ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015



YANCY DERRINGER
OPENRS
1975
(Hemisphere Records)


SIDE I: "Pass The Wine", "Rocket Roll", "Aero Plane", "I Thought A Lot Today".
SIDE II: "Welcome On", "Standing On The Edge", "Weedburner".

YANCY DERRINGER: C.F. Charlie Kuchler – Vocals/ Piano, Boyd Williamson – Guitars, Gabriel Berrafato – Bass and Lynn Gnatzig – Drums.
Produced by Pat McBride. 


Αν σας αρέσει το σκληρό Southern/ Boogie Rock από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, τότε οι Yancy Derringer είναι σίγουρα για εσάς, αν δηλαδή σας αρέσουν μπάντες όπως οι παλιοί καλοί Blackfoot ή οι Godz τότε θα αγαπήσετε αυτόν το δίσκο. Το 1975 κυκλοφόρησαν αυτό το καταργημένο και χαμένο πια LP, το οποίο χαρακτηρίζετε από τις εξαιρετικές κιθάρες τα πλήκτρα και από το 7-λέπτο έπος "Weedburner".
Οι Yancy Derringer ήταν ένα τετραμελές συγκρότημα που ηχογράφησε ένα σπάνιο δίσκο με τον τίτλο “Openers” το 1975, μόνο σε 1000 περιορισμένα αντίτυπα, το album αντικατοπτρίζει τον ζωντανό ήχο της μπάντας και έχει επτά δημιουργικά και πρωτότυπα τραγούδια. Όταν το 1976 σχεδιάστηκε να κοπούν και να κυκλοφορήσουν άλλα 1000 αντίτυπα, η μπάντα όμως είχε ήδη διαλυθεί, έτσι ο δίσκος έγινε αμέσως συλλεκτικός και σπάνιος, σήμερα στο διαδίκτυο φτάνει από τα 200 έως τα 250 δολάρια, ίσως και παραπάνω μερικές φορές.
Ο ήχος των Yancy Derringer ήταν παρόμοιος με αυτόν με μερικά από τα πιο σκληρά με γνώμονα το Νότιο Rock ήχο συγκροτήματα, όπως οι Lynyrd Skynyrd, και οι Blackfoot.
Οι Yancy Derringer προέρχονται από το Wisconsin (USA) και ήταν ένα Southern Hard Rock συγκρότημα, παλαιότερα ήταν γνωστοί με το όνομα Birth, η μπάντα άλλαξε το όνομα της τον Απρίλιο του 1974, όταν αντικαταστάθηκε ο Bill Schmidt στην κιθάρα. Πιο παλιά στα 60’s ονομάζονταν Atlantic Ocean, ή Speed Freedom, που είχαν σχηματιστεί γύρω από μια ομάδα μουσικών που φοιτούσαν σε ένα κολέγιο του Wisconsin στο Πανεπιστήμιο LaCrosse, είχαν παίξει ως 6μελής μπάντα, αλλά έως και με δέκα άτομα επί σκηνής κάποιες φορές.
Οι Yancy Derringer έπαιξαν σε πολλά τοπικά
bars, festival και πανεπιστημιουπόλεις γύρω από τα Midwest από 1974 μέχρι το 1976 και είχαν μια καλή γερή βάση οπαδών που τους είχαν ακολουθήσει και στις προηγούμενες μπάντες. Άρχισαν να γράφουν τα δικά τους τραγούδια, παρ’ όλα αυτά έκαναν και μοναδικές διασκευές σε τραγούδια των Mott The Hoople, Rolling Stones, ή των Creedence Clearwater Revival και ήταν επίσης γνωστοί για τα εντυπωσιακά ζωντανά jamming επί σκηνής σε τραγούδια των Led Zeppelin.
Κυκλοφόρησαν ένα δίσκο το 1975 ο οποίος έλαβε άριστες κριτικές από τον τότε μουσικό τύπο και τώρα θεωρείται ως ο πιο συλλεκτικός από την μουσική εφημερίδα “Goldmine” και στο περιοδικό “Rockin’ Records”. Αλλά δυστυχώς η εντελώς και αναίτια υπό-χρηματοδότηση δεν βοήθησε καθόλου στην τελική πορεία της επιτυχίας του μοναδικού αυτού δίσκου.
Ο δίσκος είναι λίγο Stoner με Hard Progressive Rock ήχο που προσελκύει την προσοχή του σκληρού Rock ακροατή, διότι το 7-λέπτο “Weedburner” είναι πραγματικά ένα μεγάλο (όχι μόνο σε διάρκεια) τραγούδι με μια απόκοσμη ηλεκτρική κιθάρα αλλά και με μια ζέστη και ευχάριστη slide κιθάρα. Το υπόλοιπο album είναι λιγότερο βαρύ, περισσότερο Hard Rock και με πολλά στοιχεία από Southern Rock, τα δυο τραγούδια που ξεχωρίζω περισσότερο είναι το "Welcome On" και το  "Standing On The Edge". Όλο όμως το “Openers” καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του σκληρού Rock με στυλ και τραγούδια που ταιριάζουν όμορφα μεταξύ τους, τα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου είναι αρκετά πειστικά και ευχαρίστα στο άκουσμα. Το πιο περίεργο τραγούδι είναι το “Rocket Roll”, που έχει μια όμορφη μελωδία και υψηλά φωνητικά από τον C.F. Charlie Kuchler.
Σε γενικές γραμμές αυτό είναι ένα εκπληκτικά συμπαγές Hard Rock/ Southern album χωρίς κανένα αποτυχημένο στην ουσία κομμάτι.
Μετά από το αρχικό τους πόνημα, πολύ γρήγορα το συγκρότημα θέλει και έναν δεύτερο δίσκο ο οποίος όμως παγιδεύτηκε στην διαχείριση της δισκογραφικής τους εταιρείας και δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω. Αυτό προκάλεσε τριβή ανάμεσα στην μπάντα και στους οπαδούς τους, αφού τελικός θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σχήμα.
Τελικά οι Yancy Derringer διαλύθηκαν τον Οκτώβριο του 1976, το 1978 ξαναφτιάχτηκαν με το όνομα Vers με τον πρώτο τους κιθαρίστα Bill Schmidt, προσπάθησαν για ένα δίσκο αλλά ποτέ δεν βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ YANCY DERRINGER
Openers [1975]


TRIVIA: “Yancy Derringer” λεγόταν και μια Αμερικανική Western σειρά που παίχτηκε στο CBS τα χρόνια 1958-1959, με τον Jock Mahoney (1919-1989) στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Yancy Derringer ήταν ένας τυχοδιώκτης gentleman, ένας πρώην αξιωματικός του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Στρατού που έχει επιστρέψει στη  New Orleans, Louisiana, το 1868 τρία χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτόν απεικονίζει το εξώφυλλο του δίσκου να παίζει χαρτιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: