ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012





ALLMAN BROTHERS BAND
AT FILLMORE EAST
July 1971
(Capricorn)


SIDE I: "Statesboro Blues", "Done Someday Wrong", "Stormy Monday".
SIDE II: "You Don’t Love Me".
SIDE III: "Hat ‘Lanta", "In Memory Of Elizabeth Reed".
SIDE IV: "Whipping Post".

ALLMAN BROTHERS BAND: Duane Allman – Vocals/ Guitar, Gregg Allman – Vocals/ Organ/ Piano, Dickey Betts – Vocals/ Guitar, Berry Oakley – Bass, Jai Johanny Johanson – Drums and Butch Trucks – Drums.
Producer Tom Dowd.




Το δημιουργικό τους ζενίθ το group το άγγιξαν με το τρίτο τους album το liveAt Fillmore East” σε παραγωγή του Tom Down, αυτό το album περιλαμβάνει αναμφίβολα τις καλύτερες live στιγμές του σχήματος. Συνδυάζοντας τώρα, το γεγονός ότι οι Allman Bros ήταν πολύ καλύτεροι σε ζωντανές ηχογραφήσεις παρά σε studio, με το εκπληκτικό σε γούστο και εκτέλεση ρεπερτόριο του live, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με το ωραιότερο από πάσης πλευράς album του group. Εδώ, φαντάζει η ανεπανάληπτη ικανότητα τους ν’ αποδίδουν το Blues (“Statesboro Blues”, “Stormy Monday”), μ’ έναν τρόπο εκπληκτικό σε δυναμισμό και προσωπικότητα. Μέχρι την κυκλοφορία του album οι Allman είχαν παίξει πέντε φορές ζωντανά στο Fillmore East και πάντοτε το κάθε κονσέρτο ήταν ένας θρίαμβος. Το διπλό live album, “At Fillmore East” ήταν μια σημαντική εξέλιξη για το σχήμα, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1971, πούλησε αρκετά και έτσι οι Allman Brothers Band κέρδισαν για πρώτη φορά χρυσό δίσκο.
Το αριστούργημα των Allman Bros, η αποθέωση της ταχύτητας του συντονισμού, της ευελιξίας, της ευρηματικότητας και το αποκορύφωμα της Αμερικάνικης Νότιας Rock αισθητικής. Δεν θα ήταν υπερβολικό (να λέγαμε), ότι το σχήμα αναβίωσε μέσα σ’ έναν βράδυ μέσα στο Fillmore East, η σκηνική χημεία των Allman Brothers ήταν εδώ σε όλο της το μεγαλείο. Έδωσαν ζωή στην Αμερικάνικη παραδοσιακή Νότια μουσική και μάλιστα μ’ έναν μοναδικό τρόπο, χαρίζοντας στο κοινό τι δική τους δυναμική, προσωπική και σύγχρονη αντίληψη για το Southern/ Blues Rock. Η διπλή επίθεση από τις κιθάρες των Duane και Dickey είναι εκπληκτική, όπως και το στιβαρό μπάσο του Berry ενώ οι δύο drummers Jai και Butch είναι δυναμίτες πίσω από τα τύμπανα, ενώ τέλος ο  Gregg με την ισχυρή και μελωδική φωνή του γεμάτη Blues και η συνεισφορά του στα πλήκτρα, προσφέρει το κερασάκι στην τούρτα. Tο “At Fillmore East” παραμένει από τις μεγαλύτερες πωλήσεις του group ever, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα live albums όλων των εποχών. Ηχογραφημένο στην αίθουσα Fillmore East, στην πόλη Νew Υork, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαρτίου του 1971, στον ιστορικό αυτό Rock χώρο το συγκρότημα παίζει δυναμικό Southern Rock με ψυχή και τσαμπουκά και με πολλές επιρροές από Blues Rock και Jazz. Η παραγωγή συμπυκνώνει σε όλη την διάρκεια των τραγουδιών το μεγαλείο του group, ένα από τα πιο διάσημα ζωντανά albums που ηχογραφηθήκαν ποτέ στο Fillmore East και ένα από τα καλύτερα live που έχω ακούσει ποτέ, έτσι πρέπει να είναι μια ζωντανή παράσταση και έτσι ν' ακούγεται. Αυτό που βρίσκω αξιοσημείωτο σε αυτό το live, είναι ο αυτοσχεδιασμός που μερικά από τα κομμάτια κατέχουν, υπάρχουν τρία κομμάτια που ξεπερνούν τα δέκα λεπτά σε διάρκεια, η ικανότητα του συγκροτήματος πραγματικά λάμπει εδώ. Η μουσική ακόμα και στη πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια των τραγουδιών δεν κουράζει καθόλου τον σωστό Rock ακροατή. Το “Statesboro Blues” που ανοίγει το δίσκο είναι διασκευή του Blind Willie McTell, οι Allman Brothers κάνουν φανταστική δουλειά εδώ. Παρόλο που το συγκρότημα κάνει κι άλλη διασκευή σε τραγούδι του T. Bone Walker στο “Stormy Monday” οι επιδόσεις τους είναι μοναδικές, τα solo τόσο στην κιθάρα όσο και στο organ είναι υπέροχα, όπως υπέροχα είναι και τα φωνητικά του Gregg. Το “You Dont Love Me” είναι εύκολα το αγαπημένο μου τραγούδι από αυτό το δίσκο, που περιλαμβάνει όλη την δεύτερη πλευρά του album, τα φωνητικά είναι ισχυρά, δυναμικά και τα solo της κιθάρας σε αυτό το τραγούδι είναι εκπληκτικά.
Η συγχώνευση του Blues και του Rock είναι υπέροχο στα δύο κομμάτια της τρίτης πλευράς, τα “In Memory Of Elizabeth Reed” και “HatLanta” είναι κλασικά, τα συγχαρητήριά μου για το “HatLanta” όπου το group πραγματικά απογειώνετε. Η αρχή είναι λίγο σθεναρή και λιγότερο εκφραστική αλλά στο δεύτερο μισό του τραγουδιού περιλαμβάνει μελωδικές κιθάρες ότι καλύτερο για την περίσταση. Το “At Fillmore East” είναι ένα εκπληκτικά ισχυρό live και παρά την μικρή κριτική μου, είναι μία από τις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις των Allman Brothers. Αν σας αρέσει ο αυτοσχεδιασμός και τα solo, αυτό το live δεν θα σας απογοητεύσει, υπάρχουν πολλά solo κιθάρας και από τους δύο κιθαρίστες Dickey και Duanne, καθώς και solo στο organ από τον Gregg. Αυτό το διπλό βινύλιο είναι ο καταλύτης του πολυδιάστατου ήχου τους, που δεν στερεί καθόλου την εκφραστικότητα τους. Η συναισθηματική τους φόρμα παρασύρεται από τη δύναμη των τραγουδιών, σ’ έναν χείμαρρο εκθαμβωτικής τεχνικής, που κατόρθωσαν να υποτάξουν το αίσθημα στη λογική και να την κατευθύνουν σ’ ένα μαγευτικό ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Όλα τα όργανα, με πρώτη δύναμη την κιθάρα του Duane, ενώνονται μέσα σε μια απόλυτη εκφραστική ελευθερία, σ’ έναν συναρπαστικό ήχο-ρυθμικό κόσμο. 
Καμία από τις φωτογραφίες του live δεν ελήφθησαν στο Filmore East, ο φωτογράφος Jim Marshall φωτογράφησε τους Allman Brothers κοντά στα κεντρικά γραφεία του σχήματος στο Macon, όπου το σχήμα είχε εγκατασταθεί από τη Florida κοντά στα γραφεία του manager τους Phil Walden. Κανονικά, μισούσαν να φωτογραφηθούν για το εξώφυλλο του “At Fillmore East”. Φυσικά, όλα αυτά είναι λόγια, το διπλό αυτό live μνημείο, (μερικούς μήνες πριν τον θάνατο του Duane), δεν περιγράφεται, απλά είναι μια εμπειρία που τη ζεις, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Δυστυχώς όμως, το μεθύσι της επιτυχίας δεν έμελλε να κρατήσει και πολύ… μόνο λίγους μετά από την κυκλοφορία και ενώ οι Allman είχαν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, μια καταστροφή έπληξε το συγκρότημα, ο Duane πέθανε σε θανατηφόρο ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του σ’ έναν εξοχικό δρόμο του Macon (Georgia), στις 29 Οκτωβρίου του 1971, ενώ ήταν μόνο 24 ετών. Ο Duane Allman, (Howard Duane Allman) σκοτώθηκε μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του “At Fillmore East”. Ενώ ήταν στο Macon, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του group από περιοδείες και ηχογραφήσεις, οδηγούσε τη μηχανή του προς την κατεύθυνση ενός επερχόμενου φορτηγού. Το φορτηγό ξαφνικά σταμάτησε στα μέσα μιας διασταύρωσης, ο Duanne έχασε τον έλεγχο της Harley Davidson ενώ προσπαθεί να ταλαντευτεί αριστερά, κτυπάει στο πίσω μέρος του φορτηγού. Έπεσε από την μοτοσικλέτα του, η οποία προσγειώθηκε πάνω του και σύρθηκε για αρκετά μέτρα μαζί με τη μηχανή. Αν και πήγαν σχετικά γρήγορα τον Duane στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε, πέθανε λίγες ώρες αργότερα από σύνθλιψη εσωτερικών οργάνων.
Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος και φυσικά πολύ περισσότερο το ίδιο το group, θρηνεί τον Duane. Ο Duane όμως είχε προλάβει να χαρίσει στο χώρο της μουσικής (αλλά και σ’ εμάς), μερικά από τα τελειότερα solo σχήματα της ηλεκτρικής κιθάρας στην ιστορία του Rock.   
Το πρώτο LP των Lynyrd Skynyrd είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ALLMAN BROTHERS BAND
The Allman Brothers Band [1969]
Idlewild South [1970]
At Fillmore East [1971]
Eat A Peach [1972]
Brothers And Sisters [1973]
Win, Lose Or Draw [1975]
Wipe The Windows, Check The Oil, Dollar Gas [1976]
Enlightened Rogues [1979]
Reach For The Sky [1980]
Brothers Of The Road [1981]
Seven Turns [1990]
Live At Ludlow Garage 1970 [1991]
Shades Of Two Worlds [1991]
An Evening With The Allman Brothers Band: First Set [1992]
IRSA Acoustic Set [1994]
Where It All Begins [1994]
An Evening With The Allman Brothers Band: 2nd Set [1995]
Jessica [1996]
Fillmore East, Live Feb ‘70 [1997]
Peakin' At The Beacon [2000]
American University Washington, DC, Live 13/12/70 [2002]
Hittin' The Note [2003]
SUNY At Stony Brook, Live 1971 [2003]
Live At The Atlanta International Pop Festival, Live '70 [2003]
One Way Out [2004]
Macon City, Live 1972 [2004]
Nassau Coliseum, Live 1973 [2005]
Boston Common, Live 1971 [2007]
Live At Beacon Theater, NYC, 2009 [2009]
2011 Tour [2001]

Δεν υπάρχουν σχόλια: