ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012


SOCRATES
PHOS
1976
(Vertigo)

SIDE I: "Starvation", "Queen Of The Universe", "Every Dream Comes To An End", "The Bride".
SIDE II: "Killer", "A Day In Heaven", "Time Of Pain", "Mountains".

SOCRATES: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, George Trandalidis – Drums.
Produced by Vangelis Papathanassiou.
                                                                                

Οι Socrates (ή αλλιώς Socrates Drunk The Conium) είναι το καλύτερο και το πιο ιστορικό Rock συγκρότημα της χώρας μας, κυρίως στη δεκαετία του '70. Το ιστορικό και αξεπέραστο αυτό συγκρότημα δημιουργήθηκε στα τέλη των 60's, από δυο συμμαθητές τους Γιάννη Σπάθα και Αντώνη Τουρκογιώργη, στον Πειραιά.
Το απόλυτο Ελληνικό Rock group που σφράγισε με το πέρασμα του όλη την πορεία της Ελληνικής Rock σκηνής, ήταν τότε η εποχή της μεγάλης μουσικής έκρηξης σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο της Rock. Οι Socrates έπαιξαν ένα κράμα ανάμεσα σε Rock, Hard Rock, Blues Rock, Progressive Rock και Heavy Psychedelic Rock, με ιδιαίτερη επιτυχία θέλω να πιστεύω, και καλύτερα μερικές φορές από αρκετά ξένα σχήματα.
Οι επιρροές τους προφανείς, από Jimi Hendrix (στα live τους έχουν κάνει ουκ ολίγες διασκευές), Yardbirds, Led Zeppelin, Black Sabbath, Jeff Beck, μέχρι Cream. Κυκλοφορούν 3 σκληρούς δίσκους μέχρι το 1976, με νέο drummer τον Γιώργο Τρανταλίδη και με τη συμβολή του Βαγγέλη Παπαθανασίου (των σπουδαίων Aphrodites Child), κυκλοφορούν τον καλύτερο κατά τη γνώμη πολλών δίσκο τους, το “Phos”.
Το 1975, μετά από πρόταση του Βαγγέλη Παπαθανασίου πηγαίνουν στο Λονδίνο και ηχογραφούν στο Orange Studio το τέταρτο τους album "Phos". Οι Socrates δεν θυμίζουν κανένα άλλο συγκρότημα, έχουν αποκτήσει πια ένα μοναδικό προσωπικό ήχο. Το κομμάτι που μάγεψε αμέσως όλο τον κόσμο ήταν φυσικά το “Mountains”, ένα απίστευτο μείγμα Ηπειρώτικης μουσικής και Hard Rock μουσικής μαζί. Το "Phos" είναι το κορυφαίο Rock album στην δεκαετία του '70, καθώς είναι ο πιο εμπορικός δίσκος Ελληνικού Rock συγκροτήματος όλων των εποχών με πάνω από 200.000 πωλήσεις. Αυτό το album γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική, σε μια περίοδο που είχαν ταυτόχρονα κυκλοφορήσει δίσκους ο Bob Dylan, ή οι Black Sabbath, οι κριτικοί του Billboard παραμιλούσαν με το Ελληνικό συγκρότημα που λεγόταν Socrates.
Το συνθετικό τους ταλέντο μας δίνει μοναδικά τραγούδια όπως τα κλασσικά: "Mountains", "Starvation", "Killer", "Queen Of The Universe", κλπ. Θα χαρακτήριζα το τραγούδι "Starvation" αξεπέραστο και το αρχικό του riff (και όχι μόνο), εφάμιλλο και αναγνωρίσιμο όπως των τραγουδιών "Smoke On The Water (Deep Purple) και "Paranoid" (Black Sabbath).
Αν οι Socrates ήταν Αγγλικό ή Αμερικάνικο συγκρότημα, σίγουρα θα είχαν κάνει διεθνή καριέρα, και πολλά ξένα σχήματα δεν θα είχαν λόγο να υπάρχουν.
Ο ήχος στα πλήκτρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου δίνει ένα καινούργιο χρώμα στη μπάντα, τα τραγούδια αποκτούν μια μεγαλειώδεις επική χροιά, έχουν κάτι το εμβατηριακό θα έλεγα.
Το παίξιμο του Γιάννη Σπάθα στο κομμάτι "Mountains", επηρεασμένο από παραδοσιακά ακούσματα της Ηπείρου, τον τοποθετεί στο πάνθεων των μεγάλων μουσικών. Όλο το group αποδίδει τα μέγιστα με την κατάλληλη και σωστή κατεύθυνση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το ιδανικό παίξιμο στην κιθάρα, καθιέρωσε τον Γιάννη Σπάθα στο πάνθεον των Ελλήνων κιθαριστών και έγινε συνώνυμο όνομα με την Rock κιθάρα, ενώ το επιβλητικό παίξιμο στο μπάσο του Αντώνη Τουρκογιώργη του δίνει ένα προσωπικό ύφος. Επίσης ο Γιώργος Τρανταλίδης πίσω από τα drums είναι φανταστικός, ο ήχος του είναι μοναδικός, γεμάτος από όγκο και βάθος, απίστευτο παίξιμο.
Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβήσει το ταλέντο τους, το δυναμισμό τους, αλλά και το μεγάλο ρόλο τους στην εξέλιξη του Ελληνικού Rock, παρά τα όσα album τους, αν ρωτήσεις κάποιον ποίο θεωρεί ως ορόσημο θα σου απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη το "Phos". Είναι το πλέον ολοκληρομένο, ο ήχος τους απογειώνεται, τα φωνητικά δημιουργούν ανατρίχιλα, οι κιθάρες μαγεύουν στο ακουσμά τους, ενώ τα τύμπανα είναι βαριά και ασήκωτα.
Από το εναρκτήριο “Starvation” ως το κλείσιμο του δίσκου με το “Mountains”, οι Socrates ακροβατούν διαρκώς μεταξύ αιχμηρού Hard Rock και Prog Rock. Μιλάμε για έναν πολύ-επίπεδο δίσκο με ασύγκριτη ποιότητα, έναν τόσο ιδιαίτερο δίσκο που είναι καταδικασμένος να στέκει πάντα ψηλά. Η συμβολή του Βαγγέλη Παπαθανασίου στα πλήκτρα, τη σύνθεση και την παραγωγή δίνει έναν έντονα ψυχεδελικό αέρα στην ατμόσφαιρα. Από το πρώτο εως το τελευταίο τραγούδι το "Phos" σε κρατάει καρφωμένο στη θέση σου.
Μετά το “Phos” νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν για την μπάντα. Συμβόλαιο σε πολυεθνική δισκογραφική εταιρία, εκτεταμένες περιοδείες στο εξωτερικό και παγκόσμια καλλιτεχνική αναγνώριση.
Οι Socrates είναι το σπουδαιότερο Ελληνικό Rock σχήμα και μια από τα πιο αξιοσέβαστες obscure 70’s μπάντες παγκοσμίως. Το “Phos” αποτελεί έναν δίσκο ορόσημο της Ελληνικής Rock ιστορίας και δεν πρέπει να λείπει από καμία σοβαρή Rock δισκοθήκη.
Προσωπικά, συγκρίνω το “Phos” με ένα ποτήρι παλιό καλό κρασί. Θα ήταν αδικία να δοκιμάσεις λίγες γουλιές μόνο, κι αυτές βιαστικά, βρες χρόνο, κάθισε αναπαυτικά κι απόλαυσε το αργά-αργά, ως την τελευταία του σταγόνα. Ακόμα και σήμερα ακούγετε πολύ ευχάριστα, αν ξεπεράσουμε το κόμπλεξ ότι ηχογραφήθηκε από Έλληνες μουσικούς.
Η πρώτη σοβαρή Hard Rock προσπάθεια made in Greece μόλις είχε γίνει με το "Phos", οι Socrates ακόμα και σήμερα θεωρούνται η πλέον ολοκληρωμένη Hard Rock μπάντα στην Ελλάδα.
Τέλος, οι Socrates σε "αρχαία" χρόνια για την Ελληνική Rock ιστορία, υπήρξαν τολμηροί, εμπνευσμένοι και λάτρεις της πεντατονικής.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ SOCRATES
Socrates Drunk The Conium [1972]
Taste Of Conium [1972]
On The Wings [1973]
Phos [1976]
Waiting For Something [1980]
Breaking Through [1981]
Plaza [1983]
Live In Concert '99 [1999] 

TRIVIA:
Το "Phos" κυκλοφόρησε επίσης και στην Αμερικάνικη αγορά, με διαφορετικό όμως εξώφυλλο, ιδού...

 

2 σχόλια:

Το παιδί της Πλατείας είπε...

ΩΡΑΊΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΧΕΙΣ...ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ SOCRATES ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΌΓΙΟ ΣΟΥ
τσέκαρε και το δικό μου ιστολόγιο
http://topaiditisplateias2.blogspot.com/

ILIAS (LOUIS) KOSTOPOULOS είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...