ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Σάββατο 6 Απριλίου 2019




ARC
…AT THIS
1971
(Decca)


SIDE I: Let Your Love Run Through”, “It's Gonna Rain”, “Four Times Eight”, “An Ear Ago”, “Great Lager Street”.
SIDE II: “Hello, Hello, Monday”, “Perfectly Happy Man”, “Sophie's Cat”, “You're In The Garden”.

ARC:
John Turnbull – Vocals/ Guitar, Tom Duffy – Vocals/ Bass, David Montgomery – Drums and Micky Gallagher – Piano/ Organ.
Produced by Arc.


Η ιστορία του Arc δεν είναι καθόλου διαφορετική ή αδιαμφισβήτητη από τις βιογραφίες δεκάδων άλλων σχημάτων, που διαμόρφωσαν το πρόσωπο της πρώιμης Αγγλικής Hard Rock σκηνής. Ιδρυτής της μουσικής ομάδας ήταν ο Mick Gallagher, που ήταν μέλος της μουσικής σκηνής από την αυγή της δεκαετίας του ’60. Αρχικά έπαιξε σε διάφορα ημιεπίσημα ερασιτεχνικά τοπικά Blues Rock σύνολα και σύντομα έγινε ο αρχηγός των Arc.
Οι Arc ήταν τυχεροί να κυκλοφορήσουν ένα ανώνυμο album, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αλλά μερικά χρόνια αργότερα η προσοχή του κοινού έπεσε επάνω τους. Σε αντίθεση με κάποιους διανοούμενους οπαδούς από την Hard Rock elite που δεν τους άκουσαν καθόλου, οι γενναίοι αυτοί άντρες των Arc έδρασαν χωρίς να έχουν καθόλου έναν ψεύτικο-πλαστικό ήχο. Ο μελωδισμός, πολλαπλασιαζόμενος με την απλότητα και την προσβασιμότητα των συνθέσεων, υποσχέθηκε μια κάποια εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος σε στενούς κυρίως κύκλους οπαδών που είχαν την τύχη να το ακούσουν στα 1971 και γενικά κάπως έτσι συνέβη. Το LP “...At This” είναι πρώτα και κύρια ένα σύνολο ωραίων, τέλεια διακανονισμένων τραγουδιών χωρίς ειδικά και ιδιαιτέρα συνθετικά προβλήματα, μέσα στο Hard Rock μουσικό κλίμα των αρχών των 70’s. Υπάρχει ένα δυναμικό σκληρό Prog, αρωματισμένο με πολύ όμορφα φωνητικά και όλο το album είναι διάτρητο με ισχυρά solo κιθάρας, όπως ας πούμε στο “Let Your Love Run Through”. Επίσης σύνθετο riff-Rock έχει στην πλατφόρμα του το Rhythm ‘NBlues “It's Gonna Rain, λυρικό χιούμορ με ελαφρό μίγμα από Heavy όπερα Four Times Eight. Ψυχεδελική ελεγεία με εγκλεισμούς από την μόδα εκείνης της εποχής το “An Ear Ago”,  η εκλεκτική καλλιτεχνική αποκάλυψη είναι το Great Lager Street”.
Η δεύτερη πλευρά του βινυλίου, ξεκινά με το Hello, Hello, Monday”, όπου ο ακροατής καλείται ν’ ακούσει ένα κάπως proto-Metal art τραγούδι εξαιρετικής ποιότητας, με πολλαπλούς ρυθμούς που γεμίζουν το χώρο και εναλλάσσονται με επεισοδιακή έντονη ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, συν μια γεύση από νεοκλασικά πλήκτρα που είναι εξαιρετικά και δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό υπόβαθρο για τη μουσική. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι επίσης πολύ καλά, όπως είναι το επόμενο Perfectly Happy Man”, σε στιγμές αόριστα θυμίζει τη δημιουργικότητα των Uriah Heep. Η έκπληξη είναι η μαγεμένη Glam Rock μπαλάντα Sophie's Cat”. Το κλείσιμο του παρόντος δίσκου έρχεται με το κάπως παράξενοYou're In The Garden”, προφανώς είχε σχεδιαστεί για να είναι το επιδόρπιο του δίσκου.
Για να συνοψίσω, παλιό καλό αριστούργημα από τα μακρινά και θολά 70’
s, αλλά καλής ποιότητας και αρκετά ελκυστικό στον δικό μου ήχο, είναι σε θέση να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των οπαδών του ρετρό-Ρrog. Αυτό το album το συστήνω, είναι ένα εξαιρετικό UK Progressive Rock με σκληρή κιθάρα και πολύ καλή σύνθεση τραγουδιών.
Πάντως όπως γίνετε πάντα, το album των Arc το οποίο είναι μια προσπάθεια Prog, με γεμάτη από άριστες ιδέες και ενδιαφέρον οργανικό παιχνίδι, δεν γνώρισε και κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του. Αλλά ανακαλύφθηκε χρόνια αργότερα από γνωστούς συλλέκτες του είδους, το οποίο έγινε ένα σπάνιο αντικείμενο συναλλαγής και συλλογής.
Όλο το album περιλαμβάνει αρκετές εκτεταμένες διαδρομές από βαριά κιθάρα από τον John Turnbull και επίσης βαριά πλήκτρα από τον Micky Gallagher, το υλικό είναι περίπλοκο αλλά αρκετά ενδιαφέρον. Αναδρομικά, αυτό είναι ένα ακόμη χαμένο κόσμημα αυτης της early 70’s περιόδου, το οποίο αξίζει μια ευκαιρία ακρόασης, ειδικά από ανθρώπους που τους αρέσει να σκάβουν βαθιά στην ιστορία του πρώιμου Prog/ Hard Rock, συνιστάται. Ήταν όμως δυστυχώς, ένα εντυπωσιακά υποτιμημένο σε μεγάλο βαθμό Hard Rock/ Prog album της δεκαετίας του ’70, εξαιρετικό ενώ έχει και ενδιαφέρουσες μουσικές ιδέες.
Σας το προτείνω πραγματικά, αφού πρόκειται για ένα πολύ καλό και σκληρό Rock album από το 1971, ένα από τα καλύτερα έτη για την μουσική τότε. Αν σας αρέσει ο ήχος από εκείνη την εποχή και το Αγγλικό σκληρό Prog Rock θα το αγαπήσετε, διαθέτουν έναν εκπληκτικό κιθαρίστα, εξαιρετικά τραγούδια, απίστευτη μουσική και ήχο κάπως ωμός για εκείνη την εποχή.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ARC
“…At This” [1971]


TRIVIA
Αυτό ήταν το ένα και μοναδικό album που σκάρωσαν οι Arc, γιατί μετά μέσα στην ίδια χρονιά (1971) αλλάζουν όνομα σε Bell+Arc, με την προσθήκη του τραγουδιστή Graham Bell (Skip Bifferty), έκαναν ένα ομώνυμο δίσκο που είναι επίσης καλός, αλλά σε διαφορετικό μουσικό στυλ, πολύ περισσότερο βασισμένο στο Βρετανικό Blues.


Δεν υπάρχουν σχόλια: