ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014



Mental Powers
FANTASY
1987
(Interdealer)


SIDE I: "Throw The Dice", "Fantasy", "Thoughts", "Dream On".
SIDE II: "It’s Only You", "I", "Something Goes On", "No One Wants". 

MENTAL POWERS: Loucas Panourgias – Vocals and Ramos Alexiou – Guitars, Bass, Drums, Keyboards.
Produced by G. Bagropoulos.


Καταπληκτικό (αλλά εντελώς χαμένο και ξεχασμένο) μελωδικό Heavy Rock LP που κυκλοφόρησε στα 1987, (για κάμποσα χρόνια 15 και παραπάνω, δεν υπήρχε σε κανένα δισκάδικο και δεν μπορούσε να βρεθεί πουθενά), ενώ έχει καταργηθεί προ πολλού. Πιθανώς νομίζω να είναι το πιο σπάνιο βινύλιο στην Ελληνική Heavy Metal σκηνή, μαζί με το "Mythology” των Northwind.
Ο δίσκος περιέχει σκληρά και βαριά μεταλλικά τραγούδια με όμορφη, εκπληκτική κιθάρα, ηχητικά κάπου μεταξύ Hard Rock και melodic Heavy Rock. Η κιθάρα είναι πολύ καλή και μελωδική, ενώ ο τραγουδιστής δεν είναι πολύ κακός, για τα Ελληνικά δεδομένα πάντα, ακόμα και σήμερα ο δίσκος ακούγετε πολύ ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκε από Έλληνες Metal μουσικούς. Η παραγωγή είναι κάπως μουντή, όμως για αυτοχρηματοδοτούμενη είναι αρκετά αποδεκτή. Έχουν μουσικές επιρροές κυρίως από Deep Purple, αν και ηχούν κάπως ελαφρώς βαρύτερα.
Οι Mental Powers ηχογράφησαν τον δίσκο “Fantasy”, έναν σκληρό-ακατέργαστο δίσκο πραγματικό διαμάντι και εξαιρετικά δυσεύρετος μιας και κυκλοφόρησε μόλις σε 300 κόπιες βινυλίου, η τιμή του στο διαδίκτυο φτάνει τα 50 με 100 ευρώ. Ενώ είναι γνωστός μόνο σε συλλεκτικούς κύκλους.
Οι Mental Powers ήταν δύο άνθρωποι βασικά, ο Λουκάς Πανουργιάς κι ο Ράμος Αλεξίου, πριν τους Mental Powers υπήρχε μια μπάντα διασκευών όπου συμμετείχαν ο Λουκάς και ο Ράμος. 
Κάποια στιγμή ήρθε η ιδέα στον Ράμο Αλεξίου για έναν ολοκληρωμένο δίσκο με δικές του και μόνο συνθέσεις, έτσι αρχίζει σιγά-σιγά να γίνετε πραγματικότητα τ’ όλο εγχείρημα και προτείνει φυσικά να τραγουδήσει ο Λουκάς, πράγμα που έγινε αμέσως αποδεκτό. Η μπάντα εκείνη των διασκευών διαλύθηκε λίγο καιρό μετά, διότι οι υπόλοιποι μουσικοί είχαν διαφορετικά σχέδια οπότε και προχώρησαν οι δύο τους μόνο πλέον. Αυτά έγιναν περί την άνοιξη του 1987 (Μάιο), έτσι φτάνουμε στον Αύγουστο του ’87 όπου αποφασίζουν για την παραγωγή του “Fantasy” με τελείως δικά τους έξοδα και κυρίως σε ανεξάρτητη παραγωγή, το “Fantasy” ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Αύγουστο του ’87 στα Action Studios στην Αθήνα.  Έκλεισαν το studio, ολόκληρο το μήνα Αύγουστο και ο Ράμος αρχικά ηχογράφησε ένα-ένα όλα τα όργανα, τα οποία σημειωτέον ήταν όλα παιγμένα κανονικά, δεν υπήρχε η σημερινή ψηφιακή τεχνολογία και οι υπολογιστές και την τελευταία εβδομάδα μπήκε ο Λουκάς στο studio και έγραψε τα φωνητικά μέρη. Η παραγωγή ήταν ταχύτατη για την εποχή και τον Νοέμβριο του 1987 άρχισε να διανέμεται πια ο δίσκος στα δισκάδικα σε αρκετά περιορισμένη και μικρή ποσότητα, γιατί κόπηκαν  μόνο 300 αντίτυπα.
Γενικά, οι Mental Powers και ο δίσκος τους είναι εντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα και στο ευρύ κοινό των Metal οπαδών, αφού δεν υπήρξε η παραμικρή υποστήριξη από πουθενά. Πρακτικά ήταν μία μπάντα (ένα project ας πούμε) ενός ανθρώπου, του Αλεξίου όπου παίζει όλα τα όργανα, από τη κιθάρα, το μπάσο, το πιάνο, τα drums μέχρι και τα πλήκτρα.
Η κιθάρα είναι εκπληκτική και θυμίζει σε αρκετά σημεία Michael Schenker, Gary Moore, Ritchie Blackmoore, ενώ αξιοπρεπής είναι και ο τραγουδιστής ο οποίος έχει αναπόφευκτα το δεύτερο ρόλο σε αυτόν το δίσκο. Κρίμα που το ευρύτερο Ελληνικό Heavy Rock, Metal κοινό δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει τις όμορφες συνθέσεις του album όπως το "Throw The Dice”, ή το “Something Goes On” από τις καλύτερες κιθαριστικές επιδόσεις στην δεκαετία του '80, στην Ελλάδα φυσικά.
Γενικά, είναι ένας από τους καλύτερους και κυρίως από τους πιο άγνωστους Ελληνικούς Metal δίσκους της δεκαετίας του '80 και μπορεί να περιγραφεί ως ένα μίγμα από πρώιμους Europe και Yngwie Malmsteen, ο δίσκος είναι γεμάτος από δολοφονικές κιθάρες και πολλά ωραία ατμοσφαιρικά μέρη.
Είχε κυκλοφορήσει από μια ιδιωτική μικρή ετικέτα μόνο σε 300 αντίτυπα, φυσικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αμέσως να γίνει συλλεκτικό και εννοείτε πως η προώθηση του ήταν μηδενική. Κανείς δεν ξέρει αν η μπάντα έκανε κάποια live και αν κάποιο περιοδικό έχει γράψει ποτέ κάποια κριτική για αυτό το album.
Αν θέλετε να απολαύσετε ύμνους απόλυτου μελωδικού Heavy Rock, ακούστε τότε το "Throw The Dice", το "Fantasy", το “Its Only You”, το “Something Goes On” ή το "Dream On", ή ακόμα την ενδιαφέρουσα μπαλάντα “No One Wants”.
Θα πρέπει να προσπαθήσετε όμως πολύ σκληρά για να βρείτε αυτό το σπάνιο βινύλιο, αλλά πιστέψτε με ότι αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω μάλιστα.
Τι μεσολάβησε όμως μετά την κυκλοφορία του “Fantasy”; Μεσολάβησε αυτό που δυστυχώς εξαναγκάζει τους περισσότερους μουσικούς να παραιτηθούν από τις όποιες προσπάθειες τους για επιτυχημένη καριέρα. Η γενική Heavy Metal κατάσταση εκείνη την εποχή δεν ήταν και η καλύτερη για μπάντες του είδους τους. Χρησιμοποιούσαν Αγγλικό στίχο και αυτό χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα οπότε αναγκαστήκαν να σταματήσουν, διότι πλέον δεν υπήρχε καμία οικονομική δυνατότητα να υποστηριχτεί περαιτέρω η προσπάθεια. Έτσι δυστυχώς το μουσικό διαμάντι των Mental Powers που λέγετε “Fantasy” δεν είχε διάδοχο. 
Συνολικά αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και αρκετά υποτιμημένο album (με αρκετές Deep Purple απαρχές και μελωδικές Heavy Metal απολίξεις), έχει κυρίως καταπληκτική κιθάρα, που μάλλον μου θυμίζει Yngwie Malmsteen "Rising Force", εποχής θα έλεγα.
Τελικά όμως, ο Ράμος Αλεξίου επανήλθε ξανά στη Heavy Metal μουσική το 2007 με τους Timestamp και με ένα ομώνυμο EP, όπου παίζουν ένα μίγμα από Symphonic, Neo-Classical και Power Heavy Metal. 


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ MENTAL POWERS
Fantasy [1987]


Δεν υπάρχουν σχόλια: