ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021


 

NUCLEAR VALDEZ

I AM I

1989

(CBS)

 

 

SIDE I: “Summer”, “Hope”, “Trace The Thunder”, “If I Knew Then”, “Unsung Hero (Song For Lenny Bruce)”.

SIDE II: “Strength”, “Eve”, “Apache”, “Run Through The Fields”, “Where Do We From Here”.

 

NUCLEAR VALDEZ: Froilan Sossa Vocals/ Guitar, Jorge Barcala Guitar, Juan Diaz – Bass and Robert Slade LeMont – Drums.

Produced by Richard Gottehrer and Thom Panuzio.

 

 

Στο πάντα ηλιόλουστο Miami της Florida, (USA) περί το 1985, ο Froilan Sossa μαζί με τον Juan Diaz ξεκίνησαν τους Nuclear Valdez και στη πορεία προστέθηκαν τα υπόλοιπα δύο μέλη Jorge Barcala Robert και Slade LeMont. Το εν λόγο σχήμα παίζει ένα κάπως μελωδικό high teck AOR/ Hard Rock, με πολλές επιρροές από folk-latin μουσική, χωρίς να είναι άκρως χαζό-Hair-pop όμως. Αμερικανοί όλοι τους, αλλά με καταγωγή από την Κούβα και τον Άγιο Δομίνικο.

Δυστυχώς, όμως το εξώφυλλο του δίσκου είναι τουλάχιστον χαζό-τραγικό, (θα έλεγα), όσες φόρες κι αν τον έβλεπα μπροστά μου δεν το έπαιρνα, παρά την πολύ προσιτή του τιμή. Ώσπου κάποια στιγμή (εκεί ναι πίσω στα μακρινά 90’s), μου το έδωσαν να τον ακούσω, άλλαξα αμέσως γνώμη όμως, μόνο και μόνο για το μουσικό περιεχόμενο του και έσπευσα να τον αποκτήσω, άμεσα… Αν ποτέ το βρείτε σε κανένα από τα σκονισμένα κατάστημα second-hand βινυλίων, αξίζει να τον αποκτήσετε αφού η τιμή του θα είναι το πολύ μέχρι 8 με 10 ευρώ.

Το group μετά από αρκετά live και με κάποιο ας πούμε κυνηγητό από τις τότε ισχυρές δισκογραφικές εταιρείες, καταφέρνουν να υπογράψουν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την περίφημη  Epic/ CBS Records, περί τα τέλη των 80’s. Έτσι τον Ιούλιο του 1989 μας συστήθηκαν με το δίσκο “I Am I”, μουσικά οι Nuclear Valdez δεν έχουν καμία σχέση  με ότι κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή, στα ράφια των δισκοπωλείων, στην άλλη άκρη του Ανταλλακτικού. Το εξαιρετικό ντεμπούτο τους χρωστά πολλά στις μουσικές καταβολές των χωρών τους, αφού συνδυάζουν το Αμερικανικό Hard Rock με κάποια πολύ καλά latin στοιχεία, που όμως δεν κουράζουν καθόλου. Μην ανησυχείτε, δεν παίζουν latin light Rock (τύπου Ricky Martin ας πούμε), κάθε άλλο μάλιστα θα έλεγα, αυτό το σχήμα από την αρχή πέτυχε να έχει τον δικό του προσωπικό ήχο. Έχουν μια γλυκιά μελαγχολία, ενώ η φωνή του τραγουδιστή τους, Froilan Sossa είναι σε αρκετά σημεία του δίσκου ιδιάζουσα θρηνητική και μελαγχολική. Κιθαριστικό καλό Hard Rock λοιπόν, με προσωπικότητα όπου τα όμορφα solos του Jorge Barcala αναπληρώνουν ας πούμε την όποια-κάποια έλλειψη ταχύτητας, αλλά από την άλλη όλος ο ήχος του album I Am I” είναι ποιοτικός και έχει μια πολύ καλή ομογένεια.

Ο δίσκος ξεκινά με το “Summer” ένα εκπληκτικό τραγούδι, που σου μένει αμέσως στο μυαλό με το ρυθμό κα τη ζωντάνια που έχει, συνάμα τότε υπήρχε και η υποστήριξη του MTV για το τραγούδι, που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην προβολή των Nuclear Valdez. Η βοήθεια του εν λόγω τηλεοπτικού καναλιού ήταν μεγάλη σ’ ένα σχετικά άγνωστο συγκρότημα, η όποια επιτυχία κι αν έκαναν οφείλετε στο κανάλι αυτό, αφού τους άκουσε ένα μεγαλύτερο κι ευρύτερο μουσικό νεανικό κοινό. Το “Summer” αγαπήθηκε πάρα πολύ γιατί αναφερόταν και στην Κουβανέζικη επανάσταση του 1959, εμπνευσμένο από την καταγωγή των μελών του group. Επίσης πολύ καλά τραγούδια είναι και τα εξής… “Hope”, “Eve”, “Trace The Thunder”, “Where Do We Go From Here”, “I Am I” και Strength”. Τα τραγούδια και ο ήχος του παρθενικού album τους, είναι ένα πραγματικό πανέμορφο συνονθύλευμα από Hard Rock ήχους, με folk-latin και AOR μελωδίες, που σου μένουν, αλλά μην φανταστείτε όμως κανέναν αχταρμά, όλα εδώ είναι τοποθετημένα με απόλυτη μαεστρία, μέσα στα αυλάκια του δίσκου τούτου. Έχουν μια ιδιότυπη Hard Rock ατμόσφαιρα χωρίς πολλά-πολλά decibel, η μουσική τους είναι κάπως χαλαρή, αλλά δεν σε κοιμίζει κιόλας και αυτό οφείλετε κυρίως στην ερμηνευτική και στην εκπληκτική φωνητική δεινότητα του Froilan Sossa. Το συγκρότημα έκανε μία σχετική επιτυχία και έτσι ακλούθησε μια σειρά συναυλιών, όπου άνοιγαν τα shows, για καλλιτέχνες όπως οι… Living Colour, Jane's Addiction, Ηοοters.  

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Nuclear Valdez

I Am I [1989]

Dream Another Dream [1991]

In Α Minute All Could Change [2002]

Present From The Past [2017]

Present From The Past Live [2018]

 

TRIVIA

Στην προσπάθεια να  αξιοποιήσουν την όποια επιτυχία είχαν εκείνη την εποχή, οι Nuclear Valdez το 1991 κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους “Dream Another Dream”, που όμως απέτυχε εμπορικά, καθώς ήταν όμως και πιο light από το ντεμπούτο τους. Τελικά μετά από μερικούς μήνες θα διαλυθούν, αλλά εντελώς ξαφνικά το 2002 όμως αποφασίζουν (από το πουθενά), να επιστρέψουν με τον τρίτο studio δίσκο τους “In Α Minute All Could Change”, αλλά μετά και πάλι χάθηκαν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: