ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019




DERRINGER
DERRINGER
1976
(Blue Sky)


SIDE I: “Let Me In”, “You Can Have Me”, “Loosen Up Your Grip”, “Envy”.
SIDE II: “Comes a Woman”, “Sailor”, “Beyond the Universe”, “Goodbye Again”.

DERRINGER: Rick Derringer – Vocals/ Guitar, Danny Johnson – Guitar, Kenny Aaronson – Bass and Vinny Appice – Drums.
Produced by Rick Derringer.


Οι Derringer είχαν ένα από τα καλύτερα albums των 70’s, που δυστυχώς παραβλέπεται από παρά πολλούς Hard Rock οπαδούς της δεκαετίας του ’70 και όχι μόνο. Πολλοί από αυτούς που δεν ξέρουν τον Rick Derringer και τόσο καλά, καλό θα ήταν να ακούσουν άμεσα το εν λόγω album με τις φλεγμονώδεις, δυναμικές κιθάρες του Derringer.
Αυτό που θέτει πραγματικά τους Derringer ως άξιο προσοχής είναι το φανταστικό line-up του μουσικού αυτού συνόλου, που εκτός του Rick βρίσκουμε τον απαράμιλλο μπασίστα Kenny Aaronson, τον ισχυρό drummer Vinnie Appice και τέλος τον άλλο πολύ καλό κιθαρίστα Danny Johnson, όλοι τους ένας κι ένας. Προσωπικό σχήμα του Rick, αλλά θα έλεγα πως λογίζεται και ως super-group με τόσους καταξιωμένους μουσικούς που έχουν περάσει κι από άλλα σπουδαία συγκροτήματα όπως οι πχ… οι Dust, οι Foghat, οι HSAS, οι New York Dolls, οι Silver Condor, οι Axis, οι Black Sabbath, Dio, οι Alcatrazz, κλπ-κλπ.
Ο Rick Derringer ήταν ήδη επιτυχημένος από το 1965 με το συγκρότημα του τους McCoys, αλλά σαν μουσικός, συνθέτης και παραγωγός έγινε ιδιαίτερα χρήσιμος, αλλα και γνωστός για τους Edgar Winter Band, τους Steely Dan και τον Meatloaf. Ο Rick πριν σχηματίσει το δικό του group τους Derringer, είχε ήδη στο δημιουργικό του δύο προσωπικά πολύ καλά albums.
Το πρώτο λοιπόν, album των Derringer, διακατέχεται από ένα δυναμικό-δυνατό Ηeavy Rock στυλ όπου η δεξιοτεχνική κιθάρα του Rick είναι ρομαντική, δυνατή αλλά και αρκούντως μελωδική. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πει στη μουσική που ακούτε αυτό το δισκογραφικό έργο, ο Rick Derringer και τα παλικάρια του, έχουν αρκετά όπλα μέσα στο album τους, με τρεις λέξεις τούτο το LP είναι μια κλωτσιά-κλωτσιά-κλωτσιά στα πισίνα πολλών επίδοξων κιθαριστών. Ο δίσκος “Derringer” έχει ένα ζεστό, αλλά και μολυσματικό κιθαριστικό riff από την αρχή έως και το τέλος του album.
Ο Rick Derringer είναι πάντως, ένας από τους σχεδόν ξεχασμένους μεγάλους κιθαρίστες από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, με μακρά καριέρα μέχρι και σήμερα. Το βινύλιο τούτο του 1976 που απλά ονομάζεται “Derringer”, είναι ένα μεγάλο σκληρό Rock στην ίδια μουσική φλέβα των UFO, ή των Thin Lizzy αλλά και άλλων μεγάλων groups της εποχής. Αλλά ήταν και εξακολουθεί να είναι άγνωστος σ’ ένα μεγαλύτερο Hard Rock κοινό, είναι κρίμα γιατί έχει σπουδαία δισκογραφικά έργα, όπου η τεχνική της κιθάρας του, λιώνει άριστα με τα εξαιρετικά τραγούδια. Ο θρυλικός Appice πίσω από τα τύμπανα, καθιστά τούτο το δισκογραφικό πόνημα να ακούγεται πραγματικά σφιχτό, η μουσική είναι μεγαλειώδες, τα φωνητικά του Derringer είναι πολύ καλά γι’ αυτό το είδος της Hard Rock μουσικής, έτσι είναι συνολικά ένα νικητής στα δικά μου αυτιά.
Σκληρή Hard Rock κιθάρα όπως ήταν στη δεκαετία του ’70, ο Derringer λάμπει πραγματικά, για να μην αναφέρουμε και τους υπόλοιπους μουσικούς που είναι κορυφαίες μορφές. Έτσι, είναι ένα πολύ ευχάριστο βινύλιο σκληρού Rock, σχεδόν όμως άγνωστο σε όλους, παραμένοντας κυριολεκτικά στη σκιά μεγάλων ονομάτων όπως οι UFO, ή οι Thin Lizzy, κλπ, πρέπει σίγουρα να ανακαλυφθεί από τις νεότερες γενιές.
Καλά φωνητικά, αξέχαστα κιθαριστικά
solo από έναν φλογερό Derringer, σε αυτό το LP δεν βρίσκω πραγματικά κάτι το ελαττωματικό, τούτο το στολίδι είναι μια εμπειρία ακρόασης που γίνεται μόνον μέσα από το βινύλιο, κατά προτίμηση ακούστε το δυνατά, μα πολύ δυνατά.
Υψηλής ενέργειας όλα τα τραγούδια όπως το “You Can Have Me”, το “Let Me In” “Envy”, ή το “Sailor” που είναι πλούσια σε κιθάρα, αλλά η έκπληξη έρχεται με την σχεδόν 7 λεπτών σύνθεση Loosen Up Your Grip”. Πάντως αξίζει ν’ ακούσεις και την μπαλάντα “Comes A Woman” και το κλασικό boogie “Beyond The Universe” και θα πατήσεις το πεντάλ μέχρι το πάτωμα. Είναι δύσκολο να πει κανείς, σ’ έναν τόσο μεγάλο κατάλογο δίσκων που έχει ο αριστοτεχνικός Rick Derringer πιο είναι ας πούμε το καλύτερο από το άλλο. Ο κύριος λόγος όπως που παρουσίασα τούτο το LP, είναι για το κιθαριστικό έργο του Rick που ποικίλλει λίγο και είναι πάντα ενδιαφέρον, αλλά και για τους εξαιρετικούς μουσικούς που έχει μαζί του… all star band.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DERRINGER
Derringer [1976]
Live In Cleveland [1976]
Sweet Evil [1977]
Derringer Live [1977]
If I Weren’t So Romantic, I’d Shoot You” [1978]
Live At The Paradise Theater, Boston 1978 [1998]


TRIVIA
Αρκετά χαρισματικός και αρκούντως χρήσιμος όμως ήταν ο Rick Derringer και για τον Alice Cooper στο album “Killer”, όπου παίζει lead κιθάρα στο “Under My Wheels”, αλλά και στο album των “Lick It Up” των KISS που παίζει solo κιθάρα στο τραγούδι “Exciter”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: