ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012



MONTROSE
MONTROSE
1973
(Warner Bros)

SIDE I: "Rock The Nation", "Bad Motor Scooter", "Space Station #5", "I Don’t Want It".
SIDE II: "Good Rockin’ Tonight", "Rock Candy", "One Thing On My Mind", "Make It Last".

MONTROSE: Sam Hagar – Vocals, Ronnie Montrose – Guitars, Bill Church – Bass and Denny Carmassi – Drums.
Produced by Ronnie Montrose and Ted Templeman.

Προ αμνημονεύτων ετών, αυτό το συγκρότημα φιλοξενούσε τον τραγουδιστή Sammy Hagar, πριν ακόμα κάνει solo καριέρα ή ακόμα καλύτερα πριν μοιραστεί την δόξα μαζί με τους Van Halen. Ενώ σπουδαίοι πολυσυζητημένοι επαγγελματίες μουσικοί σαν τους Denny Carmassi, Alan Fitzerald, Jim Alcivar, James Kottak, Chuck Wright, Pat Tropey και Bob James πέρασαν από το line-up της μπάντας. Πριν τους Montrose, ο ήρωας της κιθάρας Ronnie Montrose (αλήθεια πόσοι τον έχουν ακούσει πραγματικά στην Ελλάδα;), είχε συνεργαστεί με μια πλειάδα μουσικών και συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων ο Rick Derringer, οι Mott The Hoople, οι Edgar Winter Group, ο Boz Scaggs, ο Dan Hartman και ο Van Morison. Ο Montrose ήταν session κιθαρίστας με σημαντική εμπειρία στον χώρο της μουσικής μέσα από διάφορες μουσικές συνεργασίες.
Ο Ronnie Montrose γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου του 1947 στο Denver, Colorado, έμαθε να παίζει κιθάρα στα 18 του. Δυο χρόνια αργότερα μετακομίζει στο San Francisco, CA, κι ενώ εργαζόταν σαν μαραγκός στο γραφείο του γνωστού παραγωγού Bill Graham (Doors), κάνει τις κατάλληλες διασυνδέσεις, αποτέλεσμα ήταν να βρει δουλειά σαν κιθαρίστας στο σχήμα του Van Morrison. Tο 1969 έφτιαξε τους Sawbuck μαζί με τον Bill Church, φτιάχνοντας όμως το 1973 τους Montrose, υπέγραψε αμέσως με την Warner και κυκλοφορεί αμέσως το πρώτο ομώνυμο δίσκο που σημαδεύει το δρόμο του τότε Hard Rock. Πρόκειται για ένα κομμάτι βινυλίου που είναι αδιανόητο να λείπει από τη δισκοθήκη κάποιου σοβαρού Hard Rock συλλέκτη. Το album αυτό ήταν ένα γνήσιο Hard Rock αριστούργημα ένας εκρηκτικά βαρύς δίσκος, πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, εξαιτίας κυρίως των φωνητικών του άσημου τότε αλλά πολλά υποσχόμενου τραγουδιστή Sammy Hagar (Sam Hagar τότε) και των κιθαριστικών μερών του Ronnie, τα οποία ισορροπούσαν περίφημα ανάμεσα στα riffs και στα slides. Το album έγινε χρυσό στις ΗΠA και η περιοδεία πήγε το ίδιο καλά, η επιτυχία αυτού του δίσκου αυτού ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής κιθαριστικής τεχνικής του Μontrose και της χαρακτηριστικής φωνής του Hagar, κατά κύριο λόγο. Αν πρέπει να ακούσετε μόνο 3-4 τραγούδια από αυτό το θαυμάσιο βινύλιο ας είναι οι έξης ακρογωνιαίοι ύμνοι “Rock The Nation”, “Bad Motor Scooter”, “Space Station #5” και “Rock Candy”, αν και πρέπει να το ακούσετε όλο, αν δεν το έχετε ήδη στην κατοχή σας, τι να πω.
Με την καθοδήγηση και επίβλεψη του παραγωγού Ted Tepleman (Van Halen, Sammy Hagar, David Lee Roth, Steve Stevens) αυτό το album ήταν αδύνατον να μην έχει επιτυχία.
Ακολουθούν από τους Montrose τρία ακόμα θρυλικά Hard Rock LPs και στη συνέχεια ο Ronnie Montrose ηχογραφεί το πρώτο καθαρά προσωπικό του δίσκο το 1978. Επιστρέφει ένα χρόνο αργότερα με το καινούργιο συγκροτήματα του, τους Gamma, οι όποιοι κυκλοφορούν τρεις δίσκους και διαλύονται. ‘Εκτοτε, ο Ronnie Montrose αφοσιώνεται στην προσωπική του καριέρα και κινείται σε έναν παράλληλο με την κερδοφόρα μουσική βιομηχανία δρόμο, που όμως ποτέ δεν συναντήθηκε μ’ αυτήν. Οι καλές αξέχαστες στιγμές του υπάγονται ασφαλώς στην εποχή των Montrose και των Gamma, οι δε πρώτοι θα μπορούσαν άφοβα να χαρακτηριστούν σαν super group του Hard Rock. Όσο για την κιθαριστική δουλειά του Montrose στα παλιά σπουδαία albums του, μην περιμένετε να ακούσετε «παπάδες», με την έννοια των δακτυλικών ασκήσεων-επιδείξεων της πολύ μεταγενέστερης γενιάς κιθαρίστων. Θα απολαύετε όμως το Hard Rock αίσθημα σε όλο του το μεγαλείο, με βαριά μελωδικά riffs και άνετα solos με πολύ feeling, δεμένα πάντα στην βασική μελώδια της σύνθεσης.
Το album όταν κυκλοφόρησε το 1973 στην Ευρώπη (Γερμανία) εκτός από τον τίτλο που έγινε "Rock The Nation", αυτό που επίσης άλλαξε ήταν και το εξώφυλλο.
Ο Ronnie Montrose, νομίζω πως ανήκει στους παραγνωρισμένους (στη χώρα μας) μεγάλους κιθαρίστες, όχι ότι πρόκειται για άγνωστο όνομα, κάθε άλλο, όμως είμαι της γνώμης ότι λίγοι αν όχι ελάχιστοι γνωρίζουν ουσιαστικά και έχουν ασχοληθεί πραγματικά μαζί του. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα (τώρα πια και σε όλο τον κόσμο) αρχίζουν και συνεχίζουν να ακούν μουσική πεπεισμένοι ότι οι παλιοί μεγάλοι κιθαρίστες είναι μόνο τρεις-τέσσερις και ακούν στα ονόματα Jimmy Page, Tonny Iommi, Ritchie Blackmore, Jimi Hendrix, όχι ότι δεν το αξίζουν οι προαναφερθέντες κάθε άλλο μάλιστα. Όμως λοιπόν όχι φίλοι μου, υπάρχουν και οι Frank Marino, Robin Trower, Pat Travers, Leslie West, πχ που πρέπει να ακούσετε. Ο Ronnie νομίζω πως ανήκει στη σειρά εκείνων των ηρώων της κιθάρας, που αρκετοί νεότεροι κιθαρίστες δεν μπορούν να τον φτάσουν ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι.
Ο Ronnie Montrose έχει κυκλοφορήσει αρκετούς solo δίσκους αλλά και υπέροχα albums με τις δικές τους μπάντες Montrose και Gamma που αξίζει το κόπο να τα βρείτε και να τ’ ακούσετε.
Δυστυχώς αυτός ο μεγάλος κιθαρίστας έχασε τη μάχη με το καρκίνο του προστάτη που το ταλαιπώρησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πέθανε το Σάββατο 3 Μαρτίου του 2012 σε ηλικία 64 ετών, RIP.
RIP... RONNIE MONTROSE (1947~2012)
Αυτή η κριτική είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ RONNIE MONTROSE
MONTROSE
Montrose [1973]
Paper Money [1974]
Warner Bros. Presents Montrose [1975]
Jump On It [1976]
Mean [1987]
GAMMA
1 [1979]
2 [1980]
3 [1982]
Concert Classics [1998]
4 [2000]
SOLO
Open Fire [1978]
Territory [1986]
The Speed Of Sound [1988]
The Diva Station [1990]
Mutatis Mutandis [1991]
Mr. Bones [1996]
Roll Over And Play Live [1999]
Bearings [1999]


Δεν υπάρχουν σχόλια: