ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017




BUFFALO
VOLCANIC ROCK
1973
(Vertigo Records)


SIDE I: “Sunrise (Come My Way)”, “Freedom”, “Till My Death”.
SIDE II: “The Prophet”, “Intro: Pound Of Flesh/ Shylock”.

BUFFALO: Dave Tice – Vocals, John Baxter – Guitar, Peter Wells – Bass and Jimmy Economou – Drums.
Produced by Spencer Lee.


Εδώ έχουμε να κάνουμε με τους Buffalo, τους Αυστραλούς γίγαντες του λεγόμενου Proto-Metal/ Hard Rock, με το αριστούργημα που κυκλοφόρησαν στα 1973, το πραγματικά απίστευτα, καυτό και ηφαιστειακό “Volcanic Rock”. Το σχήμα δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1971 στο Sydney (Australia), από τους Dave Tice και Peter Wells.
Αυτό το album σφύζει από βαριά, ασφυκτικά, τεράστια και βροντερά τραγούδια με κάπως θρηνητικά φωνητικά αλλά και κιθαριστικά μέρη που σπάνε κόκαλα.
Με άλλα λόγια, είναι ένα εντελώς εκπληκτικό βινύλιο για όσους ξέρουν, πώς μπορεί να μην αγαπήσεις ένα σχήμα που μπορεί να κάνει super βαριά τραγούδια έπη, καθώς έχει και κιθάρα γεμάτη Heavy Metal riffs.
Το πρώτο LP “Dead Forever”, είναι και αυτό ένα αξιοπρεπή σκληρό Rock αλλά με πιο προοδευτικές και ψυχεδελικές επιρροές, έτσι το δεύτερο LP τους είναι βαρύτερο και έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο τους, ένα από τα βαρύτερα Rock album που κυκλοφόρησαν στην μακρινή Αυστραλία το 1973.
Παρά το γεγονός ότι είχαν κυκλοφορήσει το καλό “Dead Forever” το 1972, οι Buffalo δεν μπορούσαν να δουν φως στην άκρη του τούνελ, έτσι έκαναν μια σύντομη παύση. Το πέρασμα των Black Sabbath από την Αυστραλία, τον Ιανουάριο του 1973, έδωσε την ευκαιρία στην Vertigo όπου ήθελε ένα ισχυρό όνομα για το άνοιγμα των συναυλιών, να φέρει πίσω στα μουσικά πράγματα τους Buffalo, έτσι επανεμφανίστηκαν σα να λέμε σχεδόν μέσα από τις στάχτες τους.
Το εξώφυλλο του δίσκου τότε προκάλεσε μεγάλη διαμάχη, όταν το βινύλιο πήγε στα καταστήματα. Η εικόνα που δείχνει το εξώφυλλο, ήταν ένας γυμνός άνδρας σε ένα βουνό που είχε εκραγεί, κρατώντας ένα φλεγόμενο και εύφλεκτο βράχο που θύμιζε κάπως το σχήμα του ανδρικού πέους. Αυτό οδήγησε αρκετούς καταστηματάρχες στο να αρνηθούν να εκθέσουν και να πουλήσουν τον δίσκο, στα καταστήματα τους.
Αυτό το βινύλιο με ανατίναξε εντελώς όταν το άκουσα για πρώτη φορά, όπως ήταν δηλαδή, όταν άκουσα για πρώτη φορά τους… Led Zeppelin ή τους Black Sabbath κι άλλα σκληρά σχήματα από τα 70’s. Η κιθαριστική δουλειά του John Baxter είναι μεγαλειώδες, αλλά και η φωνητική απόδοση του Dave Tice είναι για σεμινάρια, αλλά δεν πάει πίσω και το μοναδικό drumming του δικού μας Δημήτρη Οικονόμου, ένας εντελώς άγνωστος μεγάλος παίχτης. Βέβαια να μην ξεχάσουμε και τον βαρύ μπασίστα Peter Wells, όπου μετά τους Buffalo έπαιξε κιθάρα στα καλύτερα album των Rose Tattoo.
Είναι κρίμα που δεν έχει ακουστεί από πολλούς
Hard Rock οπαδούς, αυτό το σπουδαίο συγκρότημα, γιατί πολύ απλά αυτό το album είναι από τα κλασικά βινύλια του Hard Rock με πολύ Ηeavy Μetal ύφος. Κρίμα που οι Buffalo δεν πήραν ποτέ την προσοχή που τους άξιζε, ευτυχώς που τα 4 από τα 5 album τους έχουν επανεκδοθεί και σε βινύλιο πριν από μερικά χρόνια, έτσι δεν είναι πολύ δύσκολο να τα αποκτήσετε, όσοι τα θέλετε.
Οι Buffalo θα έλεγα ότι ήταν το πρώτο ενδιαφέρον Heavy/ Hard Rock ‘NRoll group της Αυστραλίας, αυτά τα παιδιά ήταν πραγματικά σπουδαίοι μουσικοί. Αν σας αρέσει το σκληρό και βαρύ groovy proto-Metal, ε… τότε σίγουρα θα αγαπήσετε ιδιαίτερα αυτό το σπάνιο κομμάτι βινυλίου.
Σε αυτό το δίσκο η κιθάρα δεν είναι ένα στατικό μέσο, ​​όπως είναι συνήθως σε κάποια 70’s albums, ενώ και το bassline ακούγεται εξαιρετικά, αλλά η κιθάρα παίζει ένα κύριο εισαγωγικό ρόλο. Τα τραγούδια αλλάζουν συνεχώς διαφορετικές αποχρώσεις και παραλλαγές, με κάποια πραγματικά βαριά κιθαριστικά riffs με μερικά από τα πιο ευχάριστα σε βρώμικη παραμόρφωση, που έχετε ακούσει ποτέ.
Είναι χτισμένα ουσιαστικά όπως είναι τα riff του Tony Iommi των Black Sabbath, αλλά λίγο πιο βαριά, ενώ η φωνή του Dave Tice είναι πολύ πιο βαθιά και πιο ανδροπρεπής από πολλούς άλλους τραγουδιστές τις εποχής του. Σε όλα τα τραγούδια του δίσκου η φωνή του Dave Tice, ακούγεται πολύ σκληρή και ωμή, καθώς και τα τραγούδια έδειξαν έναν ήχο πολύ βαρύτερο από αυτό του πρώτου album.
Ορισμένοι δίσκοι είναι τόσο εντυπωσιακοί, ενώ παρουσιάζουν έναν μοναδικό ήχο και μια καλλιτεχνική ποιότητα τόσο υψηλή, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί τέτοια συγκροτήματα δεν μετατράπηκαν σε ιερά τέρατα… Αδιαμφισβήτητα αυτή είναι και η περίπτωση των Buffalo, ένα πραγματικό φωτεινό και λαμπερό αστέρι, ένα χαμένο κοσμήματα, που πέρασαν τα χρόνια της δεκαετίας του εβδομήντα και χάθηκαν-ξεχάστηκαν, αλλά ευτυχώς πρόσφατα άρχισαν επιτέλους να ξαναβρίσκουν μια νέα γενιά ακροατών.
Τώρα, το tour de force τραγούδι των Buffalo είναι σίγουρα το επικό 10-λέπτο “Shylock” που κλείνει την δεύτερη πλευρά του βινυλίου, αν μη τι άλλο μια υπέροχη σύνθεση. Άλλα αξιόλογα τραγούδια είναι τα… “The Prophet”, “Sunrise (Come My Way)” και “Freedom”. Αλλά θα σταθώ και πάλι στο “Shylock”, ένα από τα μεγαλειώδη τραγούδια του Ηard Rock της δεκαετίας του εβδομήντα, σίγουρα οι Sabbath θα ήθελαν να το έχουν γράψει αυτοί αυτό το τραγούδι, ή ακόμη και πολλά άλλα Doom Metal συγκροτήματα. Το εν λόγω τραγούδι έχει ένα αρκετά πιασάρικο riff, ένας κλασικός Hard Rock ύμνος, που δεν σου βγαίνει τόσο εύκολα από το κεφάλι, σκέτη μαγεία δηλαδή, η καλύτερη σύνθεση των Αυστραλών, ever.
Αναμφισβήτητα το “Volcanic Rock”, είναι ένα από τα πιο συνεπή και εντυπωσιακά δισκογραφικά έργα-κειμήλια του Hard Rock στην δεκαετία του εβδομήντα. Σε συνδυασμό με την ποιότητα των συνθέσεων, αυτό το album οδήγησε σε μια εξαιρετική επί ίσοις όροις, συγκρίσει με ονόματα όπως οι Black Sabbath, οι Deep Purple και οι Led Zeppelin. Η σύγκριση αυτή μπορεί και να φαίνεται υπερβολική στην αρχή, αλλά απλά αν ακούσετε σωστά και όχι φευγαλέα τούτο το album, τότε μόνο θα μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι είναι η μόνη πραγματικότητα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ BUFFALO
Dead Forever [1972]
Volcanic Rock [1973]
Only Want You For Your Body [1974]
Mother’s Choice [1976]
Average Rock ‘N’ Roller [1977] 


TRIVIA:
Με τα χρόνια η δραστηριότητα του group σταμάτησε και διαλύθηκαν περίπου το 1977, τα μέλη του σχήματος χώρισαν αλλά συνέχισαν να ασχολούνται με τη μουσική. Ο Dave Tice επέστρεψε στην Αγγλία, όπου έκανε τους Count Bishops, αργότερα επέστρεψε στην Αυστραλία όπου ξεκινήσει μια solo καριέρα. Ο μπασίστας Pete Wells έγραψε ιστορία με τους Rose Tattoo, με τους οποίους ηχογράφησε κάποια album, αλλά περιπλανιόταν με αμέτρητα άλλα ονόματα μέχρι το θάνατο του, στις 27 Μαρτίου του 2006. Ο John Baxter έπαιξε με τον Boy Racer και τους Sourthern Cross, τέλος ο Δημήτρης Οικονόμου ενώ δεν εγκαταλείπει τη μουσική, ποτέ όμως δεν έκανε ξανά επιτυχία με τα τοπικά σχήματα που ασχολήθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: