ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Κυριακή 29 Απριλίου 2012




COZY
POWELL

 

R.I.P.

(29-Δεκεμβρίου-1945 ~ 5-Απριλίου-1998)


Ο Cozy Powell, θεωρούνταν ως ένας από τους καλύτερους drummer του Hard Rock και του Heavy Metal, ενώ είχε πολύ μεγάλη ζήτηση από τα συγκροτήματα του σκληρού μουσικού χώρου και όχι μόνο. Ο Cozy Powell ήταν σχεδόν ένα θρυλικό όνομα για την αγαπημένη μας σκληρή μουσική, αφού έχει συνεργαστεί με τιτάνες του παγκόσμιου Heavy Metal όπως οι Black Sabbath, oι Whitesnake, οι Rainbow, οι MSG, κλπ.
‘Ηταν λοιπόν ένας από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους drummer, γνωστός έκτος όλων των άλλων και για τον απάνθρωπο τρόπο, με τον οποίο κομμάτιαζε τα δέρματα από τα τύμπανα του, τα πιατίνια και βέβαια τις μπαγκέτες του.
Το ξεκίνημα αυτού του drummer (γεννημένος με το όνομα Colin Flooks στις 29 Δεκεμβρίου του 1947, στο Cirencester, Gloucestershire, UK), έγινε, όταν στα 12 του άρχισε να παίζει τύμπανα σε ένα σχολικό σχήμα. Η πρώτη του μπάντα ήταν οι Corals, ενώ σε ηλικία μόλις 15 ετών είχε ήδη σε επεξεργασία ένα εντυπωσιακό drum solo, στο σχήμα Sorcerers. Επαγγελματικά ξεκίνησε το 1969 όταν προσχώρησε στο σχήμα του Jeff Beck, μαζί του ηχογράφησε δύο albums. Μετά συμμετάσχει στο σχήμα Bedlam όπου ηχογραφεί μαζί τους ένα δίσκο, στη συνέχεια ο παραγωγός Mickey Most του ζητά να συμμετάσχει σε ορισμένες ηχογραφήσεις σαν session μουσικός. Έτσι δίνετε η δυνατότητα στον Cozy παράλληλα με τις ηχογραφήσεις για άλλα σχήματα, να ηχογραφήσει παράλληλα και μερικές δικές του ιδέες στο studio. Έτσι το 1974 εντελώς αιφνιδιαστικά ο Cozy Powell φτάνει στο top.10 του Βρετανικού καταλόγου επιτυχιών με το instrumental κομμάτι “Dance With The Devil”, ακολουθούν τα “Na, Na, Na” και “The Man In Black”.

Δε θα μπορούσε να ευχηθεί ένα καλύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του ως drummer, όταν προσλήφθηκε από τον Ritchie Blackmore για τους Rainbow. ‘Εμεινε με τους Rainbow μέχρι το 1980, άλλα πριν ακόμη δώσει την τελευταία του συναυλία μαζί τους στο πρώτο “Monsters Of Rock”, έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο του solo instrumental album. Στο “Over The Top” βοηθήθηκε από μουσικούς όπως ο Gary Moore, ο Jack Bruce, ο Bernie Marsden και ο Don Airey, στο δίσκο αυτό βρίσκουμε και μια διασκευή στο κομμάτι του Gary MooreThe Loner”. Κορυφαίοι μουσικοί ηταν οι guests και στα δυο επόμενα solo του albums, ενώ ο Gary Moore είχε γράψει πολλές από τις συνθέσεις των τριών πρώτων δίσκων του. Τα τρία πρώτα album του Cozy Powell χαρακτηριστήκαν απαραίτητα για τους φανατικούς οπαδούς του και τις απαράμιλλης τεχνικής του.
Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να ηχογραφήσει (μέχρι το 1998), με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Heavy Metal σύμπαντος, να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό από τους πάντες, μουσικούς και μουσικόφιλους. Κατάφερε να βάλει το στίγμα του σε έργα κλασικά και αθάνατα στην ιστορία του Hard Rock και του Heavy Metal
Κινούμενος σ’ ένα τεράστιο μουσικό φάσμα, θα μείνει για πάντα στην ιστορία, αναρίθμητοι οι δίσκοι όπου έχει συμμετάσχει, αμέτρητοι οι θαυμαστές του, αστρονομικός ο αριθμός αυτών που αντέγραψαν το επιβλητικό, μεγαλόπρεπες, υποβλητικό παίξιμο του. Το παθός του για την ταχύτητα μας έδωσε τραγούδια ύμνους, αν πρέπει να ακούσετε μόνο ένα, ας είναι το “Stargazer” των Rainbow

Στις 5 Απριλίου του 1998, και ενώ οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο Μ4 (Αγγλία) προς το Bristol, χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του (λόγω κακών καιρικών συνθηκών) και χτυπά στο διαχωριστικό του αυτοκινητόδρομου. Οδηγούσε ένα Saab 9000 με 167 χιλιόμετρα την ώρα,  σύμφωνα με το BBC, κατά τη στιγμή της συντριβής το αλκοόλ στο αίμα του ήταν πάνω από το νόμιμο όριο και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, ενώ μιλούσε με τη φίλη του στο κινητό του τηλέφωνο. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα τύμπανα για τουλάχιστον 66 δίσκους, με μικρή ή μεγάλη συμβολή σε πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις.
Πολλοί drummers του Heavy Metal τον αναφέρουν ως μια από τις σημαντικότερες και βασικότερες  επιρροές τους.
Ο Cozy Powell είχε μια γοητεία με τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες, ενώ έτρεξε για την εταιρία Hitachi στην Αγγλία για μερικούς μήνες, σαν οδηγός αγώνων.
Εμφανίστηκε σε πρόγραμμα του BBC, όπου έθεσε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, για το πόσο περισσότερο solo drums που θα μπορούσε να παίξει κάποιος σε λιγότερο από ένα λεπτό, ζωντανά στην τηλεόραση.

TRIVIA:
Το παράνομα “Cozy” το είχε δανειστεί από τον Jazz drummer, Cozy Cole.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ COZY POWELL

SOLO
Over The Top [1979]
Tilt [1981]
Octopuss (1983)
The Drums Are Back (1992)
The Best Of Cozy Powell (1997)
Especially For You (1999) 
Jeff Beck Group
Rough & Ready (1971)
Jeff Beck Group (1972)
Bedlam
Bedlam (1973)
Rainbow
Rising (1976)
On Stage (1977)
Long Live Rock 'N' Roll (1978)
Down To Earth (1979)
Finyl Vinyl (1986)
Live In Germany (1990)
Live In Munich 1977 (2006)
Michael Schenker Group
MSG (1981)
One Night At Budokan (1982)
GRAHAM BONET
Line Up [1981]
Whitesnake
Slide It In (1984)
Emerson, Lake & Powell
Emerson, Lake & Powell (1986)
The Sprocket Sessions (2003)
Live In Concert (2003)
Forcefield
Forcefield (1987)
Forcefield II: The Talisman (1988)
Forcefield III: To Oz And Back (1989)
Forcefield IV: Let The Wild Run Free (1991)
Forcefield: The Instrumentals (1992)
Black Sabbath
Headless Cross (1989)
TYR (1990)
Forbidden (1995)
The Sabbath Stones (1996)
GARY MOORE
After The War [1989]
Brian May
Back To The Light (1993)
Live At The Brixton Academy (1994)
Another World (1998)
Red Special (1998)
PETER GREEN
Splinter Group [1997]
YNGWIE MALMSTEEN
Facing The Animal [1997]
TIPTON, ENTWISTLE & POWELL
Edge Of The World [2006]

Δεν υπάρχουν σχόλια: