ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021


 

ETHEL THE FROG

ETHEL THE FROG

1980

(EMI)

 

 

SIDE I: “Eleanor Rigby”, “Apple Of Your Eye”, “Staying On My Mind”, “You Need Wheels”, “Bleeding Heart”.

SIDE II: “Fight Back”, “Don't Do It”, “Why Don't You Ask”, “Whatever Happened To Love”, “Fire Bird”.

 

ETHEL THE FROG: Doug Sheppard – Vocals/ Guitar, Paul Tognola – Guitar, Terry Hopkinson – Bass and Paul Conyers – Drums.

Produced by Doug Sheppard.

 

 

Οι Ethel The Frog ήταν ένα Heavy Metal συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1976 στην πόλη Hull, στην περιοχή του Yorkshire (UK). Είχαν αγωνιστεί πολύ σκληρά μέχρι να αποδείξουν στους κριτικούς ότι η μουσική τους δεν ήταν τόσο αστεία, όσο το όνομα τους. Κυκλοφόρησαν λοιπόν, ένα υποδειγματικό γνήσιο Hard Rock album, που τους έδωσε τη φήμη ενός από τα σοβαρότερα συγκροτήματα του κινήματος του NWOBHM. Είναι ένα ξεχωριστό για την ύπαρξη του NWOBHM ήχου συγκρότημα. Μετά την οικοδόμηση του σχήματος, κυκλοφόρησαν ένα single το 1978, όπου περιείχε μια heavy έκδοση του τραγουδιού των Beatles Eleanor Rigby”.

Ο εμπνευστής της θρυλικής συλλογής “Metal For Muthas”, ο Neil Kay, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το συγκρότημα και από τον απόλυτα μεστό, λιτό και σαρωτικό ήχο των Ethel The Frog, ώστε αποφάσισε να τους συμπεριλάβει σε αυτό το album συλλογή, με το τραγούδι τους “Fight Back”. Μετά την κυκλοφορία της συλλογής αυτής, η EMI έδειξε ενδιαφέρον για το group, έτσι το ομότιτλο ντεμπούτο album τους κυκλοφόρησε το 1980. Αν και σίγουρα κατείχαν ένα από τα πιο απίθανα ονόματα, που είχαν επιλέξει ποτέ ένα Ηeavy Μetal σχήμα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήταν κάποτε ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα στο New Wave Οf British Heavy Metal. Το ίδιο κίνημα λοιπόν που γέννησε τους Iron Maiden, τους Def Leppard και πολλούς άλλους, έτσι όπως ήταν αναμενόμενο το μουσικό προφίλ των Ethel The Frog, συνέχισε να ψήνεται κάθε μέρα μέσα στα τοπικά clubs.

Σαφώς το υλικό που επιλέχτηκε στο δίσκο τους, χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αλλά μάλλον το LP ήταν κατώτερο των προσδοκιών των μελών του συγκροτήματος και τα μέλη του group, στην πραγματικότητα χωρίζονται σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις από τη στιγμή που το album, βγήκε στα δισκάδικα.

Αν και ο δίσκος ήταν πολύ καλός, οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές, γιατί η μουσική των Ethel The Frog απευθυνόταν ασφαλώς στους λίγους εναπομείναντες γνησίους λάτρεις του καλού και ανόθευτου πηγαίου Hard Rock ήχου και όχι στο ευρύ κοινό. Ο δίσκος περιέχει κλασικό σκληρό Rock, που συγχωνεύεται ευχάριστα με το NWOBHM, είναι κρίμα όμως που το ομώνυμο LP του σχήματος, δεν δουλεύτηκε περισσότερο στο studio, όσο θα έπρεπε. Δυστυχώς η δισκογραφική τους εταιρεία η EMI, ήταν πολύ τσιγκούνα για να αγοράσει τον επιπλέον χρόνο που χρειαζόταν το σχήμα για το studio, ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του δίσκου δεν δουλεύτηκε πολύ, όσο χρειαζόταν, με αποτέλεσμα το συνολικό άκουσμα να θυμίζει ηχογράφηση κάποιου demo.
Παρόλα αυτά τα γεγονότα, το “
Ethel The Frog” εξακολουθεί να ακούγετε ευχάριστα και σήμερα, αφού καταφέρνει να κάνει μια αξιοθαύμαστη δουλειά της συγχώνευσης του κλασικού Rock, με πολλές επιρροές από Hard Rock, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. ’Ολος ο δίσκος περιέχει ραγδαία αύξηση στην solo κιθάρα που θυμίζει κάτι από Tommy Bolin, ενώ έχουν επίσης μέσα στα τραγούδια τους, υπέροχα ρυθμικά τμήματα που θυμίζουν και ακούγονται παράξενα παρόμοια με πρόωρους Black Sabbath, ενώ κάποια άλλα έχουν ένα Boogie ρυθμό στο στυλ των Status Quo. Άλλο διακριτικό γνώρισμα τους ήταν το ευφάνταστο στιχουργικό λυρικό περιεχόμενο, ακούσετε απλά το “Apple Of Your Eye”. Ο ήχος της κιθάρας είναι fuzz και όπως είπαμε θυμίζει Tommy Bolin, ενώ τα φωνητικά και τα χορωδιακά φωνητικά, μου θυμίζουν θα έλεγα κάτι από Captain Beyond.

Αυτό που μου άρεσε πάντα στον ήχο των Ethel The Frog, ήταν ο τρόπος που άλλαζαν συνεχώς ρυθμό χωρίς αυτός να χάνει ποτέ το δρόμο του, στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα. Τραγούδια του δίσκου, που ξεχωρίζουν αμέσως είναι τα… “Eleanor Rigby”, “Apple Of Your Eye”, “Fire Bird”, “Fight Back” και “Whatever Happened To Love”.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου το 1980, δεν ακούσαμε δυστυχώς κάτι νέο για τους Ethel The Frog, οι οποίοι κάπου εκεί στα 1983 διαλύθηκαν οριστικά.

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ETHEL THE FROG

Ethel The Frog [1980]

 

TRIVIA:

Είχαν όντως ένα αρκετά ασυνήθιστο όνομα για Heavy Metal σχήμα, το όνομα τους προέρχεται από ένα κωμικό sketch των Monty Python στην Αγγλική τηλεόραση, το sketch είχε τον τίτλο “Piranha Brothers”. Ο μπασίστας Terry Hopkinson τώρα είναι λέκτορας της Αρχαιολογικής Σχολής, στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Ο κιθαρίστας Paul Tognola και ο drummer Paul Conyers αργότερα εντάχτηκαν στους Salem, ενώ ο Doug Sheppard συνέχισε να παίζει με διάφορα σχήματα, στη συνέχεια σχηματίζει το συγκρότημα No Messiah, ενώ τώρα συνεχίζει να παίζει κιθάρα και να τραγουδά στην Ολλανδία.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: