ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019




TRUTH AND JANEY
NO REST FOR THE WICKED
1976
(Montross Records)


SIDE I: “Down The Road I Go”, “The Light”, “I’m Ready”, “Remember (a. A Child, b. Building Walls)”.
SIDE II: “No Rest For The Wicked”, “It’s All Above Us”, “Ain’t No Tellin’”, “My Mind”.

TRUTH AND JANEY: Billy Janey – Vocals/ Guitars, Steven Bock – Bass and Denis Bunce – Drums.
Produced by Steven Bock.


Οι Truth And Janey είναι ένα Αμερικανικό Hard Rock ή Proto-Metal συγκρότημα από την πόλη Cedar Rock, της Iowa (USA). Πήραν τ’ όνομα τους από το album του Jeff Beck Truth” και από το επώνυμο του τραγουδιστή-κιθαρίστα τους Billy Janey. Η μπάντα μουσικά είχε ας πούμε επηρεαστεί από τα δυναμικά τρίο συγκροτήματα της εποχής τους όπως οι Cream, οι Dust, ή οι Ursa Major.
Το συγκρότημα περιόδευσε με τον Leslie West με τους Blue Oyster Cult, ενώ έχουν επίσημα εγκατασταθεί στο Rock N’ Roll Hall Of Fame της πόλης τους από το 2005.
Οι
Truth And Janey δημιουργήθηκαν το 1969, αρχικά ήταν μαζί με τον drummer John Fillingsworth, ενώ σε περίπου ένα χρόνο είχε αντικατασταθεί μόνιμα από τον Denis Bunce. Το 1972 κυκλοφόρησαν ένα single με την διασκευή του τραγουδιού των Rolling Stones "Under My Thumb” και το “Midnight Horsemen".
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το single "Straight Eight Pontiac/ Around And Around" από την δική τους προσωπική ετικέτα Driving Wheel.
Μέχρι το 1976 είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο τους studio album το “No Rest For The Wicked”, το οποίο πούλησε μόνο 1000 αντίτυπα στην αρχική του κυκλοφορία. Το μέγα-σπάνιο βινύλιο στην αρχική του εκτύπωση είναι ένα all-time αγαπημένο αντικείμενο μεταξύ των συλλεκτών και φτάνει πάνω από 300 ευρώ, ενώ η βινυλιακή επανέκδοση του, είναι αρκετά πιο προσιτή.
Το “
No Rest For The Wicked” είναι ένα μεγάλο Hard Rock album, με έναν πραγματικά βαρύ και κλασικό σκληρό ήχο, το σχήμα γεμίζει με εφευρετικούς, ευφυείς στίχους όλον το δίσκο, μα πάνω απ’ όλα με εκπληκτική και κορυφαία δυναμική κιθάρα από τον Billy Janey.
Αν θέλετε να ακούσετε ένα εντελώς ξεχασμένο σκληρό συγκρότημα από την δεκαετία του '70, πραγματικά θα χτυπήσετε χρυσή φλέβα αυτή τη φορά με την επιλογή σας, φίλοι μου επενδύστε άφοβα. ’Ολος ο δίσκος είναι γεμάτος με σκληρό, ανόθευτο Hard Rock, με κάποια Blues στοιχεία και με έναν άγριο ήχο στην κιθάρα που θυμίζει αρκετά Ted Nugent. Το “No Rest For The Wicked” δημιουργεί μια 70’s σκληρή αισθητική, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους Cream, στον Jeff Beck, στον Rory Gallagher, ή στους Thin Lizzy σε κάποια συγκεκριμένα σημεία.
Η ισχυρή επιρροή και επίδραση τραγουδιών όπως τα “Im Ready”, “Aint No Tellin’”, “The Light”, “Its All Above Us” ή “No Rest For The Wicked”, θα σας κάνουν να τα σιγοτραγουδήσετε ή να τα ακούσετε σύντομα ξανά και ξανά.
Σε όλα τα τραγούδια του εν λόγω album κυριαρχεί η εκπληκτική κιθάρα και τα επιβλητικά φωνητικά, η χαρακτηριστική φωνή του Billy Janey αναδύεται σε κάθε τραγούδι και πραγματικά σου μένει αξέχαστη.
Στο τελευταίο τραγούδι της πρώτης πλευράς “Remember” που χωρίζετε σε δύο μέρη στο “A Child” και στο “Building Walls”, οι Truth And Janey έχουν δημιουργήσει ένα Progressive Rock 70’s έπος, που θα σας καθηλώσει. Είναι ευχάριστο να το ανακαλύψετε δεδομένου ότι προσφέρει τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε περάσματα, που κυμαίνονται από λεπτές μελωδίες με σκληρούς αυτοσχεδιασμούς από την μπάντα, οι οπαδοί των Budgie και των Rush ας πούμε θα το λατρέψουν.
Σίγουρα, αυτός ο δίσκος θα σας αρέσει αν είστε λάτρης του 70’s Hard Rock ήχου, αφού τα τραγούδια εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διπλές αρμονικές κιθάρες, αν και ήταν ένα τρίο, η δυναμική σκληρή κιθάρα είναι εκπληκτική.
Για αρκετό καιρό αυτό το μουσικό στολίδι αγνοούταν από πολλούς οπαδούς του σκληρού Rock, αλλά εξακολουθεί να ακούγεται τόσο εκπληκτικό, ενδιαφέρον και ζωτικής σημασίας ακόμη και σήμερα 40 περίπου χρόνια μετά.
Το δεύτερο album τους, ήρθε το 1977 με τον τίτλο “Just A Little Bit Of Magic” αλλά ήταν σε άλλο μουσικό προσανατολισμό, όπως και το “Erupts” που ηχογραφήθηκε το 1976 αλλά βγήκε σε κυκλοφορία το 1988, και τα δύο μεταγενέστερα albums δεν φτάνουν ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι το μοναδικό και ανυπέρβλητο όμως ντεμπούτο τους.
Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 οι Truth And Janey διαλύθηκαν πολλές φορές, ο μπασίστας Steve Bock εντάχθηκε τελικά στους Nowhere Fast, ο Billy Jane θα κυκλοφορήσει αρκετά solo albums, ενώ τέλος ο Denis Bunce άφησε εντελώς τη μουσική καριέρα.
Εν ολίγης, είναι ένας από τους χαμένους αλλά καλούς σκληρούς δίσκους όλων των εποχών, αλλά δυστυχώς όπως γίνεται πάντα αρκετά αδικημένος. Είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό album, αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη από τους λάτρεις και συλλέκτες του Hard Rock της δεκαετίας του ’70. Το έργο στην κιθάρα και στα φωνητικά είναι επίσης μια σοβαρή δύναμη που πρέπει να υπολογίσετε. Αν είστε ένας αφοσιωμένος γνήσιος οπαδός των 70’s στο Heavy Rock, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να παραλείψετε ή να ξεπεράσετε αυτό το υπέροχο album, συνιστάτε ανεπιφύλακτα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ TRUTH AND JANEY
No Rest For The Wicked [1976]
Just A Little Bit Of Magic [1977]
Live 4/8/76 (Erupts) [1991]
Topeka Jam [2016]


TRIVIA
Ο δίσκος ως βινύλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976, αν και λέγετε ότι ηχογραφήθηκε κάπου στις αρχές των 70’s, το οποίο πούλησε μόνο 1.000 αντίτυπα στην αρχική του κυκλοφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: