ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015



HEADSTONE

 
HEADSTONE
STILL LOOKING
1974
(Starr Records)


SIDE I: Carry Me On, I Love You, I Like It, Still Looking.
SIDE II: Those Days, Peace Of Mind, Springtime, Misery, Buying Time, What People Say.


HEADSTONE: Barry Flynn – Vocals/ Bass, Bruce Flynn – Guitars, David Flynn – Drums and Tom Applegate – Organ.
Produced by Jack Casey.


Αυτό το album των Headstone έχει την δύναμη όπως έχει ένα Hard Rock τρίο σε ήχο, αν και διαθέτει και αρκετά βαρύ (heavy) Hammond όργανο.
Ο κύριος λόγος που σας παρουσιάζω εδώ αυτό το βινύλιο, είναι για το μεγαλείο της κιθάρας, η οποία σε μερικά σημεία είναι σκέτος θρήνος.
Το συγκρότημα ήταν υπόθεση των αδελφών Flynn, οι Headstone δημιουργήθηκαν αρχές των 70’s στο Middletown, Indiana (USA), ανακαλύφθηκαν από έναν τοπικό παραγωγό (Jack Casey) ο οποίος είχε την Starr records.
Αυτό το LP είναι κυρίως ένα Hard Rock album, με μερικά μερικά μαλακά περάσματα τα οποία έχουν Psychedelic/ Progressive χροιά, αξίζει να το εξερευνήσετε και να το ακούσετε, κυρίως για την καλή δουλειά στην κιθάρα και στα φωνητικά.
ΤοStill Lookingήταν κάποτε (στα 70’s και στα 80’s) από τα πιο περιζήτητα βινύλια μεταξύ των συλλεκτών και ακόμη και η επανέκδοση του ξανά σε LP είναι πλέον δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας.
Μεγαλειώδες κιθάρες, εκπληκτικά σκληρά φωνητικά, σπουδαία τραγούδια, ένα κλασικό Hard Rock τις δεκαετίας του ’70 στην Αμερική, από μια ιδιωτική προσωπική ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία. Εξαιρετικά heavy album με Psych όργανο, fuzzy κιθάρες, μπάσο και φωνητικά σε στυλ παρόμοιο με αυτό των Iron Butterfly, Vanilla Fudge, Bloodrock.
Το “Still Looking” διακατέχετε από βαριά riffs με βάση τη Rock εξέλιξη από τα μέσα της δεκαετίας του '60 με το Psychedelic κίνημα, αλλά συνάμα και το Heavy Psych που δημιουργήθηκε από μπάντες όπως οι Blue Cheer ή οι Sir Lord Baltimore. Οι Headstone το έτος 1974 προσπάθησαν να δημιουργήσουν με αυτό τον δίσκο μια πιο έντονη μορφή στη Psychedelic/ Heavy Rock μουσική, αποτέλεσμα αυτού τα πλέον αυτοσχέδια κιθαριστικά solo και μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα από ότι είναι το χαρακτηριστικό του Psychedelic Rock. Ο τόνος της φωνής του Barry Flynn είναι Heavy Psych, είναι πολύ σαφής και σκοπίμως πυκνή, το αποτέλεσμα η δημιουργία μιας heavy ατμόσφαιρας, ο ήχος είναι σκληρός Psych και θεωρείται ως αναπόσπαστος στην εξερεύνηση των heavy θεμάτων από τους οπαδούς του σκληρού ήχου των 70’s.
Το αρχικό LP που παράχθηκε από μια μικρή δισκογραφική εταιρεία στο Ohio, είναι πλέον πολύ σπάνιο για να το αναζήτησε, οπότε αρκεστείτε στην επανέκδοση του, το εξώφυλλο έχει ένα πουλί (γλάρο) που πετά πάνω στα βουνά και πάνω από τα σύννεφα. Δυστυχώς όμως, το εξώφυλλο δεν είναι πολύ Hard Rock για την εποχή του, ίσως γι’ αυτό να πέρασε εντελώς απαρατήρητο όταν βγήκε, ποιός ξέρει;
Όλες οι συνθέσεις του δίσκου υπογράφονται από τους αδελφούς
Flynn, το “Still Looking” περιέχει ωραίο, σκληρό και βαρύ Hammond organ, εκπληκτικές κιθάρες με ένα τεράστιο ήχο, που δίνει την απόλυτη ελευθερία στη φαντασία και τη δημιουργικότητα του σχήματος, η κιθάρα του Bruce Flynn έχει μια έξυπνη χρήση του πεντάλ Wah-Wah. Αλήθεια φίλοι μου, η κιθάρα είναι τερατώδες σε απόδοση,  σχεδόν σχίζει τον ουρανό όπως το πουλί που πετά στο εξώφυλλο, αλλά συνοδεύεται και από την όμορφη φωνή του τραγουδιστή, το μπάσο και τα drums που γεμίζουν παντού σε όλο το δίσκο. Πόσες, αλήθεια Hard Rock μπάντες στη δεκαετία του ’70 είχαν ένα εκπληκτικό self released album που έχει αντέξει στη δοκιμασία του αδηφάγου χρόνου.
Παρά τα σχετικά απλά τραγούδια, αυτό το album έχει πραγματική δύναμη, το ομώνυμο τραγούδι “Still Looking” είναι το αποκορύφωμα των Headstone, όλα τα τραγούδια υποστηρίζονται από το ενεργητικό και στιβαρό, δεμένο rhythm section και η συνολική αίσθηση αυτού του δίσκου είναι ισχυρή και σου μένει καλύτερα με πολλές επανειλημμένες ακροάσεις.
Σίγουρα εδώ μιλάμε για μια καλή αλλά ντεμοντέ (για τα γούστα του σημερινού Metal κοινού) Hard Rock σχήμα, στο στυλ των BOC, ZZ Top, Steppenwolf, με πιασάρικα όμως Hard Rock τραγούδια όπως το “Peace Of Mind”, το “Spring Time”, το “Still Looking”, το “Misery”, το “Those Days” ή το “I Love You”.
Αυτό το album είναι γεμάτο από καλή solo κιθάρα με πολύ ρυθμό με σκληρές heavy πινελιές από το Hammond, σκληρά drumming πολλά εφέ και riff κιθάρας.
Ο δίσκος θα σας δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να τον ακούτε ξανά και ξανά. Έχω μόνο ένα πράγμα να πω αυτό γι’ αυτό το album είναι υπέροχο, ακούστε το όσο είναι καιρός, αν σας αρέσει το γνήσιο, καλό 70’s Hard Rock, τότε πολύ απλά αυτό το album είναι για εσάς.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ HEADSTONE
Still Looking [1974]

Δεν υπάρχουν σχόλια: