ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

 


 

BROCAS HELM

INTO BATTLE

1984

(Steamhammer)

 

 

SIDE I: “Mettalic Fury”, “Into Battle”, “Here To Rock”, “Beneath A Haunted Moon”, “Warriors Of The Dark”, “Preludious”.

SIDE II: “Ravenwreck”, “Dark Rider”, “Night Siege”, “Into The Ithilstone”. 

BROCAS HELM: Bobbie R. Wright – Vocals/ Guitar, Jim Schumacher – Bass and Jack Hays – Drums.

Produced by Doug Reid.

 

 

Οι Brocas Helm ιδρύθηκαν το 1982 στο San Francisco (USA), από τους Bobbie Wright, James Schumacher, Jack Hays και John Grey, το 1983 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo. Το 1984 υπογράφουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Γερμανική Steamhammer, αφού καμία εταιρεία στην Αμερική δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό το σπουδαίο συγκρότημα. Έτσι την ίδια χρονιά, μετά από διάφορες διαφωνίες σχετικά με το εξώφυλλο που έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του group, ως trio τώρα, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album Into Battle” στην αγορά.

Ο δανεισμός της μουσικής τους είναι άκρως επηρεασμένη από τους Iron Maiden, αλλά και μεγάλη η επιρροή τους από το NWOBHM, έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους μείγμα από US Power Metal και ένα παραδοσιακό Ηeavy Μetal μεγαλείο. 

Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε έστω ένα αγαπημένο Brocas Helm τραγούδι από τούτο το album, όπου κυριαρχούν κυρίως οι γρήγορες συνθέσεις που είναι εμπλουτισμένες με μέσης ταχύτητας ρυθμικά περάματα. Εάν επρόκειτο να επιλέξετε ν’ ακούσετε με την απειλή ενός όπλου στο κεφάλι, ένα μόνο album από τους Brocas Helm, τότε ας είναι αυτό και μόνον αυτό.

Η κιθαριστική δουλειά του Bobbie Wright είναι λαμπρή, όλα σχεδόν τα τραγούδια περιέχουν τουλάχιστον ένα ή δύο αξέχαστα riffs, αλλά και solo που είναι αρκούντος επηρεασμένα από το Βρετανικό Heavy Metal. Παρά την όχι και τόσο καθαρή παραγωγή, εδώ δεν υπάρχουν κάποια κακά τραγούδια, η συνολική παραγωγή μπορεί να είναι λίγο σκοτεινή κατά καιρούς, αλλά ένα πράγμα που μου αρέσει σε αυτή είναι ότι το μπάσο είναι σαφώς πολύ έντονα μπροστά, σοβαρά τώρα… μερικές από τις καλύτερες μπάσο-γραμμές, μπορούν να βρεθούν σε αυτό το δίσκο.
Το “
Into Battle”, σε μεταφέρει νοερά στο πεδίο της μάχης, όπου κοπάδια αλόγων καλπάζουν ηρωικά στις πεδιάδες στα εχθρικά εδάφη, όλα αυτά μαζί με τερατώδη κιθαριστικά riffs και η μάχη έχει αρχίσει… μ’ ένα γρήγορο ρυθμικό Heavy Metal album. Καλπάζοντα κιθαριστικά riffs, γρήγορα και σφιχτά τύμπανα με βαρύ rockin’ μπάσο, όλα αυτά συν τους φανταστικούς μεσαιωνικούς στίχους και είναι πολύ λίγο αυτό που περιμένετε εδώ, τραγούδια για μάχη. Σε αυτή τη μάχη ένα είναι το καλό σαν εξαιρετικό παράδειγμα, η αδιάκοπη ταχύτητα των τραγουδιών που ταιριάζει με τα στιχουργικά θέματα, (δεν υπάρχουν διαλείμματα για καφέ στη μάχη). Τα τραγούδια είναι πολύ όμορφα με αρκετό ενδιαφέρον και όταν έρθει η στιγμή που θα φτάσετε στο τέλος του δίσκου, νομίζω πως θα καταλήξετε ευτυχής ότι η μάχη έχει τελειώσει, αλλά πραγματικά το θέμα είναι ότι έχετε κερδίσει, εσείς που απολαύσατε τελικά αυτό το ξεχωριστά μοναδικό album.

Έχει μια καθαρή μαγεία και ωμότητα, απλά μην περιμένετε καμία γυαλισμένη παραγωγή, αλλά μια σφιχτή και βρώμικα επική. Αυτό είναι ένα πραγματικά Αμερικάνικο Ρower Μetal, ένα καταπληκτικό βινύλιο παλιάς κοπής, όπου βασιλεύει το αγνό και κυρίως το ηρωικό Ρower Μetal της παλιάς 80’s old school σχολής.
Τέλος, θα έβαζα τους
Brocas Helm, μαζί με τους Cirith Ungol, τους Warlord, τους Omen, τους Manowar, αλλά και τους Manilla Road, μέσα στα ηρωικά, γνήσια, αντρικά και επικά Αμερικάνικα Ηeavy Μetal σχήματα, που δυστυχώς αγνοήθηκαν από πολλούς με την άνοδο που έχει τότε το Τhrash Μetal, ντροπή τους.

 

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BROCAS HELM

Into Battle [1984]

Black Death [1988]

Black Death In Athens, Live [2004]

Defender Of The Crown [2004]

Demonstration Of Might [2012]

 

 

TRIVIA:

Μετά από διάφορες διαφωνίες με την δισκογραφική τους εταιρεία, παρότι οι Brocas Helm είχαν έτοιμο το δεύτερο δίσκο τους, είχαν δεσμευθεί. Μετά από μια μακρά και άκαρπη αναζήτηση για μια νέα δισκογραφική εταιρεία που θα ανταποκρινόταν κυρίως στις δίκες τους προσδοκίες, τελικά οι Brocas Helm ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία την Gargoyle

 

“The songs afire inside me
Atingle with my fears
Will blaze and shriek a silence
That only you can hear”

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: