλους της απόλυτης γνήσιας μελωδίας του Hard Rock, καθώς είναι σημαδιακό για την πορεία τους και αντιπροσωπεύει σφαιρικά όλες τις μουσικές τάσεις των Head East.
"I’m lookin’ for a girl from Alabama
Bottle of whiskey from Tennessee
Well, there’s a warm wind blowin’ around me
But I’m cold and lonely
And I need some company"

Στίχοι από το “Monkey Shine”, εγώ εδώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.


Δισκογραφία HEAD EAST
Flat As A Pancake [1975]
Get Yourself Up [1976]
Getting’ Lucky [1977]
Head East [1978]
Live [1979]
A Different Kind Of Crazy [1979]
U.S. No.1 [1980]
Onwards And Upwards [1982]
Choice of Weapons [1989]
Concert Classics [1999]
Live On Stage [2000]
Best of… [2001]


TRIVIA:
Ο John Schlitt μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα, πήγε στους Petra ένα από τα πρώτα Rock σχήματα με θρησκευτικούς προσανατολισμούς. Μαζί τους ηχογράφησε εξαιρετικής ποιότητας δίσκους, το “This Means War” μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα σημείο αναφοράς στον χάρτη του θρησκευτικού AOR.

Δεν υπάρχουν σχόλια: