ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

 

















DEMON 
The Unexpected Guest
1982
(Clay)


SIDE I: "Intro An Observation", "Don’t Break The Circle", "The Spell", "Total Possession", "Sign Of A Madman", "Victim Of Fortune".
SIDE II: "Have We Been Here Before?", "Strange Institution", "The Grand Illusion", "Beyond The Gates", "Deliver Us From Evil".

DEMON: Dave Hill – Vocals, Mal Spooner – Guitar, Les Hunt – Guitar, Chris Ellis – Bass and John Wright – Drums.
Produced by Pete Hinton.


Όταν άκουσα για πρώτη φορά τους Demon, ήταν το 1985 και αυτό το LP ήταν η αφορμή να τους μάθω και μετά να μαζεύω όλες τις δισκογραφικές δουλειές τους.
Οι Demon, είναι ένα ακόμη συγκρότημα που για πρώτη φορά βγήκαν στο προσκήνιο στη διάρκεια του NWOBHM, αλλά δυστυχώς ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα, από μερικούς, μετά την πτώση του.
Οι Demon δούλευαν πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, το συγκρότημα ιδρύθηκε από τον τραγουδιστή Dave Hill και τον κιθαρίστα Mal Spooner.
Οι Δαίμονες του νέου –τότε – κύματος, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο το 1981 αναγγέλλοντας την «Νύχτα του Δαίμονα». Το δίδυμο του τραγουδιστή Dave Hill με τον κιθαρίστα Mal Spooner δημιούργησε καλό Βρετανικό Metal, σύμφωνο με τις παραδώσεις και είναι αντιπροσωπευτικό της εποχής.
Αυτός είναι ο ήχος που ακούγεται και στο δεύτερο δίσκο “The Unexpected Guest” έχοντας να προτάξει δυο ύμνους του NWOBHM, το “Don’t Break The Circle” και το μνημειώδες “Beyond The Gates”.
Μετά το ντεμπούτο LP “Night Of The Demon” (σας το συνιστώ κι αυτό ανεπιφύλακτα), οι Demon αρχίζουν να γίνονται γνωστοί και εκτός Αγγλίας.
Με το “The Unexpected Guest” γίνονται γνωστοί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν ένα σταθερό cult κοινό που τους ακολουθεί παντού.
Το “The Unexpected Guest” προσφέρει ένα άμεσο κλασικό Ευρωπαϊκό Heavy Metal, που σε κάποια σημεία θυμίζει ελαφρά τους Saxon ή τους AC/DC, αλλά ακούγεται ακόμη το ίδιο φρέσκο όπως και πριν από 26 ολόκληρα χρόνια, είναι αυτό που λέμε διαχρονικό και must have LP.
Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1982 από την Clay Records.
Όλος ο δίσκος είναι καλός, χωρίς κανένα τραγούδι να κάνει κοιλιά, όλα έχουν μια αποκρυφιστική και μυστικιστική ατμόσφαιρα. Πώς να μην γίνει αυτό, αφού ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα ιδιόμορφα Bray Studios, αυτά τα studios ήταν ειδικά για ηχογραφήσεις soundtracks ταινιών φρίκης, της Hammer Horror films, όπως το αυθεντικό Dracula.
Το studio, το οποίο είναι στην ουσία ένα κάστρο, διαμορφωμένο σε studio, αποδείχθηκε τέλειος χώρος για την ηχογράφηση του δίσκου, το οποίο ξεχειλίζει από έμπνευση. Θεωρείτε από τα τελειότερα και δυνατότερα album του NWOBHM, και έδωσε μια νέα διάσταση στον ήδη δυνατό και μυστηριώδη ήχο των Demon.
Μ’ αυτό τον τρόπο το συγκρότημα βάζει έντεχνα τον ακροατή μέσα στο κλίμα των τραγουδιών, που οι στίχοι των περισσότερων πλάθονται γύρω από μυστηριακά θέματα, και στο πρώτο τους LP είχαν τον ίδιο μυστηριακό χαρακτήρα στα τραγούδια τους.
Αν και οι Demon είναι συγκρότημα του NWOBHM, η μουσική τους δεν έχει στενά μουσικά όρια, δεν περιορίζετε στους μουσικούς κανόνες του NWOBHM. Άλλοτε παίζουν μελωδικό Heavy Metal, με βαθύ ήχο και τεχνικά ακόρντα κι άλλοτε παίζουν καθαρό, λιτό Rock ‘N’ Roll.
Τελικά όμως οι μουσική τους δεν είναι τόσο εφιαλτική όσο οι στίχοι τους. Οι Demon δεν αρκέστηκαν μόνο στους μαύρους, σκοτεινούς στίχους των τραγουδιών τους, έκαναν και περίπλοκα shows με προσεγμένα μακιγιάζ και τρομακτικά σκηνικά, ιδικά τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους.
Το “The Unexpected Guest” είναι μοναδικό στο άκουσμα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, υπάρχουν τραγούδια στο δίσκο που όσες φορές και να τα ακούς νιώθεις ένα ρίγος στην πλάτη σου, είναι σαν να ακούς soundtrack horror ταινίας.
Τραγούδια όπως τα: “Don’t Break The Circle”, “ Total Possession”, “Have We Been Here Before”, “The Grand Illusion”, “Sign Of A Madman”, “The Spell”, “Beyond The Gates” είναι μέσα σε αυτό το κλίμα.
Με το επόμενο δίσκο “The Plague” άλλαξαν το στυλ τους, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, προς μια ψευτο-προοδευτική κατεύθυνση αποτυχημένων πειραμάτων.
Οι κυκλοφορίες που ακολούθησαν δεν ήταν και πολύ κοντά στο ήχο των δυο πρώτων LP, με αποτέλεσμα να πέσουν οι πωλήσεις τους και κατ’ επέκταση η δημοτικότητα τους.
Αν και LP όπως τα... “Breakout”, “Heart Of Our Time”, “Taking The World By Storm”, “Blow Out” είναι καλά, δεν είναι όμως ικανά να τους δώσουν την δημοτικότητα που τους χρειάζεται. Αν και έχουν επιστρέψει – εν μέρη – στους πατροπαράδοτους τρόπους του σκληρού Αγγλικού ήχου.
Μετά από όλα αυτά οι Demon χάνουν όλο το cult image τους, επίσης χάνουν και αρκετό αριθμό από τους οπαδούς τους, με αποτέλεσμα να ξεχαστούν γρήγορα.
Το Δεκέμβριο του 1984 ο κιθαρίστας Malcolm Spooner, πεθαίνει από πνευμονία επτά ημέρες μετά το τέλος των ηχογραφήσεων του LP “British Standard Approved”, μήπως το επτά (7) σημαίνει κάτι σαν αποκρυφιστικό, μυστικιστικό στοιχείο;

Δισκογραφία DEMON
Night Of The Demon [1981]
The Unexpected Guest [1982]
The Plague [1983]
British Standard Approved [1985]
Heart Of Our Time [1985]
Breakout [1987]
Taking The World By Storm [1989]
One Helluva Night Live [1990]
Hold On To The Dream [1991]
Anthology [1991]
Blow Out [1992]
The Best Of Demon, Vol.1 [1999]
Spaced Out Monkey [2001]
Better The Devil You Know [2005]
Time Has Come, Best Of... [2006]
DAVE HILL
Welcome To The Real World [1994] 




(w/ Dave Hill)

2 σχόλια:

Sakis Nikas είπε...

Αν και σίγουρα δεν είμαι ο πιο φανατικός οπαδός του NWOBHM, εντούτοις οι DEMON είναι από τα κλασικά groups που δεν γίνεται να αγνοήσεις. Ιδιαίτερα τα "Night of the demon" και "The Unexpected guest" είναι μαγευτικά albums.
Σημείωση: Ο Dave Hill είναι τρελός με τα Hammer Films και ιδιαίτερα με τις ταινίες Dracula του Christopher Lee και του Peter Cushing.

Ernest Pecounis είπε...

Οι Demon είναι ένα συγκρότημα που δεν έχει απολαύσει την αναγνώρηση που του αξίζει. Βέβαια, με τη στροφή που έγινε μετά το Unexpected Guest θα ήταν δύσκολο να μη απογοητευθούν αρκετοί, όμως η αξία του συγκροτήματος δεν πρέπει να παραμελληθεί.

Το καλύτερό μου κομμάτι από τον δίσκο αυτό είναι το Strange Institution, όχι όμως ότι δεν μου αρέσουν και τα υπόλοιπα. Σ' ευχαριστώ για την παρουσίαση του δίσκου αυτού.