ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019




NIAGARA
NOW OR NEVER
1988
(Avispa Records)


SIDE I: “Fallen Angel”, “Walking”, “I Will Be There”, “Take My Hand”, “Now Or Never”.
SIDE II: “I Should Be Stronger”, “No Conversation”, “You Belong To Me”, “Secret Lover”, “Live On The Line”.

NIAGARA: Tony Cuevas – Vocals, V.M Arias – Guitars, Angel Arias – Bass, Enrique Castaneda – keyboards and Jose Martos – Drums.
Produced by Carlos De Castro.


Οι Niagara ήταν ένα αγγλόφωνο μελωδικό Hard Rock συγκρότημα από την Madrid, (Spain), με ένα στυλ το οποίο κινείται ανάμεσα στους Dokken και τους Europe. Το ντεμπούτο τους album περιλαμβάνει εμπορικά Hard Rock/ AOR τραγούδια με αρκετά καλά και εντυπωσιακά κιθαριστικά solos, τους άξιζε όμως μια πιο ευρύτερη αναγνώριση μιας και την παραγωγή είχε επιμεληθεί ο πρώην κιθαρίστας των Baron Rojo,  Carlos De Castro.
Το σχήμα δημιουργήθηκε περίπου στα τέλη του 1985 από τον κιθαρίστα V.M. Arias και τον τραγουδιστή Tony Cuevas και οι δύο ήταν πρώην μέλη των Bella Bestia.
Άρχισαν να συνθέτουν κάποια δικά τους τραγούδια, εν τω μεταξύ όμως αναζητούν μουσικούς για το σχήμα, μόλις ολοκληρώθηκε το συγκρότημα ηχογράφησαν αμέσως το πρώτο τους demo με δύο τραγούδια.
Τον Ιανουάριο του 1987 το συγκρότημα και το demo τους, τιμήθηκαν σαν “Best demo of the year” από έναν διαγωνισμό σ’ ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ενός ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης τους, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους άρχισαν οι ηχογραφήσεις για το πρώτο τους album.
Μουσικά όπως ήταν φυσικό, ήταν παρόμοιοι με τα Hard Rock/ Melodic Metal συγκροτήματα της εποχής εκείνης, συμπεριλαμβανομένων των Europe, Shy, Treat και Dokken, ενώ μου θυμίζουν αρκετά και τους δικούς μας Raw Silk.
Το ιδιαίτερα φωνητικά του τραγουδιστή Tony Cuevas έχουν μια ομοιότητα με αυτά του Tony Mills (Shy) ή με αυτά του Joe Tempest (Europe), μια προσπάθεια που είναι πολύ καλή για την επιτυχία του δίσκο.
Είναι λοιπόν τέλη της δεκαετίας του ’80, η περίοδος όπου ανθεί το glam ή hair Metal (ή όπως αλλιώς θέλετε) και το συγκρότημα των Niagara εμφανίζεται στην μουσική σκηνή της χώρας τους, έτοιμοι να ανταγωνιστούν με άλλα σχήματα του συγκεκριμένου μουσικού είδους.
Ο πρώτος τους δίσκος ονομάζετε “Now Or Never”, έτσι είναι λοιπόν τώρα η ευκαιρία τους για να κάνουν κάτι καλό, να έρθει δηλαδή το μουσικό ταλέντο τους στην επιφάνεια. Μιλάμε για μια από τις πιο επαγγελματικές δουλειές της Ισπανικής Hard Rock σκηνής γενικότερα, αφού πρόκειται για μελωδικό Metal πολύ υψηλού επιπέδου. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι άψογοι σαν μουσικοί και κατάφεραν να φτιάξουν έναν πολύ ωραίο και όμορφο δίσκο, ενώ όλοι τους είχαν προϋπηρεσία σε άλλα σχήματα όπως Triton, Bella Bestia, Baron Rojo, Panzer, Goliath.
Η παραγωγή δεν ήταν και το καλύτερο που θα μπορούσαν να έχουν, όμως δεν είναι και τόσο κακή, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη από τον κιθαρίστα Carlos De Castro (Baron Rojo), ωστόσο αυτό σίγουρα δεν μειώνει το σύνολο των υπέροχων τραγουδιών που υπάρχουν σε αυτόν το δίσκο.
Οι κιθάρες του Manolo Arias και τα πλήκτρα του Ricky Castaneda είναι που κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση στο “Now Or Never”, καθώς είναι άνω του μετρίου και προσφέρουν τα μέγιστα στο γενικό σύνολο του δίσκου. Μια δισκογραφική δουλειά που δεν θα σας απογοητεύσει με το πέρασμα του χρόνου, πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας, ότι ακόμα και σήμερα το album τους ακούγεται ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκε από Ισπανούς και όχι από Heavy Metal μουσικούς από την Αμερική ή την Αγγλία, ας πούμε.
Συνολικά, είναι μια πολύ καλή και όμορφη, μελωδική δισκογραφική προσπάθεια από τους Ισπανούς, πιστεύω ότι οι φίλοι των Europe, των Dokken και των Cinderella, θα βρουν εδώ κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια που θα τα αγαπήσουν όπως τα “Walking”, “I Will Be There”, “Now Or Never”, “I Should Be Stronger”, “You Belong To Me”.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου το σχήμα έκανε μια μικρή σε εμβέλεια περιοδεία στην Αγγλία, η οποία πήγε αρκετά καλά, έτσι το album κυκλοφόρησε και στην Αγγλία. Οι Niagara είχαν κερδίσει το σεβασμό της Βρετανικής μουσικής σκηνής, αλλά αυτή η επιτυχία στη Βρετανία δεν είχε καμία απολύτως, απάντηση στην πατρίδα τους, δυστυχώς.
Μετά από τις πρωτοφανές καλές live επιδόσεις τους στη Βρετανία, η δισκογραφική εταιρεία Chrysalis έθεσε ένα συμβόλαιο στους Niagara, ένα δισκογραφικό συμβόλαιο που άγνωστο γιατί, δεν υπέγραψε ποτέ το συγκρότημα.
Τέλος, αν σας αρέσουν οι δικοί μας Raw Silk, τότε τους Niagara θα τους λατρέψετε και θα τους βάλετε δίπλα-δίπλα και όταν ακούτε το ένα συγκρότημα τότε αυτομάτως θα ακούτε και το άλλο.  
Αυτή η παρουσίαση έγινε όχι μόνο γιατί αξίζει ο δίσκος, αλλά γιατί είναι και προσιτός σε βινύλιο, τον έχω δει μάλιστα κάποιες λίγες φορές στα δισκάδικα μεταχειρισμένου βινυλίου στην Αθήνα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ NIAGARA
Now Or Never [1988]
Backstage Girls [1990]
III [1994]


TRIVIA
Ο γνωστός Derek Oliver, δημοσιογράφος του πολύ δημοφιλές τότε μουσικού περιοδικού Kerrang, πέταξε μέχρι τη Μαδρίτη μόνο και μόνο για να τους δει live. Έμεινε απόλυτα ενθουσιασμένος από την ζωντανή απόδοση του συγκροτήματος και βαθμολόγησε με 5K το live τους στο εν λόγω περιοδικό.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: