ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012




PANTHER
PANTHER
1986
(Half-Wet Records)


SIDE I: "First Time Was Rock", "Desire", "Danger".
SIDE II: "Deliver The Axe", "Warchild", "Panther".

PANTHER: Jeff Scott Soto - Vocals, Mike Barrish - Guitars, Glen Davis - Bass, Scott Taylor - Drums.
Produced by Bill Hawkins and Scott Taylor.


Στο Los Angeles το 1984, οι Glen Davis (bass), Jeffrey Urbach (drums), Craig Alan Cook (κιθάρα) και David McDonald (τραγούδι) δημιουργούν την Metal μπάντα των Panther. Μετά από κάποιες αλλαγές στο line-up o Glen Davis ήταν ο μόνος που έμεινε στο group, μετά βρέθηκαν ο Mike Barrish και ο Scott Taylor. Μόνο ένας τραγουδιστής τους έλειπε ακόμη, δεδομένου ότι οι Panther ήταν στο studio και η Half-Wet Records τους πίεζε να ηχογραφήσουν το δίσκο, (δεν γνωρίζω αν αυτή η δισκογραφική εταιρεία κυκλοφόρησε άλλο album στην ιστορία της). Παίρνουν λοιπόν, τον φίλο και γνωστό τους Jeff Scott Soto, ο οποίος όμως δεν θεωρείται σαν μέλος του συγκροτήματος, αλλά μόνο ως ο guest τραγουδιστής, πριν από αυτό το LP, ο Soto είχε εμφανιστεί στα δυο πρώτα ιστορικά albums του Yngwie Malmsteen.
Θυμάμαι πως πήρα αυτό το album κάποια στιγμή αρχές 90’s από γνωστό κατάστημα (μεταχειρισμένων δίσκων) στην Αθήνα, περίπου 500 δραχμές, αυτό δεν είναι το σημαντικό όμως. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχει τον Jeff Scott Soto στα φωνητικά, θυμάμαι κοιτάζοντας το εξώφυλλο είπα τι είναι τούτο, περιστρέφοντας το βινύλιο στο οπισθόφυλλο και βλέποντας όμως ότι ο Jeff ήταν στο φωνητικά, το πήρα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το ομώνυμο EP των Panther κυκλοφόρησε το 1986 και, διαρκεί δυστυχώς περίπου μόνο 25 λεπτά και έχει μόνο 6 τραγούδια, (στην αρχική έκδοση της κασέτας υπάρχει ένα ακόμη ως bonus τραγούδι).  Παρότι τα περισσότερα από τα τραγούδια ηχούν πάρα πολύ όμοια, η μουσική των Panther μας δίνει περισσότερα από ένα σκληρό Rock συναίσθημα που μπορεί να μας μεταφέρει πίσω στην δεκαετία του ‘80. Το παλιό κλασικό 80’s Metal μπορεί να ακουστεί στην παραγωγή του δίσκου καθώς και στην ίδια τι μουσική, η οποία μας δίνει την αίσθηση ότι ακούμε κάποιο γνωστό σκληρό Rock τραγούδι στο αγαπημένο μας Metal bar, τόσο οικείο ηχεί στ’ αυτιά μας αυτό το album.
Τα δύο πρώτα τραγούδια του
EP "First There We Rock" και "Desire" έχουν κάποια αξιοπρεπή old-school φωνητικά, όλα τα τραγούδια έχουν αξιοπρεπή εργασία στην κιθάρα με γρήγορα περάσματα, ιδιαίτερα τα "Danger" και "Panther" έχουν μερικά ωραία solo κιθάρας. Το “Deliver The Axe" είναι ένα τραγούδι με γρήγορο ρυθμό, ενώ ορισμένες φορές τα φωνητικά του Soto ακούγονται σαν του μέγιστου Dio. Τέλος, το "Warchild" εισάγεται αρχικά ως μια μπαλάντα, που μετατρέπεται όμως στη συνέχεια σε γρήγορο ρυθμικό σκληρό μεταλλικό τραγούδι.
Εξυψωτικός και μεγαλοπρεπής, με άφθονο συναίσθημα και άψογη τεχνική, εκρηκτικές εξάρσεις-επάρσεις, ο Soto είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τραγουδιστής που θα μπορούσαν να είχαν οι Panther.  Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της συγκεκριμένης Hard Rock/ Heavy Metal κυκλοφορίας, η οποία χωρίς την χαρισματική φωνή του Soto θα περνούσε σίγουρα στην αφάνεια και στα αζήτητα.
Σε γενικές γραμμές αυτό είναι ένα πραγματικά βαρύ Metal album, με περισσότερα όμως ηχοχρώματα από Hard Rock, είναι ένας εξαιρετικός δίσκος είναι καλός και ίσως καλύτερος από τον μέσο όρο. Τα φωνητικά του Jeff είναι μεγαλειώδες, για μένα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στο Metal και στο Rock γενικότερα.  Το γενικότερο ύφος των τραγουδιών ταιριάζει απόλυτα με το στυλ του Jeff Scott Soto και έτσι δεν δυσκολεύεται να ερμηνεύσει άψογα τις μελωδικές συνθέσεις.
Ακόμα κι αν ο δίσκος έχει μόνο 6 τραγούδια, αυτά τα τραγούδια είναι για την αιωνιότητα, κάθε τραγούδι είναι ένα προπύργιο της σκληρότητας. Εδώ ο Soto τραγουδά αρκετά έντεχνα χρησιμοποιεί την φωνή του έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολος, πιο τραχύς και με μεγαλύτερη πίεση από ότι στα δύο album με τον Yngwie Malmsteen.
Οι Panther στη συνέχεια, με το ακυκλοφόρητο τραγούδι τους "Set Me Free" μπήκαν στη συλλογή "LA Steel" το 1986, παρέα με τα πιο hot νέα Metal σχήματα της σκηνής του Los Angeles.
Μετά από αυτή την συμμετοχή του στους Panther, ο Jeff Scott Soto συνέχισε την πολύχρονη και πολύ επιτυχημένη καριέρα του, με πολλά και καλά συγκροτήματα όπως… Axel Rudi Pell, Eyes, Talisman, Takara, Humanimal, WET, Human Clay, Kryst The Conqueror, Soul Sirkus και Journey μεταξύ άλλων.
Οι Panther συνέχισαν με νέο line-up, ο κιθαρίστας Mike Barrish πήρε τον Jason Giordano σαν δεύτερο κιθαρίστα για να βοηθήσει, το σχήμα συμπληρώθηκε από τους David McDonals (τραγούδι) και τον Michael F. White (bass), τελικά δεν έγινε τίποτα αξιόλογο και διαλύθηκαν το 1989.
Αυτός ο δίσκος κρατά στην αιώνια Metal μνήμη μια μπάντα και ένα album, το οποίο  είναι κλασικό 80’s, που δεν θα έμενε όμως στην Metal ιστορία χωρίς την συμμετοχή του Soto. Ακροβατώντας με απόλυτη επιτυχία και ισορροπία ανάμεσα στο Hard Rock και στο Metal, με τη χαρακτηριστική ημίβραχνη φωνή του μας έδωσε ένα πολύ καλό δείγμα της αστείρευτης φωνής του. Μιλάμε για μια από τις κορυφαίες φωνές του Hard Rock και Heavy Metal τα τελευταία χρόνια, είναι ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης με ιδιαίτερη μουσική παιδεία. Ο Soto μπορεί με την συμμετοχή του σε ένα δίσκο, να τον μεταμορφώσει από απλή μετριότητα σε αριστούργημα πρώτου μεγέθους (το ίδιο ισχύει και για τον Joe Lynn Turner). Δεν εμφανίζετε συχνά μια τέτοια χρυσή φωνή με τέτοια τεχνική σαν την φωνή του Soto, τελειώνοντας να πω, πως ήταν δάσκαλος φωνητικής του Joacim Cans των Hammerfall.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ PANTHER
Panther [1986]


Δεν υπάρχουν σχόλια: