ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014


Navasota
Rootin’
1972
ABC-Dunhill


SIDE I: "Western Boots", "$2 Bill", "Ballad Of A Young Man", "That’s How It Is (Playing In A Rock & Roll Band)", "Canyon Ladies".
SIDE II: "Ole Slew-Foot", "I’m Leavin’", "P. Farm", "Heat Of The Night", "Spring Creek".

NAVASOTA: Dicky Sony – Vocals, Ray Pawlik – Guitar, Steve Long – Guitar, Paul Minter – Bass and Lindsey Minter – Drums.
Produced by Gary Kannon and Dennis Collins.


Το έτος 1969 η Αμερική είχε ήδη καταλειφθεί από τη θύελλα που λεγόταν
Rock, έτσι λοιπόν πέντε παλικάρια από το νοτιοανατολικό Texas (USA), είχε το δικό του όραμα για το πώς να δημιουργήσουν ένα σχήμα με αυτόν τον νέο σκληρό ήχο.
Οι Steve Long, Ray Pawlik (κιθάρες), ο Dicky Sony (τραγούδι) και οι αδελφοί Minter, o Paul (μπάσο) και ο Lindsey (τύμπανα) δημιούργησαν τους Navasota εκείνη τη χρονιά.
Έπαιζαν ένα μάλλον σκληρό Southern Rock με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο, που έχει όμως σε κάποια σημεία αναφορές-επιρροές από Black Oak Arkansas. Έχουν έναν περίφημο και χαρισματικό τραγουδιστή με μια φωνή αλλοπρόσαλλη, τραχιά, αλήτικη και βρώμικη σαν χαλίκια, που έχει ασφαλώς ηγετική θέση στο σχήμα.
Μέχρι το 1972 οι Navasota είχαν υπογράψει ένα κάλο δισκογραφικό συμβόλαιο με την ABC-Dunhill Records και έτσι πετάγονται μέχρι το μακρινό
L.A., για να καταγράψουν τον πρώτο δίσκο τους “Rootin’”.
Αυτό το album είναι σε παραγωγή από τους Gary Kannon και Dennis Collins, ενώ έχουν βοήθεια και από μέλη του σχήματος των Steely Dan, του Jeff Baxter που παίζει steel κιθάρα, του Don Fagen που έπαιξε πιάνο σε μερικά από τα τραγούδια, ενώ με τον Walter Becker έγραψαν ένα τραγούδι μαζί. Καλλιτέχνες όπως ο Mark Volman και ο Howie Kaylan από τους Turtles, έδωσαν το παρόν και αυτοί σε αυτόν το δίσκο.
Όταν βρήκα αυτόν το δίσκο σε κάποιο ξεχασμένο-σκονισμένο δισκάδικο, αμέσως μου έκανε εντύπωση το εντυπωσιακό εξώφυλλο, πόσες φορές βλέπετε δεν έχουμε αγοράσει κάποιο βινύλιο μόνο και μόνο για το cover του.
Το “Rootin’” θα ήταν καλύτερα να το περιγράψω αγαπητοί αναγνώστες, ως ένα Southern Hard Bluesy Rock album, είναι σφιχτό και αρκετά εμπορικό, αν και δεν παρουσιάζουν καμιά μεγάλη πρωτοτυπία είναι όμως αρκετά εντυπωσιακό και ευχάριστο στο άκουσμα.
Η εταιρεία τους η ABC-Dunhill τους έβγαλε έξω στο δρόμο, όπου περιόδευσαν μαζί με τους Boston  και τους Lynyrd Skynyrd, αλλά δυστυχώς όμως οι πωλήσεις δεν υπερέβησαν κατά πολύ τα στενά όρια της πολιτείας τους.
Αυτή η μπάντα διαθέτει κάποια καλά τραγούδια, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για ένα ευχάριστο άκουσμα και έπρεπε να απασχολήσουν το μουσικό κοινό εκείνης της εποχής. Για το λόγο αυτό, είμαι ευτυχής που σας παρουσιάζω αυτή την μπάντα από το Texas, αυτή η μπάντα είχε μια σκληρή Rock φλόγα που πήγαινε από τα ανατολικά προς τα δυτικά (ηχητικά) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70.
Αν και μας άφησαν δυστυχώς έναν και μοναδικό δίσκο, τα τραγούδια που πρέπει ν’ ακούσετε δεν είναι λίγα, σίγουρα τα “
Western Boots”, “Ballad Of A Young Man”, “Canyon Ladies”, “Ole Slew-Foot”, “Heat Of The Night” και τέλος το θαυμάσιο instrumental Spring Creek”. ‘Ολος ο δίσκος όμως είναι γεμάτος από καλές και ποικιλόμορφες συνθετικά συνθέσεις, οι κιθάρες και ο ήχος που βγάζουν παραπέμπει, πότε σε Southern Rock και πότε σε σκληρό Country Rock, ενώ δεν λείπουν και τα Bluesy στοιχεία.
Μέχρι το 1979, οι Navasota είχαν κάνει όμως τον κύκλο τους σαν συγκρότημα, κατόπιν τούτου η μπάντα δυστυχώς διαλύθηκε, χωρίς ποτέ να αναγνωριστεί παραπέρα και ούτε φυσικά να κυκλοφορήσουν έναν δεύτερο αναμενόμενο δίσκο.
Οι Navasota έκαναν περιοδείες για την προώθηση “Rootin’”, με τους Lynyrd Skynyrd , τους REO Speedwagon και τους Boston. Ήταν η πρώτη μπάντα που έπαιξε στο Houston-Astrodome μαζί με τους Deep Purple. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχαν δώσει πάρα πολλά live με καλλιτέχνες όπως οι… Trapeze, Jo Jo Gunn, Mountain, Allman Brothers Band, Black Oak Arkansas, ZZ Top, Molly Hatchet, Blackfoot, Rick Derringer, Marshall Tucker Band, Ted Nugent κλπ.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ NAVASOTA
Rootin’ [1972]


TRIVIA
Navasota είναι μια μικρή πόλη στην περιοχή Grimes County, του Texas (USA), που ιδρύθηκε το 1831 ως ενδιάμεση στάση για τις άμαξες του Αμερικανικού ταχυδρομείου, τότε έχει το προσωνύμιο Nolansville. Αυτό τ’ όνομα άλλαξε το 1858 σε Navasota, ένα όνομα που ίσως να προέρχεται από την Ινδιάνικη λέξη “nabatoto” που σημαίνει “muddy water”, δηλαδή «λασπωμένο νερό».



Δεν υπάρχουν σχόλια: