ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013





STEVE
PERRY




ΑΠΛA... Η φωνH του AOR...


Ο Stephen Ray "Steve" Perry (γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου του 1949) είναι ένας χαρισματικός τραγουδιστής, αλλά έγινε γνωστός παγκοσμίος ως ο τραγουδιστής του AOR/ Hard Rock συγκροτήματος των Journey.ταν μαζί τους στις καλύτερες μουσικές περιόδους τους και συγκεκριμένα από το 1977 εως το 1987 και ξανά από το 1995 εως το 1998. Επίσης, ο Steve Perry είχε μια επιτυχημένη solo καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Γεννήθηκε στο Hanford της California, ο Perry είναι Πορτογαλικής καταγωγής ενώ κατοικεί μόνιμα στο Del Mar, California. Μεγάλωσε με την μουσική μέσα στο σπίτι του, καθώς ο πατέρας του, ο Ray Pereira (ο οποίος αργότερα άλλαξε το επίθετο του σε Perry), ήταν τραγουδιστής.
Όταν Perry ήταν δώδεκα χρονών άκουσε το τραγούδι του Sam Cooke "Cupid" στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου της μητέρας του, αυτή ήταν η εμπνευσμένη του για να γίνει τραγουδιστής.
Ο Steve Perry είχε μια πολύ επιτυχημένη μουσική και δισκογραφική καριέρα. Έχει οδηγήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα AOR συγκροτήματα (όλων των εποχών) στις δεκαετίες των 70’s, των 80’s και των 90’s, ενώ συνέχισε και με μια επιτυχημένη solo καριέρα. Ο κύριος Steve Perry είναι γνωστός για την συμμετοχή του, ως ο βασικός τραγουδιστής στο συγκρότημα των Journey. Ηχογράφησε μαζί τους 10 albums που πούλησαν περισσότερα από 45 εκατομμύρια αντίτυπα, εκτός από την καριέρα του με τους Journey, ο Steve κατέγραψε επίσης δύο ιδιαίτερα επιτυχημένα καλά solo albums.
Ο Perry, ο οποίος έπαιζε αρχικά drums, ασχολήθηκε με πολλά προ-Journey σχήματα μεταξύ των οποίων οι Nocturns, οι Dollar Bills, οι Ice, οι Sullies, οι Pieces και οι Alien Project , οι Sullies κέρδισαν σε ένα διαγωνισμό τοπικών συγκροτημάτων στο Calaveris County, παίζοντας εναντίον 80 άλλων τοπικών σχημάτων. Οι Alien Project ήταν κοντά στην υπογραφή ενός δισκογραφικού συμβολαίου όταν ο μπασίστας τους (Richard Michaels) σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Δυστυχώς, όμως καμία από τις πρώην μπάντες του Steve Perry δεν έχουν καταγράψει κανένα επίσημο υλικό, πάρα μόνο κάποια και μόνο σε μορφές demo. Μετά το ατύχημα ο Steve σχεδόν παράτησε τη μουσική, λίγο μετά όμως, ήρθε η επαφή με τον Herbie Herbert. Αποφάσισε, μετά από παρότρυνση της μητέρας του, να απαντήσει σε μια κλήση από τον Walter "Herbie" Herbert, manager των Journey, ο οποίος του είπε ότι η μπάντα τον άκουσε σε ένα demo του και ότι τους άρεσε το ύφος των τραγουδιών και της φωνής του. Τότε το σχήμα έψαχνε τον αντικαταστάτη του Robert Fleischman, ήθελαν έναν πιο ισχυρό βασικό τραγουδιστή για το συγκροτήματα και το βρήκαν στο πρόσωπο και στη φωνή του Steve Perry. Ο νεαρός τότε, Steve Perry ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Fleischman, ο Fleischman άλλωστε δεν είχε δέσει ποτέ καλά με τον ήχο του group και γι’ αυτό κατά τη διάρκεια μιας tour ζητήθηκε από τον Perry να ερμηνεύσει ένα τραγούδι των Journey και αμέσως έγινε η αλλαγή στο line-up.
Το πρώτο του live με τους Journey έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1977 στο San Francisco και προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Απ’ τη μια πλευρά ήταν εκείνοι που προτιμούσαν τον Post Progressive ήχο που είχαν οι Journey πριν τον Perry, ενώ άλλοι προτίμησαν το νέο AOR ήχο και λάτρεψαν αμέσως τη φωνή του.


Με τον Perry στα φωνητικά, το ύφος των Journey θα αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα, ο τέταρτος δίσκος τους το “Infinity” (1978) έγινε το πρώτο επιτυχημένο album τους.  Οι Journey με τον Steve έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές του ’80, «συγκρότημα για στάδια» αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να γεμίσουν οποιοδήποτε στάδιο, σε κάθε πόλη και ακριβώς αυτό έκαναν, μεταξύ αυτών το album “Escape” του 1981 έφτασε στο No.1 του Billboard.
Με τον Perry στα φωνητικά, η μουσική των Journey έγινε πιο μελωδική και εμπορική, με μια μίξη από AOR/ Hard Rock και συμφωνικό Rock, ενώ το φωνητικό στυλ του Perry έδωσε αυτό που έλειπε από το συγκρότημα, τους έκανε super stars σε όλο τον κόσμο, η απαράμιλλη φωνή του Steve Perry βελτιωνόταν με το καιρό σε κάθε δίσκο του συγκροτήματος.
Ο Steve, ενώ ήταν ακόμα με τους Journey, κυκλοφόρησε επίσης ένα solo album το εκπληκτικά μοναδικό “Street Talk” η προσπάθεια του αυτή έλαβε πολλές και καλές διθυραμβικές κριτικές. Ο Perry επίσης εμφανίστηκε και στο τραγούδι "We Are The World" του project USA For Africa για την οικονομική βοήθεια προς την Αφρική το 1985. Αμέσως μετά το “Street Talk” αρχίζει να δουλεύει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο “Against The Wall”, τον οποίο όμως αφήνει στη μέση για την ηχογράφηση του “Raised On Radio”.
Μετά το 9
studio album των JourneyRaised On Radio” το 1986, ο Steve εγκατέλειψε προσωρινά το συγκρότημα και τη μουσική για να βοηθήσει και να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του. 


Τελικά το 1994, εκεί που δεν το περίμενε κανείς, κυκλοφόρησε το δεύτερο αρκετά καλό solo album του, το "For The Love Of Strange Medicine”. Μετά ήταν θέμα χρόνου να γυρίσει πίσω στους Journey, αυτό τελικά επετεύχθη το 1996 στο 10 studio album τους όπου ονομάζεται "Trial By Fire", το οποίο γίνεται αμέσως πλατινένιο και φτάνει στο No.3 του Billboard. Το συγκρότημα έλαβε τελικά τον πρώτο του Grammy με την κυκλοφορία του album του ως επανένωση, ενώ το τραγούδι "When You Love A Woman” ήταν υποψήφιο στην κατηγορία “Best Pop Performance”.
Ενώ οι οπαδοί ανυπομονούν για την πολύ-αναμενόμενη περιοδεία του album, ο Perry τραυματίζεται με αποτέλεσμα την αναβολή των συναυλιών, οι οπαδοί του συγκροτήματος κλονίζονται λόγω της αναβολής της περιοδείες αλλά και τις απουσίας του εμβληματικού frontman. Λίγο αργότερα ο μέχρι τότε drummer τους, Steve Smith, παραιτείται δηλώνοντας ότι δεν γίνεται λόγος να υπάρξουν Journey χωρίς τον Perry. Τα υπόλοιπα μέλη περιμένουν τον Perry ως το 1998, όπου και του επιβάλουν ένα τελεσίγραφο, ή κάνει την απαραίτητη εγχείρηση στο πόδι του και επιστρέφει στο συγκρότημα ή τον αντικαθιστούν. Τον Μάιο του 1998, ο Steve Perry ανακοίνωσε ότι φεύγει επίσημα από τους Journey, μετά την αποχώρηση του Perry οι Journey ουσιαστικά πέφτουν στην αφάνεια.
Το 1998 αυτός ο μοναδικός τραγουδιστής κυκλοφορεί το "Greatest Hits + Five Unreleased" στο οποίο μεταξύ άλλων περιέχεται και ένα demo των Alien Project  και τραγούδια του "Against The Wall" που δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Κάνει την εγχείρηση που απέφευγε τα προηγούμενα δύο χρόνια και η υγεία του βελτιώνεται αισθητά. Το 2001 δηλώνει όμως, ότι ποτέ δεν ένιωσε σαν μέλος των Journey ενώ αργότερα ότι είναι απίθανο να ξανασμίξει μαζί τους.
Το Δεκέμβριο του 2010 δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει συνθέσει πάνω από 50 τραγούδια και ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το τρίτο solo album του. Μακάρι για όλους μας, αυτή η φωνή να καταφέρει να μπει και πάλι σ’ ένα studio ηχογράφησης με τους Journey ή και χωρίς αυτούς.
Ο Perry έχει καταταγεί 76ος, στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες-τραγουδιστές όλων των εποχών, από το περιοδικό Rolling Stone, ενώ επαινείται συνέχεια απ’ όλους για τις τεχνικές δεξιότητες του της απαράμιλλης φωνής του, τον καθαρό ήχο και την παθιασμένη ειλικρίνεια στην ερμηνεία του.
Αν μόνο ένας τραγουδιστής μπορεί να επιλεγεί ως ο πιο αναγνωρίσιμος στον AOR ήχο της δεκαετίας του '80, τότε σίγουρα αυτός είναι ο Steve Perry. 


Η δύναμη, το εύρος και ο τόνος του δημιούργησαν το δικό του μοναδικό φωνητικό στυλ, έχει λίγο από τις φωνές της Motown, λίγο από Everly Brothers και λίγο από
Robert Plant (Led Zeppelin). Η φωνή του Perry έχει κερδίσει την αναγνώριση από συναδέλφους του μουσικούς, είναι ένας πραγματικά φωτεινός τραγουδιστής μια φωνή στο εκατομμύριο, δεν υπάρχει άλλος τραγουδιστής που να ήρθε τόσο κοντά στο AOR όσο ο Steve Perry. Φυσικά, το να αναφέρουμε πόσοι τραγουδιστές προσπάθησαν να τον μιμηθούν και να του μοιάσουν φωνητικά, είναι άτοπο και άστοχο.
Δυστυχώς στη χώρα μας μουσικά περιοδικά και sites (όχι όλα), που διαμορφώνουν μουσική γνώμη ή παιδεία, τον αγνοούν προκλητικά και νομίζω εσκεμμένως, δεν πειράζει όμως λίγοι και καλοί έχουν καταλάβει πραγματικά την αξία του.

 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STEVE PERRY
JOURNEY
Infinity [1978]
Evolution [1979]
Departure [1980]
Dream, After Dream [1980]
Captured [1980]
Escape [1981]
Frontiers [1983]
Raised On Radio [1986]
Trial By Fire [1996]
SOLO
Street Talk [1984]
For The Love Of Strange Medicine [1994]
Greatest Hits + Five Unreleased [1998]


Δεν υπάρχουν σχόλια: