ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024


 

BALANCE

BALANCE

June 1981 

(Portrait)

 

SIDE I: “(Looking For The) Magic”, “I'm Through Loving You”, “Breaking Away”, “No Getting Around My Love”, “Fly Through The Night”.

SIDE II: “American Dream”, “Haunting”, “Falling In Love”, “Hot Summer Nights”, “It's So Strange”.

BALANCE: Peppy Castro – Vocals, Bob Kulick – Guitar and Doug Katsaros – Keyboards.

Produced by Balance and Tony Bonjiovi.

 

Οι Balance από την NY (φτιάχτηκαν στα 1979), δημιούργησαν δύο εξαιρετικές κυκλοφορίες, πίσω στην δεκαετία του ’80, με το “Balance” να είναι το πρώτο, αλλά και το καλύτερο. Με επικεφαλής τον τραγουδιστή Peppy Castro, τον κιθαρίστα Bob Kulick και τον Ελληνικής καταγωγής Doug Katsaros στα πλήκτρα, αλλά στο πρώτο τους album βοηθηθήκαν από τους Andy Newmark (drums), John Siegler & Willie Weeks (bass). Έκαναν συμβόλαιο με την εταιρεία Portrait, (παράρτημα της Columbia Records) και ηχογράφησαν το ομώνυμο ντεμπούτο album τους το 1981. Η παραγωγή έγινε με τη βοήθεια του Tony Bongiovi και ηχητικά είναι μια πολύ προσεγμένη ηχογράφηση, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πολύ φιλική προς το ραδιόφωνο. Ο ήχος τους ήταν τρανός, ευκίνητος και πολύ κομψός. Λυπάμαι, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές των 80’s, ήταν μια μαγική στιγμή. Μουσική σαν αυτή που υπάρχει και στα δύο album του group, είναι πολύ καλά δημιουργημένη και εξαιρετικά απολαυστική. Δεν θα βρείτε καμία άσχετη σύνθεση εδώ, αξίζει τον κόπο ν’ ακούσετε, έστω και εκ των υστέρων αυτό το σπουδαίο και μοναδικό group.

Ο Balance ήταν λοιπόν, ένα group του POMP/ AOR που δεν γεύτηκε την επιτυχία στην εποχή του και υποβιβάστηκε αρκετά, από τους υποτιθέμενους οπαδούς του είδους. Μουσικά το album, είναι κάπως πιο παραμελημένο αλλά εξαιρετικό κλασικό, στη σκιά του επομένου δίσκου, είναι εξίσου εξαιρετικό αλλά είναι πιο ήπιο και συγκρατημένο μουσικά από το δεύτερο LP τους, το πιο σκληρό “In For The Count”, αλλά από άποψη συνολικής απόδοσης και ποιότητας είναι εξίσου καλό. Υπάρχουν, πολλά και υπέροχα τραγούδια που μας προσφέρονται απλόχερα εδώ, όπως τα… “(Looking For The) Magic”, ή το single Breaking Away”, όπου ήταν μια επιτυχία το 1981 και το τραγούδι έφτασε στο Ν.22, στα Billboard Hot.100 single charts. Άλλα αξιόλογα τραγούδια είναι το μεγαλειώδες American Dream” ο ορισμός του AOR, αλλά και η σκληρή μπαλάντα “Falling In Love” (Νο.58), ενώ, τα… “Hot Summer Nights” και “It's So Strange”, δείχνουν την πιο σκληρή Hard Rock πλευρά του συγκροτήματος.

Όλο το “Balance”, είναι αρκετά πιασάρικο και θυμίζει σε πολλά σημεία τους Toto, Foreigner, Magnum, Survivor, Journey, ή τους Franke & The Knockouts, ιδιαίτερα λόγω του μουσικού ρυθμού που έχουν, αλλά και των ομοιοτήτων στα φωνητικά. Απλώς κάποιος, πρέπει να αγαπήσει αυτούς τους ήχους του παρεξηγημένου Pomp/ AOR ήχους, της δεκαετίας του 1980. Όλα τα παραπάνω μουσικά ηχοχρώματα ως ακούσματα, αλλά και πολλά άλλα βρίσκονται σε αυτό το ντεμπούτο των Balance. Και πράγματι, αυτό το LP, το καθιστά υποχρεωτικό για κάθε λάτρη του AOR. Σε αυτό, το album του group έχουμε ένα AOR, που τραβά περισσότερο προς τη δεκαετία του 1980, ως μελωδικό Hard Rock, οι συνθέσεις είναι καθαρές ως μελωδίες, με πρωτότυπο ήχο που μερικές φορές έχει αναφορά σε μέγιστα groups του χώρου. Το album αυτό, είναι μια μαγική στιγμή, για τους λάτρεις του είδους, είναι καλά δημιουργημένη και εξαιρετικά απολαυστική. Δεν θα βρείτε καμία κουραστική σύνθεση εδώ, αξίζει τον κόπο να το ψάξετε. Ο δανεισμός από άλλα συγκροτήματα και οι μουσικές επιρροές είναι εμφανείς, αλλά το προφανές είναι όμως ότι δεν γίνονται ντροπιαστικές αντιγραφές. Ένα ενδιαφέρον album, από ένα σχεδόν άγνωστο ΑΟR συγκρότημα, που δημιουργήθηκε από εξαιρετικούς session μουσικούς, με μεγάλη εμπειρία. Σε σύγκριση με εκείνη την εποχή και με παρόμοιες ηχητικές πράξεις άλλων groups, το LP περιείχε μια εκπληκτική σειρά κορυφαίων AOR συνθέσεων, με μοναδικά φωνητικά, ο καλύτερος συνδυασμός μελωδίας που θα βρείτε, είναι εδώ μέσα.

Αλλά, φαίνεται ότι δεν ήταν πολύ τυχεροί παρά την ποιότητα του album τους, αφού ξεχάστηκαν γρήγορα εκεί στην δεκαετία του ’80, ανάμεσα στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό Αμερικανικών Hard Rock/ Popm/ AOR συγκροτημάτων. Είναι κρίμα, γιατί είχαν τεράστιο ταλέντο ως μουσικοί και το επίπεδο των τραγουδιών είναι πολύ καλό. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και στην ποιότητα του ήχου, απλά εντυπωσιακή. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεσκονίζουμε τέτοια ξεχασμένα μουσικά στολίδια. Οι Balance μας εκτόξευσαν έναν δίσκο, που χτύπησε κατευθείαν στις καρδιές και στα μυαλά των fans, της μουσικής αυτής. Αλλά, δυστυχώς, η ορμή του group διαλύθηκε γρήγορα αφήνοντας το συγκρότημα ανίκανο να αξιοποιήσει την καλή τους τύχη, μετά από έναν δεύτερο δίσκο. Γενικά, ήταν ένα από εκείνα τα συγκροτήματα AOR που για πρώτη φορά κέρδισαν λίγη αναγνώριση από τους κριτικούς, αλλά η σχετική αναγνώριση ήρθε πολλά χρόνια αργότερα. Και σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ένα νέο album τους έκανε την εμφάνιση του και δεν ακούγονται και πολύ διαφορετικά.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BALANCE

Balance (1981)

In For The Count (1982)

Equilibrium (2009)

 

TRIVIA

Στο τραγούδι “Falling In Love”, δεύτερα φωνητικά κάνει ο Paul Stanley των KISS. 

Ο τραγουδιστής Peppy Castro, είναι ένας μουσικός, του οποίου το βιογραφικό σημείωσε πολλά εμπορικά επιτυχημένα στάδια με τους Blues Magoos, τους Barnaby Bye και το ισχυρό συγκρότημα του Hard Rock, που ονομάζεται Wiggy Bits. Από την άλλη, ο κιθαρίστας Bob Kulick είχε χτίσει μια σταθερή φήμη ως ένας super-session μουσικός, με Paul Stanley, KISS, WASP, Meat Loaf, αλλά και μέλος των Skull, Blackthorne και Murderer's Row, συμβάλλοντας έτσι με την κιθάρα του, σε διαμετρικά αντίθετα μουσικά albums. Ενώ, το 1973 λίγο έλειψε να γίνει μέλος των KISS. Επίσης, ο τρίτος μουσικός, ο Doug Katsaros ήταν session μουσικός στο πρώτο solo album του Paul Stanley (1978). Τέλος, αυτό το LP είχε κυκλοφορήσει το 1981 (αξιοπερίεργα) και σε Ελληνική κόπια βινυλίου.

Bob Kulick (16-January-1950 ~ 29-May-2020)




Δεν υπάρχουν σχόλια: