ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014



M.S.G.
MICHAEL SCHENKER Group
August 1980
(Chrysalis)


SIDE I: "Armed And Ready", "Cry For The Nations", "Victim Of Illusion", "Bijou Pleasurette", "Feels Like A Good Thing".
SIDE II: "Into The Arena", "Looking Out From Nowhere", "Tales Of Mystery", "Lost Horizon".

M.S.G.: Gary Barden – Vocals, Michael Schenker – Guitars, Mo Foster – Bass, Simon Philips – Drums and Don Airey – Keyboards.
Produced by Roger Glover.


Ο Michael Schenker είναι άλλος ένας από τους αληθινά μεγάλους κιθαριστές, γεννημένος στις 10-1-1955 στο Αννόβερο της Γερμανίας.
O νεαρός Michael το 1970 μπαίνει στο συγκρότημα του μεγαλύτερου αδελφού του Rudolf, (τους Scorpions), ενώ η πρώτη του ζωντανή εμφάνιση μαζί τους έγινε όταν ήταν μόλις 15 χρονών (παιδί θαύμα). Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του δίπλα στον μεγάλο του αδελφό, έγινε το 1972 με τον πρώτο δίσκο των Scorpions το “Lonesome Crow”, αν και νεαρός σε ηλικία (μόνο 17 χρονών) έδειξε από την πρώτη στιγμή σπουδαία δείγματα κιθαριστικής γραφής.
Μετά από αυτό το LP, πηγαίνει στους Άγγλους UFO, (για την αλήθεια τον απήγαγε η μπάντα), για την επιτυχία των οποίων μπορεί άνετα να θεωρηθεί ως ο βασικός υπεύθυνος, αφού ότι έκανε μαζί τους ήταν εκπληκτικά μοναδικό. Η ιστορία έχει ως εξής, όταν το 1972 οι UFO περιόδευαν στη Γερμανία, ο Phill Mogg εντυπωσιάστηκε τόσο με τον νεαρό Michael, που έστειλε τον Mick Bolton (πρώην κιθαρίστα) από εκεί που ήρθε και σχεδόν κυριολεκτικά τον απήγαγε και τον έκανε μέλος τoυ group. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο με τους UFO γίνετε με το album μνημείο στην ιστορία του Hard Rock το ”Phenomenon” του 1974, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά σοβαρή δισκοθήκη. Μαζί τους ηχογράφησε πολλούς και σημαντικούς Hard Rock δίσκους κυρίως όμως στα 70’s, το καθαρό, διαυγές, επηρεασμένο από την κλασική μουσική παίξιμο του τον έκανε star στις ημέρες με τους UFO. Τους έδωσε άπειρα κλασσικά τραγούδια κι ένα Hard Rock υλικό που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ όσος καιρός κι αν περάσει. Το 1978 έχει ήδη αποχωρίσει από τους UFO και συμμετέχει μετά από την πρόσκληση του αδελφού του, στην δημιουργία του πρώτου μετά Uli Jon Roth δίσκου των Scorpions το “Love Drive”, παίζει σε 3 τραγούδια του δίσκου στο ομώνυμο και στα “Another Piece Of Meat” και “Coast To Coast”.
Το 1980 φτιάχνει τελικά το δικό του συγκρότημα (σε ηλικία 25 χρονών) τους Michael Schenker Group, μετά από κάποιες αλλαγές μελών κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό album, με τίτλο άπλα τ' όνομα του. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Chrysalis, (εταιρεία των UFO), ενώ την παραγωγή του δίσκου έχει αναλάβει ο πολύς Roger Glover (Deep Purple).
Το ντεμπούτο album, του ξανθού Τεύτονα βιρτουόζου κιθαρίστα είναι γεμάτο από ενέργεια και θυμίζει έντονα μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές των UFO, ο Schenker συνέχισε από εκεί όπου σταμάτησε με τους βετεράνους Hard Rockers. Αυτή η παρθενική του ηχογράφηση θεωρείται από πολλούς, ως η πιο ποιοτική του. Το πρωτοποριακό και πολύ γνώριμο παίξιμο του Michael είναι πλουσιότερο και καλύτερο σ’ αυτόν το δίσκο παρά σε οποιαδήποτε άλλο album του. Ο πρώτος αυτός δίσκος και με το σχήμα που δημιούργησε, έχει σαν σκοπό την μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων, το καλό Hard Rock κυριαρχεί σε όλον το δίσκο, ενώ το μελωδικό παίξιμο του Schenker με τις εμμονές του στους κλασσικούς Bach και Beethoven, είναι κυριολεκτικά όλα τα λεφτά. Το album λοιπόν, των MSG είναι γεμάτο ενέργεια, σκληρές μελωδίες, ποτισμένο με τρομερά riffs και είναι πλέον ελεύθερος να γράψει ότι θέλει και να το ηχογραφήσει όπως θέλει, ξεδιπλώνοντας απλόχερα όλο του το ταλέντο.
Μπορεί τα φωνητικά του Gary Barden (ο οποίος ήταν ανακάλυψη και προσωπική επιλογή του Schenker), με το πρώτο άκουσμα να μην ενθουσιάζουν όμως συμμετέχει ενεργά στις συνθέσεις όλων των τραγουδιών και καταφέρνει με την παθιασμένη ερμηνεία του, να δώσει στο δίσκο μιαν ενέργεια μοναδική. Απίστευτος δίσκος και τρομερό ντεμπούτο από τον πιο μελωδικό κιθαρίστα του Hard Rock. Μπορεί, να ηχογράφησε το δίσκο με Βρετανούς μουσικούς η παραγωγή όμως του επίσης Βρετανού Glover, έδινε το στίγμα για μια στροφή προς την αγορά της Αμερικής, που τότε λειτουργούσε σαν μαγνήτης για κάθε Ευρωπαϊκό Hard Rock συγκρότημα.
Ο μοναδικός αυτός δίσκος περιέχει απίστευτα τραγούδια όπως τα “Armed And Ready”, “Cry For The Nations”, “Victims Of Illusion” και “Bijou Pleasurette”, άφησα επίτηδες όμως για το τέλος το φοβερό και μοναδικό instrumental κομμάτι “Into The Arena”. Οι μεγάλοι κιθαρίστες, κυρίες και κύριοι, δεν χρειάζεται να βγάλουν στην κυκλοφορία ολόκληρο instrumental δίσκο για να σου αποδείξουν πόσο καλοί είναι, έχουν 1 ή 2 instrumental κομμάτια στο δίσκο τους, τα οποία τα ακούς και χάνεις κυριολεκτικά την μπάλα κάτω από τα πόδια σου.
Δυστυχώς όμως, σε μια εποχή γεμάτη «βιρτουόζους» της κιθάρας και της ταχύτητας, ίσως είναι λίγο δύσκολο να πείσω εκ των υστερών, όσους δεν πείστηκαν ήδη για την μοναδική αξία αυτού του καλλιτέχνη-μουσικού. Δυστυχώς, όλοι οι άλλοι «βιρτουόζοι» της κιθάρας μένουν δέσμιοι της δεξιοτεχνίας κα της σύνθεσης. 
Ο Michael Schenker έβγαλε απίστευτα μεγάλη σχολή μιμητών εν αγνοία του, μέχρι που μια ωραία πρωία βρέθηκε παραμελημένος από άτομα που λάτρεψαν τους μαθητές-μιμητές του και όχι αυτόν τον ίδιο, Ω… του αίσχους μεγαλείο.
Το αστείο είναι όμως, ότι ο περισσότερος κόσμος πια τον γνωρίζει από την μπαλάντα “Nightmare” του 1992, ενώ ο ίδιος έχει γράψει ιστορία επηρεάζοντας σχήματα, μουσικούς και κιθαρίστες που τώρα πια κλείνουν 30-ετία. Είναι κρίμα που η τύχη δεν τον βοήθησε όσο θα έπρεπε.
Ακούστε (αν θέλετε να αλλάξει κάτι μέσα σας) το κορυφαίο album που σας παρουσιάζω εδώ, καθώς και τα “MSG”, “Assault Attack” και “Built To Destroy”.
Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε δίσκους με κυμαινόμενη ποιότητα και με πολλές αλλαγές στη σύνθεση, ενώ υπήρξε μια μετονομασία του ονόματος από Michael Schenker Group σε McAley Schenker Group και σε κάπως πιο μελωδικά μουσικά μονοπάτια. 
Από το 1993 όμως και μετά επανήλθε και πάλι το αυθεντικό-original όνομα της μπάντας.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ  MICHAEL SCHENKER
SCORPIONS
Lonesome Crow [1972]
UFO
Phenomenon [1974]
Force It [1975]
No Heavy Petting [1976]
Lights Out [1977]
Obsession [1978]
Strangers In The Night, Live [1979]
Walk On Water [1995]
Covenant [2000]
Sharks [2002]
MICHAEL SCHENKER GROUP
The Michael Schenker Group [1980]
MSG [1981]
One Night At Budokan, Live [1981]
Assault Attack [1982]
Built To Destroy [1983]
Rock Will Never Die, Live [1984]
Live At Reading Festival 1982 [1986]
Perfect Timing [1987]
Save Your Self [1989]
McAluley Schenker Group [1992]
Nightmare, The Acoustic MSG [1992]
Unplugged Live [1992]
BBC Radio One Live In Concert [1993]
Written In The Sand [1996]
The Michael Schenker Story, Live [1997]
The Unforgiven [1999]
The Unforgiven World Tour, Live [1999]
Be Aware Of Scorpions [2001]
Arachnophobiac [2003]
Back To Back, Live [2003]
Heavy Hitters [2005]
Tales Of Rock ‘N’ Roll [2006]
In The Midst Of Beauty [2008]
The Mad Axemen Live [2007]
The 30th Anniversary Concert, Live In Tokyo [2010]
MICHAEL SCHENKER
Thank You [1993]
Thank You With Orchestra [1999]
The Odd Trio [2000]
Adventures Of The Imagination [2000]
Dreams And Expressions [2001]
Thank You 2 [2002]
Thank You 3 [2003]
Thank You 4 [2004]
Temple Of Rock [2011]
Temple Of Rock, Live In Europe [2013]
Bridge The Gap [2013]
SCHENKER – PATTISON SUMMIT
The Endless Jam [2004]
The Endless Jam Continues [2005]
SCHENKER – BARDEN
Gypsy Lady [2009]
MICHAEL SCHENKER & SIGGI SCHWARZ
Live Together 2004 [2007]
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: