ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013


NORTHWIND
MYTHOLOGY
1987
(EMI)


SIDE I: "Stop Sisyphus Stop", "Medea", "Eagles (Now They Fly)", "Troy".
SIDE II: "Bad Orion/ Scorpio The Punisher", "Prometheus The Man", "Iole", "Achilles Last Stand", "Pan And The Thrill Of The Chase".

NORTHWIND: Kostas Nikolaides – Vocals/ Bass, Kostas J. Papadimitriou – Guitar, Panos Tsakiroglou – Guitar and Thanasis Tsimoudis – Drums.
Produced by: Nikolaides, Papadimitriou and Tsakiroglou.


Οι Northwind προέρχονται από την Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκαν στις αρχές τις δεκαετίιας του 1980 και είναι (ίσως) το πρώτο Ελληνικό Metal συγκρότημα δισκογραφικά, ένα σχήμα θρύλος για την εγχώρια πολύπαθη Hard Rock/ Heavy Metal μουσική σκηνή. Οι Nortwind δημιουργήθηκαν από τον κιθαρίστα Κώστα Παπαδόπουλο/ Παπαδημητρίου το καλοκαίρι του 1981, από αφορμή που του έδωσε ο άλλος κιθαρίστας του group Πάνος Τσακίρογλου.
Το 1982 κυκλοφορούν τον πρώτο δίσκο τους “Northcomin’” που αποτελεί την πρώτη επίσημη κυκλοφορία Ελληνικού Hard Rock  και Heavy Metal σχήματος σε πολυεθνική μάλιστα δισκογραφική εταιρία (Vertigo). Με αυτόν το δίσκο, που κινούταν καθαρά σε 70’s Heavy/ Hard Rock φόρμες,  οι Northwind έριξαν το κατεστημένο της εποχής και προσπάθησαν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην Ελληνική Metal μουσική σκηνή. Εξάλλου όχι μόνο τότε (αρχές 80’s), αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα μια καλήωστή παραγωγή Heavy Metal δίσκου ήταν κάτι τελείως άγνωστο είδος για τα Ελληνικά δεδομένα.
Το πρώτο τους LP είναι Hard Rock με σαφείς αναφορές σε Deep Purple και Uriah Heep, κλασικό Hard/ Heavy  Rock που σε πολλά σημεία φτάνει και στο Heavy Metal, που όμως η μέτρια (δυστυχώς) παράγωγη δεν άφησε τα τραγούδια να ακουστούν όπως ακριβώς θα έπρεπε. Ξεχειλίζει πάντως από Hard Rock των 70’s στην Ευρωπαϊκή του μορφή, όπως παίχτηκε δηλαδή από συγκροτήματα όπως οι πρώιμοι Whitesnake, οι UFO ή οι Scorpions (Uli Jon Roth εποχής). Όσοι έχουν ακούσει το τότε demo τους, λένε πως ήταν δέκα φορές καλύτερο από τον δίσκο, αλλά η κακή ακουστική του δίσκου (λόγω παραγωγής), απογοήτευσε πολύ κόσμο.
Το συγκρότημα είχε πρωτοποριακές συνθέσεις, που έδειχναν ότι το σχήμα και θέληση και διάθεση και δυνατότητες είχε, ενώ δεν τους έλειπε καθόλου η τεχνική κατάρτιση, το αντίθετο μάλιστα.
Με αυτόν το δίσκο οι Northwind άνοιξαν κάποιες πόρτες για σχήματα του Hard Rock και του Heavy Metal, που ήταν επτασφράγιστες για το Ελληνικό Metal. Δίπλα στο όνομα Northwind κολλάει η λέξη θρύλος, γιατί περί αυτού πρόκειται. 
Ο δίσκος “Mythology” είναι ένα διαμάντι της Ελληνικής Hard Rock σκηνής, που δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί τώρα πια σε μορφή βινυλίου. Κυκλοφόρησε στα 1987 σε μια εποχή που η Ελληνική Metal σκηνή πάσχιζε να δημιουργήσει κάτι καλό, (από την EMI), ενώ στην πορεία έγινε ένας από τους πιο σπάνιους δίσκους, στην Ελληνική Metal δισκογραφία...
Το συγκρότημα έδωσε θα λέγαμε στη κυριολεξία τα ρέστα του… με την δεύτερη κυκλοφορία του “Mythology” πέντε χρόνια αργότερα, από το πρώτο τους album. Εδώ το group ακούγεται σαφώς πιο μεταλλικό και εμπνευσμένο, ενώ η χρήση των δεύτερων γυναικείων φωνητικών ήταν ένα τολμηρό αλλά παρόλα αυτά πολύ επιτυχημένο πρωτοποριακό βήμα. Αυτό είναι το καλύτερο album που έβγαλαν οι Northwind, με θεματολογία και στίχους επηρεασμένους αποκλειστικά από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία (πολύ... πριν γίνει της μόδας). Επαγγελματικός ήχος, έξυπνες μελετημένες συνθέσεις που σου μένουν στο μαυλό με τη μια. Αυτό είναι το πρώτο concept album Ελληνικού σχήματος με θέμα την Αρχαία Ελληνική ιστορία, στο χώρο του Ελληνικού Metal.
Τόσα χρόνια έχουν περάσει και όταν η βελόνα του pick-up ακουμπήσει στο βινύλιο, μια θάλασσα μοναδικών συναισθημάτων πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα. Όπως υπονοεί ο τίτλος του δίσκου, το συγκρότημα πραγματεύεται στους στίχους θέματα παρμένα από την Ελληνική μυθολογία που κατορθώνει και τα μελοποιεί με μια εξαιρετική επική προσέγγιση που μαγνητίζει τον ακροατή. Οι συνθέσεις σφύζουν από δύναμη και επιβλητικότητα, σφιχταγκαλιάζουν την μελώδια και εξωτερικεύουν τα εσώψυχα των Northwind. Που να πρώτο-σταθούμε και ποιες συνθέσεις να μην αναφέρουμε φοβούμενοι μήπως αδικήσουμε καμία, όλες είναι μοναδικές και ξεχωριστές. Από το πρώτο τραγούδι γίνεται ευδιάκριτη η προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει από το συγκρότημα παρουσιάζοντας ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής τελικό αποτέλεσμα. Με γυναικεία, χορωδιακά φωνητικά και έναν εκπληκτικό τραγουδιστή πίσω από το μικρόφωνο να «διηγείται» με τον ιδανικότερο τρόπο γνωστές ιστορίες από την πλούσια Ελληνική μυθολογία. Μουσικά το συγκρότημα κινούταν με επιτυχία ανάμεσα στο Hard Rock και στο Heavy Metal, με επιρροές κυρίως από τη Βρετανική σκηνή της δεκαετίας των 70’s και 80’s. Οι κιθάρες ζωγραφίζουν σε δικό τους καμβά ηχητικά, μαγευτικά τοπία με τα πλήκτρα να προσφέρουν το απαραίτητο χρώμα, καταλήγοντας σε ένα πλούσιο αποτέλεσμα που πολλά Ελληνικά συγκροτήματα του σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούν να παράγουν με τίποτα με το ίδιο μουσικό αποτέλεσμα.
Ειλικρινά είναι δύσκολο να διαλέξεις το καλύτερα τραγούδια, καθώς όλα είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο, άνω του μέσου όρου. Πάντως προσωπική μου αδυναμία παραμένουν τα “Stop Sisyphus Stop”, “Troy”, “Prometheus The Man” και “Iole”.
Οι Northwind ήταν ένα πραγματικά μεγάλο αλλά και πρωτοποριακό group για τα Ελληνικά δεδομένα. Τον πρώτο τους δίσκο τον έχω ακούσει άπειρες φορές και μπορώ να πω με σιγουριά ότι μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Η δεύτερη τους δισκογραφική δουλειά όμως είναι πραγματικά εξαιρετική, αφού περιέχει μερικά πάρα πολύ καλά και μοναδικά τραγούδια. Το γεγονός ότι διαλύθηκαν ενώ ουσιαστικά ετοίμαζαν το 3ο δίσκο τους (το θυμάμαι από μια συνέντευξή τους, σύμφωνα με την οποίαν, ήταν έτοιμοι να μπουν στο studio), θα το χαρακτήριζα πραγματικά λυπητερό. Μπορεί τα ίχνη του group να χάθηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου, αλλά όλα όμως τα τραγούδια τους παρέμειναν αναλλοίωτα από το πέρασμα των χρόνων.
Δίσκος αναφορά για το Ελληνικό Heavy Metal των 80’s, απόσταγμα ωριμότητας και γνώσης, που δυστυχώς δεν είχε την συνέχεια που θα έπρεπε. Ο συγκεκριμένος δίσκος συνιστά κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα από τα καλύτερα δείγματα Ελληνικού Heavy Metal. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά τέτοια αριστουργήματα δεν ηχογραφούνται πλέον στις μέρες μας, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, παντοτινό διαμάντι μια δύσκολης εποχής που ανήκει στα κορυφαία δημιουργήματα της εγχώριας Metal παραγωγής.
Όπως και να ’χει πάντως, η προσφορά των Northwind θα είναι ανεκτίμητη για πάντα, για το Ελληνικό Heavy Metal. Το “Mythology” είναι ένα πραγματικό μουσικό κόσμημα όχι μόνο για το Ελληνικό, αλλά και για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Heavy Metal της δεκαετίας του ’80.
Όσοι αό εσάς αγαπάτε, την καλή γνήσια Ελληνική Hard Rock και Heavy Metal μουσική μην αγνοήσετε το έπος που λέγετε “Mythology”, αλλά και το "Northcomin'". Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, λείπει από την Metal σκηνή μας ένα τόσο ποιοτικό και καλό μουσικά συγκρότημα. Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι τους χρωστάμε πάρα πολλά, ακόμα και σήμερα και τα δύο album τους ακούγονται ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκαν από Έλληνες Heavy Metal μουσικούς. Υποδειγματικός ήχος για τις μουντές έως άθλιες τότε Metal παραγωγές, αλλά από την άλλη συνθετικές ιδέες περιοπής. Που αν μη τι άλλο κάνουν ορισμένα (αν όχι όλα) από τα τραγούδια αυτού του δίσκου ν' ακούγονται μια χαρά ακόμη και σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά, το ίδιο δυναμικά όπως στα 1987.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι 2 δίσκοι των Northwind είναι από τα πλέον σπάνια και συλλεκτικά βινύλια σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε δεν βρίσκονται καθόλου, είτε αν βρεθούν θα κοστίζουν πανάκριβα και αν βρεθούν προορίζονται μόνο για ανταλλαγή. Πάντως τα τελαυταία χρόνια επανεκδόθηκαν σε CD, όσοι δεν τα έχουν ας κάνουν το χρέος τους άμεσα.


ΔισκογραφΙα NORTHWIND
Northcomin’ [1982]
Mythology [1987]


TRIVIA:
Ο Πάνος Τσακίρογλου, ο κιθαρίστας των Northwind, είναι καθηγητής μουσικής από το 1992 σε ωδείο της συμπρωτεύουσας, μαθητές του ήταν μεταξύ άλλων οι… Lakis Ragazas (Long Live, Devil’s Train, Mystic Prophecy), Marios Iliopoulos (Nightrage), Gus G. (Firewind, Mystic Prophecy, Ozzy Osbourne).
Κάποτε σε μαθητή του, είπε γιατί δεν προχώρησαν οι Northwind, "...εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να βγάλει καλή παραγωγή ένα Metal συγκρότημα, κρίμα που δεν προχωρήσαμε, εύχομαι να μη μάθεις το πως και το γιατί, αλλά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα, πήγαινε Αμερική αν μπορείς...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: