ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008





















SPITFIRE
FIRST ATTACK
1986
(EMI)


SIDE I: "Street Fighter", "Lead Me On", "Whispers", "Lady Of The Night".
SIDE II: "Explosion", "Walk Alone", "Evil Thoughts Around", "Guilty Dreams".

SPITFIRE: Dinos Costakis – Vocals, Elias Loginidis – Guitars, Thanos Kremidas – Bass, Costas Kiriakidis – Drums and George Velentzas – Keyboards.
Produced By Yanis Koutouvos.


Με αυτόν το δίσκο οι Spitfire έχουν μπει μια για πάντα στο πάνθεον του Ελληνικού Heavy Metal, με μεγάλα κεφαλαία γράμματα.
Αυτός ο σπάνιος και καταργημένος πια δίσκος (σε μορφή βινυλίου) μαζί με τον δίσκο των Raw Silk, είναι ίσως από τα καλύτερα δείγματα Heavy Metal της χώρας μας, που πρέπει να τα έχετε σίγουρα στην δισκοθήκη σας. Αν και είναι αρκετά δύσκολο έως απίθανο να το βρείτε πια σε βινύλιο, αφού κοστίζει αρκετά ευρώ (περίπου τα 50 ή και παραπάνω σε διάφορες ιστοσελίδες, αν σκάσει μύτη ποτέ), καλύτερα να το αγοράσετε σε CD.
Σε μία Ελλάδα συναυλιακά σχεδόν ανύπαρκτη, με ελάχιστα συγκροτήματα να προσπαθούν να δώσουν ότι μπορούν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και οπαδούς διχασμένους κυρίως ανάμεσα στο Thrash και το παραδοσιακό Metal, ήρθαν στα 1986 οι Spitfire με το ντεμπούτο δίσκο τους, να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Ένας δίσκος με καταπληκτική, (για την εποχή) παραγωγή και με τραγούδια ύμνους, αυτό το LP αποτελεί ένα διαμάντι του Ελληνικού Metal, με κιθάρες ξυράφια και τρομερό κέφι για Heavy Metal. Το συγκρότημα των Spitfire είναι γέννημα θρέμμα του κιθαρίστα Ηλία Λογγινίδη.
Τους θεωρώ μια από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις συγκροτήματος του Ελληνικού Heavy Metal, οι Spitfire έκαναν μια απότομη δισκογραφική εμφάνιση, βρέθηκαν πολύ δυνατά στο προσκήνιο και χάθηκαν το ίδιο απότομα όπως εμφανίστηκαν.
Αυτός ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφορεί μετά την συναυλία τους, που είχαν σαν support στους Saxon τον Μάιο του 1986, στην πρώτη εμφάνιση των Saxon στην Ελλάδα, (η συναυλία του Σαββάτου λόγω βροχής αναβλήθηκε, αλλά τελικά έγινε την επόμενη μέρα). Στο live των Spitfire θυμάμαι και μια άτυχη στιγμή του συγκροτήματος, σε κάποιο τραγούδι το βύσμα της κιθάρας έχει βγει από τον ενισχυτή αλλά περνά κάποιος χρόνος μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.
Το “First Attack” όταν βγήκε έκανε πάταγο στην κυριολεξία, ήταν μάλιστα από τους ελάχιστους Ελληνικούς Metal δίσκους που επιτέλους είχε μια αξιοπρεπή έως αρκετά καλή παραγωγή, πράγμα αρκετά σπάνιο για την εποχή εκείνη.
Επίσης το album κυκλοφορεί και στο εξωτερικό σαν δίσκος εισαγωγής, παρά τις άσχημες κριτικές (Βλ. περιοδικό Kerrang «...Ελληνικό Heavy Metal? τόσο σπάνιο όσο να βρεις παρθένες groupies στο tour bus των Motley Crue...»).  
Οι συλλέκτες όμως το μαζεύουν σαν τρελοί, ακόμα και σήμερα το ψάχνουν αρκετοί ξένοι και Έλληνες συλλέκτες βινυλίου.
Οι Spitfire εκτιμήθηκαν απ' όλους, για το επαγγελματισμό τους, αλλά και για τον καλοζυγισμένο επαγγελματικό τους ήχο, αλλά και τη δυνατότητα τους να βγάζουν δυνατά συναυλιακά τραγούδια και φυσικά για το προσωπικό τους μοναδικό στυλ, που τους έκανε να ξεχωρίζουν στην πολύπαθη Ελληνική Heavy Metal σκηνή, της εποχής.
Συγκρότημα που είχε πραγματικές προοπτικές για εμπορική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τρομερές συνθετικές ικανότητες, ήχος που αντλεί στοιχεία και θέματα από το NWOBHM, αλλά και το κλασικό Heavy Metal, δυστυχώς πετάχτηκε από την εταιρεία του χωρίς καν να προλάβει να παρουσιάσει-ηχογραφήσει κι έναν δεύτερο δίσκο.
Το 1991 εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο με ένα live δίσκο, αλλά αυτή την φορά κάτω από άλλο όνομα σαν Speedfire. Η μετονομασία αυτή ήταν αποτέλεσμα δυστυχώς, προβλημάτων του συγκροτήματος με τον manager τους, ο οποίος είχε κατοχυρώσει το όνομα του συγκροτήματος στο όνομα του και απαγόρευε στο σχήμα την οποιαδήποτε εμφάνιση με το όνομα Spitfire, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του??!!
Το 1998 σαν Spitfire πάλι, κάνουν ένα promo demo CD με 5 τραγούδια (σε ένα από αυτά, δεύτερα φωνητικά κάνει η γνωστή Julie Massino). Το demo ήταν αρκετά καλό, αλλά και πάλι δεν γίνετε τίποτα για κάποιο δισκογραφικό συμβόλαιο, οι Spitfire χάθηκαν και πάλι άδοξα.
Μας έχουν αφήσει όμως παρακαταθήκη τον πρώτο τους δίσκο με 8 μοναδικές συνθέσεις, τραγούδια όπως τα... “Lead Me On”, “Street Fighter”, “Explosion”, “Whispers”, καθώς και τα υπόλοιπα θα ΄ναι μια για πάντα μέσα στις καρδιές μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια με τίποτα και την καταπληκτική, αλλά και εκρηκτική φωνή του τραγουδιστή Ντίνου Κωστάκη, μια τραγική φιγούρα, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος με την μηχανή του, λίγο μετά την ηχογράφηση του δίσκου και τον άκουσε για πρώτη φορά μετά από 5 ολόκληρα χρόνια, όταν επανήλθε από το κώμα όπου βρισκόταν μετά το τροχαίο...
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Spitfire δραστηριοποιούνται ξανά.


Δισκογραφία SPITFIRE
First Attack [1986]
100% Live [1991]


TRIVIA:
Τέλος να πω, πως ο Ηλίας Λογγινίδης πριν τους Spitfire, μαζί με τον Τόνυ Κονταξάκη (Douglas, άλλο άγνωστο-ξεχασμένο Ελληνικό σχήμα), είχαν τους Foxes. Σαν Foxes εμφανίστηκαν στην συλλογή “Made In Greece” το 1982 με δύο τραγούδια. 



2 σχόλια:

Sakis Nikas είπε...

Μέσα στην τριάδα των καλύτερων ελληνικών δίσκων:

1. RAW SILK - Silk Under The Skin
2. SPITFIRE - First Attack
3. ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ - Ομώνυμο

ILIAS (LOUIS) KOSTOPOULOS είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΦΙΛΕ ΒΑΛΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ...
TRADE MARK - Trade Mark
NORTHWIND - Myhthology