ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008


RIOT 
FIRE DOWN UNDER
1981
(Electra)


SIDE I: "Sword And Tequila", "Fire Down Under", "Feel The Same", "Outlaw", "Don’t Bring Me Down".
SIDE II: "Don’t Hold Back", "Altar Of The King", "No Lies", "Run For Your Life", "Flashbacks".

RIOT: Guy Speranza – Vocals, Mark Reale – Guitar, Rick Ventura – Guitar, Kip Leming – Bass and Sandy Slavin – Drums.
Produced by Steve Loeb and Billy Arnell.


Οι Riot αποτελούν, ένα συγκρότημα ζωντανό θρύλο, που στην πολύχρονη καριέρα τους μας έχουν δώσει μόνο καλά albums.
Δημιουργούνται το 1975 στην New York από τον κιθαρίστα και βασικό τους συνθέτη Mark Reale. Αποκτούν από την αρχή φανατικό κοινό και παίζουν σε clubs στην New York, ενώ περιοδεύουν μαζί με τον Sammy Hagar.
Αυτός που παρουσιάζουμε εδώ, είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος των Riot, σε αυτόν παίζουν ένα ενεργητικό Heavy – Hard Rock, με χαρακτηριστικό ήχο αυτόν της κιθάρας (Mark Reale) και των φωνητικών (Guy Speranza).
Το “Fire Down Under” το 1981 θεωρήθηκε φοβερά εξτρεμιστικό με τον ακατέργαστο και δυνατό ήχο που διέθετε. Ο δίσκος είναι μνημειώδες και αποτελεί σταθμό στην πορεία του συγκροτήματος, με κιθαριστικές αρμονίες από τον Mark Reale, όλα τα τραγούδια αποτελούν διαμάντια (εκτός από ένα, πιο κάτω θα διαβάσετε ποιο είναι αυτό).
Η δισκογραφική τους εταιρία (Capitol) όμως ήθελε το τρίτο LP να είναι πιο μελωδικό Hard Rock σαν Foreigner, και αρνείται να κυκλοφορήσει το Heavy υλικό του εν λόγο δίσκου.
Οι σκληροπυρηνικοί Riot δεν το δέχτηκαν αυτό και φεύγουν από την εταιρία, πάνε στην Electra που το κυκλοφορεί αμέσως και χωρίς πολλά - πολλά λόγια, τον Αύγουστο του 1981.
Εγκέφαλος των Riot είναι ο Mark Reale, ενώ μεγάλη μορφή είναι και ο τραγουδιστής τους Guy Speranza. Ο Sandy Slavin (drummer) είναι άπαιχτος με όγκο και βάθος, ενώ για κάποιο διάστημα τον βρίσκουμε και στο συγκρότημα του Ace Frehley (των KISS) τους Frheley’s Comet.
Το “Fire Down Under” είναι από τα πιο σπουδαία Hard - Heavy Rock albums που κυκλοφορήσαν ποτέ, ψυχρά και επιγραμματικά, είναι ένα album ασυναγώνιστο.
Στέκετε ακόμα διαχρονικό κι ας έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από πάνω του. Συνεχίζει να στέκει ακόμη απόλυτα μέσα και στη σημερινή Heavy Metal σκηνή όπως έστεκε και τότε.
Καλά θα κάνετε όσοι δεν το έχετε να πάτε αμέσως να το πάρετε, μόλις τελειώσετε το διάβασμα της αναδρομής αυτής.
Οι Riot ήταν πραγματικοί τεχνίτες, όχι μόνο στην εκτέλεση, αλλά και στην σύνθεση. Ξεχώριζαν και πάντρευαν με πραγματική σοφία τη μελωδικότητα με το επιθετικό στοιχείο.
Τραγούδια όπως τα: “Sword And Tequila”, “Outlaws”, “Fire Down Under”, “Feel The Same”, “ No Lies”, “Run For Your Life” είναι συνυφασμένα με τη γνήσια Hard Rock μελωδία, όχι πως και τα υπόλοιπα τραγούδια υστερούν κάθε άλλο μάλιστα.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως την αναγκαιότητα ενός κομματιού, ο λόγος για το “Flashbacks” ένα εντελώς χαζό τραγούδι άνευ ουσίας, δυστυχώς η πιο άσχημη στιγμή του δίσκου.
Οι Riot γύρω στο 1984 διαλύονται (μετά την support περιοδεία στους KISS), επανέρχονται όμως το 1988 με τον καταπληκτικό δίσκο “Thunder Steel”, από τότε μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αξιόλογα albums.
Για ένα διάστημα πέρασε από τους Riot και ο μεγάλος Harry Conklin (Jag Panzer, Satan’s Host, Titan Force) χωρίς όμως να κυκλοφορήσει ποτέ κάτι επίσημα, αν και πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις του “Nightbreaker” το 1994.
Οι φανατικοί μπορούν ωστόσο να βρουν ένα single με τον Harry Conklin στα φωνητικά, αν ψάξουν καλά.
Από τους Riot έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια διάφοροι γνωστοί μουσικοί όπως: Rhett Forrester καταπληκτικός τραγουδιστής (σκοτώνεται όμως το 1994 μετά από συμπλοκή με δυο αγνώστους), Tony Moore τραγουδιστής με απίστευτη χροιά σε στυλ (Rob Halford).
L.A. Kouvaris (κιθαρίστας με Ελληνικές ρίζες). Bobby Zarzombek, Bobby Rondinelli, Frank Gilchrist (drums) και πρόσφατα ο τραγουδιστής Mike Tirelli (πρώην Jack Starr).
Ο Mark Reale στο τέλος των 90’s μαζί με τους Tony Harnell (TNT), Bruno Ravel (Danger Danger) και John O’ Rreilly (Rainbow, Blackomore’s Night), συγκροτεί τους Westworld, και κυκλοφορούν μερικές καλές δισκογραφικές δουλειές, σε πιο μελωδικά μονοπάτια όμως, σε σχέση με τους Riot.
Οι Riot δεν ανήκουν στα αποτυχημένα ονόματα με τόσους δίσκους στο ενεργητικό τους, αφού έχουν δόξα και φανατικούς οπαδούς.


Δισκογραφία RIOT
Rock City [1977]
Narita [1979]
Fire Down Under [1981]
Restless Breed [1982]
Riot Live [1982]
Born In America [1983]
Thunder Steel [1988]
The Privilege Of Power [1990]
Live In Japan [1992]
Riot Live (1980 Donington) [1993]
Nightbreaker [1994]
The Brethren Of The Long House [1996]
Angel Eyes [1997]
Inishmore [1998]
Shine On [1998]
Sons Of Society [1999]
Through The Storm [2002]
Army Of One [2006]

Δεν υπάρχουν σχόλια: