ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021


 

MOSE JONES

GET RIGHT

1973

(MCA)

 

 

SIDE I: “Get Right”, “Here We Go Again”, “Kiwi Stumble Boogie”, “Ole Man Trouble”, “What Kind Of Woman Would Do That”.

SIDE II: “Barroom Sweeper”, “It's A Whole Lot Of Fun”, “Ode To Drugan”, “All That I've Got”, “Julia's Beautiful Friend”, “Get Right: Reprise”.

 

MOSE JONES: Randy Lewis – Vocals/ Bass, Jimmy O'Neill – Vocals/ Guitar, Bryan Cole – Drums and Steve McRay – Keyboards.

Produced by Al Kooper.

 

 

Οι Mose Jones είναι ένα Νότιο συγκρότημα που ανακάλυψε ο παραγωγός Al Kooper (Lynyrd Skynyrd). Όταν ο παραγωγός και performer Al Kooper επισκέπτεται την Atlanta για το πρώτοPop Festival”, αλλά ήδη η Νότια σκληρή Rock σκηνή ήταν σε έκρηξη, έτσι λοιπόν, ο Kooper είχε παρατηρήσει την πληθώρα των νέων μουσικών σχημάτων. Με την υποστήριξη της MCA Records, ίδρυσε την Sounds Of The South και καλεί τέσσερις νέους καλλιτέχνες μεταξύ και τον οποίων ήταν και οι Mose Jones, για να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την νεοσύστατη μουσική εταιρεία. Επίσης, δισκογραφικό συμβόλαιο στην νέα αυτή εταιρεία πήραν και οι Lynyrd Skynyrd.

Οι Mose Jones δημιουργήθηκαν το 1972 στην Atlanta της Georgia από έμπειρους μουσικούς, κυκλοφόρησαν μόνο τρία albums, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό για αυτούς, για να εισέλθουν στη μεγάλη Νότια ιστορία του Rock. Αλλά ούτε να γίνουν το παγκόσμιο όνομα, όχι ότι δεν το άξιζαν. Το όνομα Mose Jones προκύπτει το Mose από την Mose Allison και το Jones προέρχεται από ένα σκυλί που είχαν ονομάσει Mister Jones, είναι το σκυλί που ποζάρει και στα δύο πρώτα εξώφυλλα του συγκροτήματος. Τα δύο πρώτα LP εκδόθηκαν από την Sounds Of The South και διανεμήθηκαν από την MCA, για εμάς τους Νότιους Rockers ήταν αρκετό που ήταν στην ίδια ακριβώς ετικέτα με τους Βασιλιάδες Lynyrd Skynyrd.

Το πρώτο τους albumGet Right κυκλοφόρησε το 1973 σε παραγωγή Al Kooper, και είναι ένας αρκετά υπέροχος δίσκος, ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του South, γιατί βγήκε όταν το Southern Rock άρχισε να γίνεται το είδος της μουσικής που γνωρίζουμε και αγαπάμε όλοι, τόσο πολύ. Δυστυχώς, όμως ποτέ δεν έκαναν την μεγάλη επιτυχία που τους άξιζε.

Αυτό που έχουμε εδώ είναι όμως, άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ της ιστορίας του Southern Rock. Το albumGet Right έχει την πλάτη στον Νότιο ήχο, η μουσική τους δε σε μπερδεύει καθόλου, το Southern Rock που παίζουν είναι τόσο αναγνωρίσιμο, αυτοί οι Νότιοι τύποι έχουν κάνει μια υπέροχη μουσική. Όλα τα τραγούδια είναι ωραία και βγαίνουν νικητές στο τέλος της ακρόασης, συνολικά είναι ένα πολύ καλό album, εξαιρετική Blues, Country Rock και Southern Rock μουσική, καλά και πρωτότυπα τραγούδια με ωραία φωνητικά και αρμονίες.

Στις πρώτες μέρες του, το Southern Rock, ήταν πολύ λιγότερο δεσμευμένο από μουσικούς κανόνες, δεν υπήρχε κανένας μουσικός τύπος ή κάποια ηχητική φόρμα, τότε έκαναν μόνον καλή Νότια μουσική. Παρόλα αυτά, θα μπορέσετε ν’ ακούσετε έναν οικείο Southern ήχο σε όλους τους διαφορετικούς τύπους σκληρών Νότιων συγκροτημάτων. Οι Mose Jones θυμίζουν θα έλεγα κάτι από Marshall Tucker Bnad μέχρι Blackfoot, από Allman Brothers Band  μέχρι Barefoot Jerry και από Charlie Daniels μέχρι Black Oak Arkansas. Απλά οι Mose Jones είχαν έναν σχετικά πολύ νόστιμο Νότιο σκληρό ήχο, που ήταν πολύ καλά τεκμηριωμένος μουσικά και τώρα (εκ τον υστέρων) εκτιμάται από πολλούς, τότε ήταν μια εκρηκτική εποχή της Νότιας Μουσικής και αυτό το group είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Southern Rock, που δυστυχώς στη χώρα μας το γνωρίζουν πολύ λίγοι, έως ελάχιστοι. Ήταν ένα εξαιρετικά ταλαντούχο συγκρότημα, που πάντα ενθουσίαζε απόλυτα το κοινό του, με το εξαιρετικά σφιχτό και συνεκτικό Νότιο Rock του.

Το δεύτερο album τους βγήκε και αυτό από την Sounds Of The South, με τον τίτλο “Mose Knows” το 1974 πάλι σε παραγωγή Al Kooper. Μετά από αυτούς τους δύο δίσκους το συγκρότημα διαλύθηκε στις αρχές του 1976, ο Jimmy ONeil έφυγε και πήγε στο σχήμα του Vassar Clements, ενώ ο Steve McRay στο Αγγλικό Rock σχήμα των If. Στα τέλη του 1977 ο Steve, ο Randy και ο Bryan προσπάθησαν να ξανά φορμάρουν τους Mose Jones σαν trio αυτή τη φόρα. Αλλά δεν κατέληξε κάπου αυτή η συνεργασία ο Bryan έφυγε με την προσθήκη του Chris Seymour (στη θέση του Bryan) και του κιθαρίστα Marvin Taylor ηχογράφησαν στο Nashville το τρίτο και τελευταίο τους δίσκο “Blackbird” στην RCA το 1978 σε παραγωγή Buddie Buie. Το 1983 το σχήμα Out A Hand εμφανίστηκε σε ένα live, ήταν οι Steve McRay, Randy Lewis, Bryan Cole και Marvin Taylor, μετά από αυτό ήρθε η οριστική ρήξη στο σχήμα και έκτοτε δεν είχαμε κανένα νέο από αυτό το σπουδαίο αλλά άτυχο σχήμα. Αλλά και ούτε πρόκειται ν’ άκουσε ποτέ ξανά κάτι γι’ αυτούς, αφού τα ¾ του σχήματος έχουν πεθάνει… οι Bryan Cole, Jimmy O'Neill και Randy Lewis. Πάντως, τώρα πια τα βινύλια του συγκροτήματος βρίσκονται δύσκολα και μετά από αρκετό ψάξιμο.

Οι Mose Jones είχαν πολλή μουσική ιστορία, είναι ένα από τα Νότια σχήματα που στη δεκαετία του '70, είχε ανοίξει τις συναυλίες σε σχεδόν όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες στην εποχή τους, συμπεριλαμβανομένων των… Lynyrd Skynyrd, Frank Zappa, Little Feat, Boz Scaggs, Doobie Brothers, Atlanta Rhythm Section, Dixie Dregs, Sea Level, Santana, Wet Willie, Rory Gallagher, Molly Hatchet, Stillwater, Marshall Tucker Band, Iggy Pop, Charlie Daniels Band, Hydra και ο κατάλογος συνεχίζεται

 

 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ MOSE JONES

Get Right [1973]

Mose Knows [1974]

Blackbird [1978]

Live At Richard’s, Atlanta, GA 1974 [2010]

 


TRIVIA

Ο παραγωγός Al Kooper έλεγε πάντα πως οι Lynyrd Skynyrd ήταν οι Rolling Stones και πως οι Mose Jones ήταν οι Beatles του Southern Rock, αν μη τι άλλο μια αρκετά ενδιαφέρουσα μουσική άποψη.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: